Corespondenţă de la Milano. Promisiunea preşedintelui Iohannis pentru românii din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis la EXPO Milano 2015 FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis la EXPO Milano 2015 FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi seara, în faţa a peste 300 de români din Milano pe care i-a anunţat că este nemulţumit de activitatea partidelor în ce priveşte Legea votului prin corespondenţă şi că are de gând să se implice de câte ori va fi nevoie până ce proiectul devine realitate. "O să mai vin pe aici!", i-a anunţat Iohannis pe cei strânşi să dea mîna cu el.

Preşedintele Klaus Iohannis a revenit joi în Italia, la nici două săptămâni după ce a călcat pe meleagurile unde şi-a găsit adăpost cea mai însemnată comunitate de români. Întâmpinat de 300 de conaţionali care abia aşteptau să îl audă, discursul lui Iohannis a stârnit aplauzele audienţei.

Mesajul de forţă? Soarta românilor din străinătate. “Vreau să mă refer aici şi la o lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta: cea privind votul românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. Şi este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect”, a spus preşedintele.

“În cazul celorlalte legi care privesc partidele politice, finanţarea lor sau alegerile s-au făcut progrese care trebuie recunoscute. În acest caz, din păcate, se bate pasul pe loc. Voi discuta cu partidele politice din nou şi o voi face de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a mişca acest proiect important şi pentru dumneavoastră, şi pentru mine şi pentru toţii alegătorii”, a promis Klaus Iohannis, într-un ropot de aplauze. 

"Milano, oraşul preferat după Sibiu"

Vizita preşedintelui Iohannis în Italia a debutat cu o excursie militărească la Expoziţia Universală Milano 2015. În câteva ore, preşedintele a vizitat pavilioanele expuse, începând cu acela al României, unde a fost întâmpinat cu tradiţionala pâine cu sare, într-un coş de paie. Pita i-a fost înmânată de două fete îmbrăcate în port popular, care l-au aşteptat pregătite cu o jumătate de oră înainte să sosească, bâţâindu-se de pe un picior pe altul şi informând toţi potenţialii vizitatori ai expoziţiei că pavilionul românesc este închis, pentru că are loc un eveniment privat.

În vizita sa la EXPO Milano 2015, preşedintele nu a fost însoţit de Prima Doamnă, care a avut program separat, în schimb au venit consilierii săi, alături de care s-a lăsat fotografiat în faţa pavilionului României, pavilion sub forma unei case tradiţionale construite din lemn şi sticlă şi protejată de un acoperiş din stuf.

Preşedintele a gustat şi din felurile de mâncare pregătite de români, bucătari premiaţi, după cum i-au lăudat organizatorii, dar când a fost întrebat care preparat i-a plăcut cel mai mult, s-a încurcat. "Nu vreau să se interpreteze", s-a intimidat preşedintele în faţa unei jurnaliste. 

În schimb, Iohannis nu a ezitat să-şi exprime preferinţele geografice. “Milano a fost, în afară de oraşul meu, evident, unul din preferatele mele cu mult timp înainte de a veni în vizită în calitate oficială”, i s-a adresat preşedintele primarului oraşului Milano, prezent şi el la întâlnirea cu românii din Italia. “Domnule primar, conduceţi un oraş care de mult timp a înţeles că diversitatea etnică, culturală, religioasă nu este o ameninţare, ci o şansă de dezvoltare. Vă doresc mult succes şi fiţi sigur că o să mai vin pe aici!”, a spus Iohannis, cu un zâmbet larg. 

La rândul lui, primarul oraşuluI Milano, Giuliano Pisapia, l-a informat pe Iohannis că este primul preşedinte de ţară care vizitează Expoziţia Milano 2015. "Nu ştiam asta, recunosc", a replicat preşedintele zâmbind.

Codul Silvic, pe agenda zilei

Preşedintele Iohannis a început dimineaţa zilei de joi cu o declaraţie susţinută chiar din Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, cu doar câteva minute înainte de îmbarcare. Deşi timpul îl presa, Iohannis a acceptat să primească şi câteva întrebări de la jurnalişti. Fără să aibă legătură cu vizita la Vatican pe care preşedintele o va întreprinde astăzi, întrebările au vizat o problemă spinoasă: cea a Codului Silvic, intrat în faza acuzaţiilor de trafic de influenţă. Iohannis a arătat că ştie despre ce este vorba şi a subliniat că, dacă acuzaţiile premierului la adresa lui se vor infirma, va lua măsuri. 

Chiar şi în avion  însă, deasupra norilor, pădurile României nu le-au dat pace celor din anturajul preşedintelui care au transmis către presă că nu se aşteptau ca, de la simplă cerere de reexaminare, să se ajungă la un astfel de scandal. Despre păduri, de altfel, a vorbit Iohannis şi în faţa românilor din Milano, dar fără să facă de această dată o promisiune clară, ca în cazul legii votului prin corespondenţă. În schimb, el a subliniat că va apăra resursele ţării, indiferent care ar fi acelea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite