Contraatacul PNL: liberalii vor să adopte legea votului prin corespondenţă în aceeaşi zi în care se votează Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Biroul Comisiei de Cod Electoral se întâlneşte luni cu reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru a discuta adoptarea legii votului prin corespondenţă. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că vrea ca proiectul să fie adoptat chiar luni, în sesiunea extraordinară dedicată reexaminării Codului Fiscal.

Biroul Comisiei de Cod Electoral se va întâlni, luni, cu reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenţă, a anunţat deputatul PNL Mihai Voicu. „Obiectivul PNL rămâne adoptarea Legii votului prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicată la viitoarele alegeri parlamentare“, a transmis, marţi, Voicu.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că Parlamentul „are ocazia de a face dreptate“ cetăţenilor români din diaspora şi să adopte în sesiunea parlamentară extraordinară legea votului prin corespondenţă, adăugând că speră ca noua conducere a PSD „să renunţe la ostilitatea manifestată până acum faţă de diaspora“. La Comisia condusă de liberalul Mihai Voicu au fost înregistrate mai multe propuneri privind votul prin corespondenţă, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele anunţaseră, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă.

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi,a  avertizat joi, într-un comunicat, că PSD vrea amânarea adoptării legii privind votul prin corespondenţă, astfel încât românii din străinătate să poată vota astfel abia la următorul scrutin, din 2019.

„Am citit cu surprindere declaraţiile vicepreşedintelui PSD al Comisiei de Cod Electoral, doamna Gabriela Podaşcă, care a afirmat implicit că se ia în considerare implementarea votului prin corespondenţă abia la alegerile prezidenţiale din 2019. Nu există o decizie clară privind votul prin corespondenţă pentru un anumit tip de scrutin. Dacă se aplică la parlamentare, prezidenţiale, au fost declaraţiile exacte ale dnei. Podaşcă, aşa cum au apărut în presă. După ce au amânat tema timp de şase luni şi au refuzat să răspundă solicitărilor PNL de a convoca o sesiune extraordinară pentru adoptarea votului prin corespondenţă, aşa cum se procedează în chestiunea Codului Fiscal, PSD admite – nici mai mult, nici mai puţin – că ia în calcul amânarea cu 4 ani a votului prin corespondenţă!”, a afirmat Raeţchi.

Deputatul PNL Diaspora a solicitat PSD şi majorităţii parlamentare să coopereze cu preşedintele liberal al Comisiei de Cod Electoral, Mihai Voicu, pentru aprobarea proiectului, dar a avertizat că "semnalele din partea PSD nu sunt pozitive".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite