Coronavirusul şi comunismul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe bazaconii ai ocazia să citeşti pe „cristoiublog”. Chiar şi să vezi fiindcă de câtva timp încoace „Maestrul” şi-a creat acolo şi o secţiune „vlog”.

Semn că nu-i mai ajunge creatorului Bulinei roşii că seară de seară ne intoxică cu prezenţa lui la Televiziunile mizere controlate de PSD (România tv, Antena3, Realitatea Plus), la Mediafax-ul cu Marius Tucă Show cu tot patronat de afaceristul cu condicuţă Adrian Sârbu ori la aşa-zisa Televiziune publică, unde Cristoiu pozează în ideolog şef şi garant al elucubraţiilor de factură antenistă ale insului Ionuţ Cristache. Ion Cristoiu a mai dorit şi un supliment aşa că şi l-a creat pe bani proprii. Ocazie pentru noi să mai constatăm o dată că marele gazetar nu poate construi nici măcar o singură frază coerentă. Că se bâlbâie, deschide zeci de paranteze, nu duce până la capăt nici măcar o singură idee, râde singur de propriile lui glume.

Pe lângă producţiile jurnalistice întortocheate ale proprietarului site-ului, găsim pe cristoiublog  o secţiune de texte semnate de aşa-zişii „invitaţi”. Printre care şi o insă pe nume Cora Muntean, pe vremuri corespondenta din judeţul Mureş a gazetei Maestrului, celebrul Evenimentul zilei, astăzi inimă sensibilă, pesemne şi telenovelistică, de vreme ce îşi grupează compunerile sub genericul CoraZone.

Am citit zilele trecute un aşa-zis interviu făcut de doamna Cora cu o anume duduie Corina, pe vremuri jurnalistă la cotidianul târgumureşean Zi-de-Zi, care, din cine ştie motive s-a stabilit în China. Aşa că a trăit pe viu ravagiile făcute de Coronavirus în ţara de unde a venit COVID-19. În interviu, invitata invitatei domnului Cristoiu ne spune ce bine s-au organizat autorităţile chineze, cum au avut ele grijă de tot şi de toate şi cum le-au ascultat cuminţi milioanele de inşi din oraşul în care îşi duce ea traiul zilnic.

Pentru că în era internetului nimic nu poate rămâne secret, orice lucru este la liber, este firesc ca intervievata doamnei Cora Munteanu să fie cum nu se poate mai prudentă. Viaţa ei va merge mai departe într-o ţară în care la putere se află un regim comunist care nu pune nici un preţ, dimpotrivă, o cenzurează drastic, pe libertatea cuvântului. Aşa că despre China şi regimul ei, doamna Corina zice numai de bine. Nici un cuvânt despre secretomania autorităţilor chineze, despre faptul că multă vreme acestea au ţinut ascunsă ori au negat realitatea pandemiei, că au minimalizat-o. Cam tot la fel cum au făcut comuniştii sovietici, în frunte cu Mihail Sergheevici Gorbaciov, cărora le-a trebuit câteva zile bune spre a admite că ceva cumplit s-a petrecut în primăvara anului 1986 la Cernobîl.

Or, exact lucrul acesta trebuie spus şi scris clar. Nu că hipermaketurile Auchan din China au fost foarte bine aprovizionate. Şi anume că guvernul chinez, regimul comunist de acolo au o responsabilitate morală şi nu numai imensă în propagarea mondială a Coronavirusului. Şi că asta înseamnă încă o dovadă a naturii criminale a comunismului pentru care sunt mai importante partidul, ideologia şi de abia pe ultimul loc vieţile şi sănătatea oamenilor.

Vă invit, stimaţi cititori, să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. Vă poftesc să încercaţi să vă gândiţi ce ne-ar fi spus regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu la TVR, la Radio România, în Scânteia şi România liberă, despre molimă în cazul în care aceasta ar fi dat peste România în vremea în care s-ar fi aflat el la putere. Probabil la început nimic. Lacheii Dictatorului ar fi dat-o din colţ în colţ. Pe urmă, am fi avut parte de un comunicat sibilinic care ar fi început cu binecunoscutul După cum se ştie. Ni s-ar fi spus că totul e sub control, că nu trebuie să ne îndoim de asta şi că toţi cei din câmpul muncii, eroica noastră clasă muncitoare, ţărănimea, intelectualitatea, români, maghiari şi alte naţionalităţi trebuie să îşi multiplice eforturile, să muncească ore în plus spre a le ţine locul celor temporar bolnavi. Care beneficiază de cele mai bune, mai competente îngrijiri. Am fi văzut, cred, şi imagini filmate, cu Elena şi Nicolae Ceauşescu făcând vizite de lucru în spitale, numai că în paturile din saloane anume pregătite s-ar fi aflat securişti sănătoşi tun.

Aud zilnic că după pandemia cu COVID-19 nimic nu va mai fi la fel. Indiscutabil. Până atunci, până când vom constata pe piele proprie cum va fi lumea pandemia odată lichidată trebuie să luăm măsuri ca schimbarea să nu fie prea dură. Insuportabilă. Dar şi să ne gândim cum ne-ar fi fost astăzi dacă în România ar fi fost tot comunism.

Apropo, aflu că la nu ştiu ce post de televiziune Ion Cristoiu ar fi afirmat că am trăi în plin ceauşism. Sărmanul!

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite