Corina Creţu, despre PNRR: Angajarea sumelor trebuie să se realizeze până în 2024. Este grav că România începe cu cel puţin o jumătate de an mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
corina cretu facebook

Europarlamentarul Corina Creţu a transmis că au fost aprobate ultimele PNRR-uri până la toamnă, în acest moment două treimi din statele membre având planurile aprobate. Ea a amintit că a atras atenţia aasupra riscului ca România să fie printre ultimele ţări ce au planurile aprobate, iar întârzierea duce la primirea banilor mult mai târziu.

„România ratează ultimul tren privind aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vara aceasta. Suntem, în acest moment, cu câteva luni bune în urma altor state europene privind implementarea proiectelor de relansare economică. Comisia Europeană a dat undă verde zilele acestea ultimelor PNRR-uri până la toamnă. În acest moment, două treimi din Statele Membre au aceste planuri aprobate - din păcate, nu şi România! Cu toate acestea, în loc să găsească soluţii, Guvernul de la Bucureşti găseşte scuze: ba că au trimis mai târziu PNRR-ul, ba că intră Comisia Europeană în vacanţă. Am mai atras recent atenţia asupra faptului că România riscă să fie printre ultimele ţări ale căror PNRR-uri să fie aprobate. Iată că, din păcate, am avut dreptate”, a transmis Corina Creţu. 

Ea a mai completat că întârzierea aprobării PNRR duce la începerea folosirii banilor din PNRR cu cel puţin o jumătate de an mai târziu, în condiţiile în care „angajarea sumelor trebuie să se realizeze până în 2024”. 

„Vreau să fie foarte clar - nu e vorba despre o competiţie între ţări, ci am în vedere ceva mult mai pragmatic: faptul că timpul trece în defavoarea noastră. Primii bani vor veni cel mai devreme la finalul acestui an, deci am pierdut cel puţin şase luni. Pentru că termenul de finalizare a implementării este acelaşi pentru toată lumea. În calitate de Membră a Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European (CONT), am reuşit extinderea termenelor de finalizare a proiectelor prin PNRR până în 2026, dar angajarea sumelor trebuie să se realizeze până în 2024. Aşadar, grav este că România începe cu cel puţin o jumătate de an mai târziu folosirea banilor prin PNRR. Şi când ne amintim că în luna mai Guvernul folosea un ton atât de optimist privind PNRR-ul”, a mai completat ea. 

Premierul Florin Cîţu a afirmat că şi-a propus ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României să fie aprobat de către Comisia Europeană înainte de 15 septembrie. El a explicat că va discuta cu unii dintre miniştri şi că acele ministere care au nevoie de finanţare pentru a începe proiecte derulate prin PNRR pot primi de la buget sume pentru a le porni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite