Contraofensiva PNL după adoptarea Codului Silvic în forma PSD: Modificarea unei alte legi pentru ca defrişările ilegale să devină atentat la siguranţa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Varga, fost ministru al Mediului FOTO Adevărul
Lucia Varga, fost ministru al Mediului FOTO Adevărul

După ce Codul Silvic a fost adoptat în Parlament în forma dorită de PSD, liberalii au decis să depună în Parlament un proiect de modificare a Legii siguranţei naţionale care să prevadă ca defrişările ilegale de păduri şi exploatarea suprafeţelor mai mici de zece hectare să fie considerate atentat la siguranţa naţională, modificare ce anulează unul din articolele controversate din Codul Silvic.

Practic, PNL încearcă modificarea unei alte legi care contravine unui anumit articol din Codul Silvic, cel care le permite proprietarilor de păduri cu suprafeţe de teren mai mici de zece hectare să taie în voie, fără a fi tras la răspundere. „Am decis că vom depune un proiect de modificare a legii siguranţei naţionale, în care să se considere că defrişările ilegale de păduri pe suprafeţe mai mari de un hectar, reducerea consistenţei şi exploatarea fără amenajament silvic a acestor păduri de protejare sunt un atentat la siguranţa naţională“, a spus Lucia Varga, fost ministru al Mediului.

Cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis pe Codul Silvic a fost respinsă cu majoritate de voturi. PNL a votat în favoarea cererii, dar a fost învins de majoritatea PSD. “Vă mulţumesc la toţi care aţi votat. Astăzi am dovedit că şi românul e frate cu codrul!", a declarat social-democrata Doina Pană. La rândul său, fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri, liberala Lucia Varga, a declarat că respingerea cererii de reexaminare este o problemă de siguranţă naţională. 

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că adoptarea Codului Silvic în forma sa iniţială este “o victorie a interesului naţional”. “Am votat pentru victoria micilor proprietari ai fondului forestier. Apărăm dreptul la proprietate şi dreptul la proprietate l-aţi apărat şi dvs., ca liberali. Interesul naţional este apărat prin acest Cod Silvic. Vă asigur că, aşa cum am promis că normele de aplicare la acest Cod Silvic sunt gata în 30 de zile, eu vă spun că ele aşteaptă Codul Silvic de o lună şi jumătate”, a spus Gavrilescu.

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a arătat că UDMR a votat respingerea cererii de reexaminare. „Şi ungurul e frate cu codrul“, a spus Korodi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite