Coronavirusul resetează jocul politic. România are nevoie de un guvern valid în următoarele 48 de ore

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era de aşteptat anunţul preşedintelui Iohannis de astă seară. Situaţia în care se va găsi România în următoarele zile reclamă un guvern valid, susţinut de majoritatea clasei politice, instalat în următoarele 48 de ore. Ţara noastră trebuie să facă faţă unor provocări extreme, pentru care nici o ţară nu are suficientă experienţă şi resurse: extinderea contaminării cu coronavirus.

Italia abia dacă face faţă acestei provocări, deşi are resurse mult mai mari, comparativ cu România.

Preşedintele Iohannis trebuie  să instaleze imediat un guvern cu puteri depline

Nu mai este loc de lupte politice. Nici de anticipate. Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat. Partidele şi preşedintele trebuie să înţeleagă că nu te poţi juca cu riscurile enorme ce planează asupra României în perioada imediat următoare. În cursul consultările de miercuri, preşedintele şi şefii partidelor parlamentare trebuie să cadă la pace. Să stabilească împreună numele premierului şi componenţa guvernului care trebuie să treacă prin parlament joi şi vineri. Astfel încât vineri seara noul guvern să depună jurământul la Cotroceni. Orice altă variantă afectează grav interesele imediate ale României.

Guvernul trebuie să păstreze o continuitate în lupta începută împotriva coronavirusului. Nu pot fi schimbaţi miniştrii, pentru că alţii nu au timp să înveţe „culoarele” puterii. Premierul trebuie să fie o persoană cu care să fie de acord celelalte partide parlamentare, care şi ele trebuie să accepte că situaţia dramatică în care ne găsim nu lasă loc de certuri şi refuzuri nejustificate.

Trei  nume de premieri îndeplinesc astfel de condiţii: Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă şi Siegfried Mureşan.  Dna Raluca Turcan este din conducerea PNL, a manifestat o ostilitate făţişă faţă de actuala  opoziţie parlamentară şi nu are şanse să fie votată de o majoritate parlamentară, în decurs de 48 de ore.

Este momentul ca preşedintele Iohannis şi şefii partidelor politice parlamentare să dea dovadă că înţeleg situaţia dificilă în care se găseşte România, şi să acţioneze pe măsura riscurilor enorme care planează asupra noastră. În caz contrar, vor plăti cu vârf şi îndesat la viitoarele alegeri.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite