UPDATE Corina Creţu: România nu este singura ţară care are probleme cu absorbţia fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PSD, Corina Creţu, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Politici Regionale, a fost audiată de comisiile reunite pentru afaceri europene. Corina Creţu a venit însoţită la Parlament de premierul Victor Ponta. La 1 octombrie, Corina Creţu va fi audiată în Parlamentul European.

UPDATE La finalul audierii din Parlament, Corina Creţu a atras atenţia că România nu este singura ţară care are probleme în absorbţia fondurilor europene. "Aş vrea să fac un apel la dvs, să ştiţi că România nu este singura ţară care se confruntă cu probleme sau s-a confruntat cu probleme în atragerea de fonduri europene, ca ţară nou-venită şi membră a UE, am fost poate mai puţin pregătiţi în elaborarea de strategii. România a făcut progrese foarte mari. Sunt foarte multe ţări, din cele 28 de ţări aproape şapte sau opt mai au încă de absorbit peste 50% din ceea ce trebuiau să absoarbă pentru perioada 2007-2013, mai putem face plăţi pentru investiţii până la finalul lui 2015. Excepţie face Croaţia, care intrând mai târziu în UE va putea accesa bani din perioada 2007-2013 până la finalul lui 2016. Nu consider că există ţări care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune şi celelalte ", a spus Corina Creţu la finalul audierii în Comisiile parlamentare pentru afaceri europene.

UPDATE Corina Creţu: Mă bucur că am avut acest dialog extrem de pozitiv şi de util privind priorităţile noii Comisii Europene în privinţa Politicii Regionale. Am venit între foştii mei colegi şi sunt bucuroasă că am avut aşa o atmosferă constructivă. Am vorbit despre însemnătatea Politicii Regionale pentru UE. Este una dintre politicile de succes ale UE, este practic politica care are cele mai multe rezultate în ceea ce priveşte modul în care UE poate cu adevărat să se apropie de viaţa oamenilor”, a declarat Corina Creţu, după audierea care a durat circa o oră şi jumătate.

”Cred că este responsabilitatea noastră comună, indiferent că ne desfăşurăm activitatea la nivel naţional, la nivel european, de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi de a contribui la recâştigarea încrederii cetăţenilor în proiectul UE”, a mai spus comisarul desemnat. 

Audierea, la care ia parte şi premierul Victor Ponta, are loc cu uşile închise.

Corina Creţu va fi unul dintre comisarii fără puteri sporite, care se va ocupa de Politici Regionale. Deşi a obţinut un portofoliu cu greutate la nivelul Comisiei, cu un buget de 352 de miliarde de euro, o treime din bugetul UE, europarlamentarul PSD va avea o putere de decizie controlată. 

Ea va fi supravegheată de patru vicepreşedinţi, plus olandezul Timmermans, care în plus, se va ocupa şi de Raportul MCV pentru România şi Bulgaria.  Niciun alt portofoliu nu va fi atât de ţinut sub lupă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite