Politică

articolul anterior articolul urmator

Copiii noştri vor lupta în războaie pentru mâncare şi apă. Se poate şi altfel?

38
4 May 2021 20:03:09
Ion M. Ionita
Seceta a provocat pierderi mari anul trecut în România FOTO revistafermierului.ro
Seceta a provocat pierderi mari anul trecut în România FOTO revistafermierului.ro

În aceste zile, pe şosele din California călătoresc cu camioanele 15 milioane de puieţi de somon către coasta Pacificului. Ieşiţi din ou în crescătoriile specializate din interiorul statului, puieţii ar fi trebuit eliberaţi în râurile ce se varsă în ocean de unde s-ar fi întors din nou la izvoare în celebra lor migraţie.

Numai că râurile aproape că nu mai există, iar pentru a ajunge la Pacific, somonii au luat calea şoselelor.

California se confruntă de ani de zile cu o secetă severă, autorităţile declarând de mai multe ori starea de urgenţă. Lipsa precipitaţiilor a produs scăderea nivelului apelor râurilor ce au devenit şi mai calde, improprii somonilor ce au nevoie de ape mai reci. Nevoia de apă pentru agricultură a înrăutăţit şi mai mult situaţia, sectorul industriei piscicole şi cel al agriculturii intrând în competiţie pentru apă.

Este doar un exemplu al efectelor încălzirii globale. Anii 2016 şi 2019 sunt cei mai călduroşi înregistraţi de când se fac măsurători meteorologice, iar luna septembrie 2020 a fost cea mai călduroasă din istorie, raportat la datele lunii septembrie din ultimii 141 de ani.

Convingerea că încălzirea globală şi schimbările climaterice cauzate de acest fenomen reprezintă o criză existenţială pentru umanitate a dus la luarea unor măsuri şi angajamente strategice din partea statelor lumii, cum este Acordul de la Paris. Nu este numai o necesitate, este şi o urgenţă. Nu e greu de prevăzut ce s-ar putea întâmpla în momentul în care sute de milioane de oameni din zonele cele mai vulnerabile vor rămâne fără apă şi fără mâncare.

Scopul de a transforma economiile noastre astfel încât să tindă spre neutralitate în emisiile de carbon este uriaş, dar nu imposibil de atins. Panourile foto-voltaice au devenit, déjà, cea mai ieftină sursă de energie, ceea ce părea o imposibilitate cu numai câţiva ani în urmă. Peste 10 milioane de autovehicule electrice erau pe şosele la sfârşitul anului trecut, iar revoluţia este la început. Dintre cei mai mari 20 de producători de automobile la nivel mondial, 18 au anunţat planurile pentru extinderea masivă a producţiei şi modelelor electrice ce vor fi puse la dispoziţia clienţilor în următorii ani. De asemenea, transportul greu se orienteză spre electric, precum şi transportul public, cu autobuze electrice în tot mai multe oraşe.

Uniunea Europenă şi-a asumat rolul de lider în trecerea la o economie decarbonizată cu ţinte extrem de ambiţioase. De unde şi obiectivele pe care a anunţat că le finanţează prin Planul de Relansare şi Rezilienţă.

Deceniul până în 2030 este crucial în acest sens.

Dar ca în orice revoluţie, vor fi învingători şi învinşi. De mai bine de un secol, petrolul stă la baza economiei, a politicii şi a geopoliticii. Pentru petrol s-au declanşat războaie şi s-au semnat păci. Era petrolului se apropie acum de sfârşit. Efectele vor fi pe toate planurile. Ce ar însemna scăderea masivă a cererii de petrol? De pildă, dacă în următorii zece ani se va ajunge la peste 200 de milioane de automobile electrice în circulaţie cum se estimează, care va fi impactul asupra producătorilor şi statelor bazate pe exportul de ţiţei? Ce va însemna tot mai multă energie regenerabilă în detrimentul combustibililor fosili? Vor asista puterile ce şi-au construit influenţa folosind pârghia energetică la scoaterea lor din peisaj fără să reacţioneze?

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, afirma recent că dacă nu rezolvăm problema de mediu, copiii noştri se vor lupta în războaie pentru apă şi mâncare. Dar trecerea la o nouă economie afectează interese gigantice economice şi geopolitice. Mişcările radicale, politicienii populişti care exploatează temerile oamenilor se aliază cu cei care îşi doresc ca lucrurile să rămână ca înainte. Aici nu mai este vorba despre discuţii cu activişti de mediu. Interesele bazate pe petrol şi gaze nu au cum să fie uşor abandonate.  Şi atunci ne putem explica mai bine de ce lumea a devenit dintr-o dată atât de turbulentă şi de agresivă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Prospero
4.05.2021, 20:34:38

Ati fost avertizati. Literatura de anticipatie e plina de semnale inca din anii '50. Sau pentru comozi si semidocti aveti Waterworld si Mad Max. Insa omul este o fiinta ticaloasa, care isi invata lectiile doar postum. Pana si in Matrix, Morpheus isi incepe dizertatia asa: am distrus clima. Si asta in 1999, cand inca se mai putea face ceva, desi era ceasul al doisprezece-lea. Acum degeaba va dati de ceasul.mortii: suntem mancati. Luati-va gipane, petreceti porceste, ca nu mai e mult: planeta e la usa cu factura si soldul nostru e zero.

-7 (27 voturi)
Regina Transvaal
4.05.2021, 20:51:37

Nu exista nici un fel de incalzire globala,exista doar o utopie globalist marxista de a elimina una din cele mai prospere industrii de pe aceasta planeta,industria petrolieracu extractie si rafinare,care este generatoare de prosperitate,bogatie,energie ieftina,si desigur industria producatoare de automobile,generatoare de bogatie si prosperitate.Visul globalistilor este o lume cu salarii de tip african,drumuri in paragina,carute,cai,precum in evul mediu,o populatie care nu are dreptul sa-si cumpere arme pt.autoaparare,pe scurt,o dictatura medievala,bazata pe noua inchizitie ecologist " liberala".Proprietatea privata va deveni din nou,doar o amintire,marxismul nu permite chipurile,"exploatarea omului de catre om"...

-11 (25 voturi)
Iulian Arion
4.05.2021, 21:32:53

In 2019 precipitatiile in Baragan au fost la jumatate din anul precedent. In 2020 acestea s-au injumatatit din nou. A fost seceta pedologica. Pana la 1 m adancime, in Baragan si Dobrogea pamantul a fost uscat. Prin piroliza, orice materie organiza degaja alcani, alchene etc. Intr-un cuvant: hidrocarburi. Automobilele pot arde si GPL, nu doar benzina sau motorina. Nu exista nicio conspiratie impotriva automobilului clasic. Este vorba de poluare.

-14 (28 voturi)
Mihai Ternopol
4.05.2021, 21:36:58

Lasati ca ne rezolva Bill Gaytz si acum: carne sintetica si apa din fecale. Si cereale ca in "Jack si vrejul de fasole" de pe domeniul sau de 10.000 kmp. Cat despre petrol, acesta nu e folosit doar in scopuri energetice. O proportie uriasa din compusii organici provin chiar din petrol. Asa ca noroc la fabricat 1001 produse chimice din...energie solara.

-9 (21 voturi)
Iulian Arion
4.05.2021, 21:45:29

Prin picurare se utilizeaza de 20 de ori mai putina apa in irigatii. Aceste irigatii sunt practicate de catre micii fermieri, i.e. care au sub 10 ha teren in lucru. Taxele de autorizare costa peste 4 000 lei pentru sursa de apa forata. Marii latifundiari primeau gratis apa pentru irigatii in canale, de la PSD pe bani publici. Ei practica o agricultura cu pierderi planificate, cum se facea in regimul comunist. Cultiva patru tipuri de culturi: cereale paioase, floarea soarelui, rapita si porumb. Primesc samanta si schema de pesticide de la furnizorul semintelor. Doar ei folosesc erbicidele, cele mai nocive substante utilizate in agricultura. Erbicidele au fost utilizate ca defoliante in razboiul din jungla vietnameza. Au fost nascati copii cu malformatii si au inceput studiile si observatiile. Soia modificata genetic este interzisa pentru ca este rezistenta la erbicide. Rezistenta inseamna ca absoarbe erbicidele, dar acestea nu o afacteza. Studiile au arata ca substantele din erbicide sunt gasite in boabele de soia.

-14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările