Politică

articolul anterior articolul urmator

Conturile Primăriei Capitalei vor fi poprite. Firea se plânge la Iohannis

19
3 Aug 2020 14:45:53
Autor: News.ro
Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, dar şi ministrului Finanţelor şi şefilor Parlamentului, despre situaţia financiară a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Constanda.

”Situaţia financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, când primari erau domnii Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Pe scurt, noi toţi bucureştenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costică Costanda 115 milioane de euro, în urmă unei decizii definitive pe care a obţinut-o în instanţa, legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez. O suma uriaşă de care nu dispunem. Am trimis o scrisoare către Preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finanţe, deoarece este o problema foarte gravă, care nu ne poate fi imputată şi care ar putea bloca întreagă funcţionare a serviciilor de utilitate publică din Bucureşti, plus pe cea a spitalelor”, a anunţat, luni, primarul general, Gabriela Firea.

În scrisoarea pe care a trimis-o tuturor, Firea explică faptul că, deşi s-au luat ”toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare” şi s-au făcut plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, conturile Primăriei vor fi poprite de Costică Constanda.

”Ne aflăm în situaţia în care, începând cu dată de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului Bucureşti. Pentru a putea respectă sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, am supus spre aprobare, în trei şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din datele 15, 29 şi 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată că modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832 A/11.07.2018, pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 şi menţinută prin decizia civilă nr.1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1011/2/2016, sentinţă civilă nr. 1309/05.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 2008/3/2010 şi decizia civilă nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de apel Bucureşti în dosarul nr.48908/3/2005. Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menţionăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din consilierii generali prezenţi”, arată Firea în scrisoare.

Potrivit documentului, ”Municipiul Bucureşti trebuie să achite, de urgenţă, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferenţa rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, aşa cum a anunţat deja, acesta va bloca, începând cu dată de 3 august 2020, toate conturile Municipiului Bucureşti”.

Firea exlică faptul că ”din bugetul Municipiului Bucureşti sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructură, etc”.

”Atragem deci atenţia că instituirea popririi conturilor Municipiului Bucureşti, anunţată de Costică Constanda, va avea repercursiuni directe extrem de grave asupra calităţii vieţii cetăţenilor Capitalei”, a mai transmis Firea.

Aceasta prezintă două soluţii de rezolvare a situaţiei: ”fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital ale Municipiului Bucureşti, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda (conform prevederilor art. 29 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice), fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul Bucureşti să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda (conform Legii nr. 238/2019)”.

Gabriela Firea a anunţat, la începutul şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că a primit o notificare potrivit căreia pe 3 august vor fi blocate complet conturile Primăriei Capitalei, dacă nu va fi plătită suma de 115 milioane de euro avocaţilor familiei Constanda sau Primăria să accepte darea în plată a unei suprafeţe de teren de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Ionel Marcu
3.08.2020, 15:16:52

Deci Firea cu PMB sunt în incapacitate de plată. Soluția normală ar fi falimentul dar Firea vrea împrumuturi și iar împrumuturi. Și alea cum le vom plăti, mărim impozitul pe salarii și profit sau luăm de la pensiile contributive, cele speciale fiind intangibile?

+4 (6 voturi)
Azzumbo Jo
3.08.2020, 15:17:10

Firea incepe promitator campania electorala: dand vina pe Basescu :))))))))))))))

+3 (3 voturi)
Bibi Loi
3.08.2020, 15:21:01

Pana acum a aruncat banii in stanga si-n dreapta, a dat facilitati, a dat bani pentru Catedrala, pentru cai verzi veri pe pereti. Acum se vaita de parca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. E hoata dar e jalnica.

+9 (11 voturi)
Lucifer
3.08.2020, 15:26:28

Aşa, şi care-i problema? Ce treabă au KWI şi Orban cu problema asta? Fireo, vezi că ai datorii şi la ELCEN, poate laşi bucureştenii fără căldură la iarnă... Ţi-ai bătut joc de Bucureşti.

+7 (9 voturi)
Alexandru Preda
3.08.2020, 15:29:59

Enunțul îmi este acoperit de reclame abuzive, asa ca nu înțeleg ce e cu acel Constanda.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările