Cosette Chichirău: Chirica e înconjurat de mafioţi. Nu va rezista patru ani dacă DIICOT continuă arestările. Costel Alexe a acţionat la ordinul lui Gheorghe Flutur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosette Chichirau FOTO Eduard Enea
Cosette Chichirau FOTO Eduard Enea

Candidatul USR-PLUS pentru Primăria Iaşului Cosette Chichirău a vorbit luni la „Adevărul Live” despre motivele pentru care crede că în cazul în care Mihai Chirica va ajunge primar, nu ar apuca să-şi ducă la bun sfârşit mandatul, pe baza unei posibile anchete DIICOT. Chichirău a mai vorbit despre planurile pentru Iaşi, relaţia ei cu Nicuşor Dan, precum şi dacă are de gând să candideze pentru şefia USR-PLUS.

Adevărul: Cum vă explicaţi faptul că Mihai Chirica, unul dintre apropiaţii fostului primar Gheorghe Nichita, fost primar condamnat între timp la închisoare, devenit el însuşi ulterior primar PSD, e în continuare favorit în opţiunile electorale ieşenilor

Cosette Chichirău: Aş putea să vă întreb acelaşi lucru la Bucureşti. Cum de Firea, după atâtea dezastre încă e atât de sus în sondaje. E un fenomen sociologic foarte interesant. În toată ţara, oameni care nu au făcut nimic, dar au dat anumite pomeni electorale şi au pus nişte gazon rămân favoriţi în aceste curse electorale pentru marile oraşe. Aici Chirica a reuşit să unească interesele imobiliare şi de cumetrii în diverse instituţii, de la ambele mari partide, PNL şi PSD. Practic vechiul sistem este din ce în ce mai slăbit şi a făcut nişte paşi ca să poată supravieţui. Mai întâi au mutat alegeriel din două tururi într-un singur tur, pentru că altfel ar fi fost măturaţi de generaţia tânără care vrea reformă în România. Acum practic se reface USL-ul. N-ar putea să câştige nici măcar într-un singur tur, şi atuni vechile partide se unesc în tot felul de combinaţii PSD-PNL, recrutări de cadre, ca să poat să-şi menţină electoratul, care tradiţional pune ştampila pe un partid. Ori pe PSD ori pe PNL. Ce este important e că totuşi deciziile importante ale unui oraş, de exemplu vânzările de bunuri sau schimburile de terenuri trebuie să fie luate în Consiliul Local aceste decizii, cu două treimi din voturi. Ori, noi sperăm să avem cel puţin treimea de blocaj astfel încât afacerile imobiliare din Iaşi, afacerile murdare să înceteze. Sperăm la un minim o treime din consileri.

Chiar dacă nu ajungeţi primar, obiectivul ar fi ca USR-PLUS să scoată acolo un număr îndeajuns de mari de consilieri locali pentru a bloca proiectele lui Chirica.

Exact. În mandatul trecut consilierii PNL nu au făcut blat pe faţă şi Chirica nu a putut face anumite afaceri. Aşa că Chirica s-a dus, a făcut o afacere cu Alexe şi PNL iar în ultimele luni de mandat PNL a votat cu Chirica lucruri aberante. Noi vrem ca asta să nu se mai întâmple.

Cum staţi în sondajele de opinie la Iaşi?

Noi avem un sondaj mai vechi din martie-aprilie. Alianţa era la 33%, eu mai aveam de recuperat câteva procente, eram sub alianţă. Vom avea un sondaj nou în două săptămâni. Sperăm să fim peste 35%.

Credeţi că Mihai Chirica poate scoate peste 50% la alegerile locale?

Totul e posibil. În pandemie nu ştim cine va veni la vot. Dincolo de preferinţele electoratului avem această situaţie specială când sunt unii mai responsabili decât alţii. Pare că electoratul USR-PLUS e cel mai îngrijorat cu pandemia şi e posibil să stea acasă. Aş spune că situaţia e foarte incertă. Dacă am avea condiţii normal aş spune că Chirica nu ar scoate 50%.

Dacă ajungeţi primar care e prima măsură care o luaţi la primărie?

Imediat trebuie să concediem toate pilele, toţi interpuşii, să facem o curăţenie generală acolo. Sunt zeci, sute de oameni angajaţi care nu ştie nimeni ce fac ei. Doi, mă uit pe toate contractele şi pe toate autorizaţiile de construcţii date recent şi văd ce se mai poate întoarce. De exemplu, Zămosteanu este acum reţinut. Există proprire pe bunurile lui. Sunt câteva situri în construcţie care sunt în calea unor situri de infrastrcutură anterior pentru Iaşi, proiecte importante, care ar trebui anulate acele autorizaţii de construcţie. Ce se întâmplă e că Iaşul are nevoie de noi căi de acces, noi drumuri, noi pasarele. Şi în mijlocul unei aceste pasarele proiectate, dinspre Anastasie Panu către Tătăraşi, acesta Zămosteanu a obţinut autorizaţie de construcţie pentru blocuri. Eu vreau să vă dacă acea autorizaţie se mai poate anula sau să merg în instanţă să anulez. Apoi, partea a treia, contractele. Vreau să vă dacă sunt preţuri foarte supraevaluate. Deci prima măsură e să evaluez personalul, autorizaţiile şi contractele, ca să pot să văd ce se mai poate salva din dezastrul Chirica.

Ce fel de majoritate credeţi că va fi la Iaşi după alegerile locale? PNL-PSD? PNL-USR-PLUS? Sau PNL va strânge singur voturile ca să aibă singur majoritatea.

PNL nu va strânge singur suficiente voturi. Chiar dacă Chirica ar scoate un scor foarte mare, PNL nu ar avea voturile pentru o majoritate. Va trebui să vedem dacă partidele mai mici cu care ar trebui să facă majoritate, ALDE, Pro România, sateliţi din ăştia care tradiţional ar fi cu PSD, dacă trec pragul. Acum este incert dacă cineva trece pragul înafară de cele trei partide mari. Sondajele arată că aproape nimeni nu va mai trece pragul. Asta ne forţează cred într-o colaborare PNL-PSD, cu USR-PLUS în Opoziţie. Cu Chirica, dacă ar câştiga o majoritate, şi nu văd cum noi i-am putea asigura o majoritate, ar trebui să fie proiecte discutate, iar noi nu i-am vota afacerile lui imobiliare. Mă îndoiesc că am putea să ajungem la un astfel de deal curat pentru Iaşi. Chirica se va duce la PSD pentru o majoritate. Noi suntem confortabili să facem o opoziţie puternică patru ani. S-ar putea să nu dureze patru ani dacă DIICOT mai ridică personaje importante din primărie, poate inclusiv pe primar.

Deci vă aşteptaţi? Aveţi aceste informaţii? Cum că domnul Chirica ar putea face obiectul unor anchete penale?

La botezul copilului lui, acel bebeluş care are o vilă de peste un sfert de milion de euro, a fost prezent domnul Zămosteanu. Este informaţie publică, şi au fost prezenţi mulţi alţi investitori imobiliari. Dat fiind că domnul Zămosteanu este acuzat că face parte dintr-un grup infracţional organizat, o acuzaţie foarte gravă, nu se scapă uşor de asta, şi că a făcut evaziune fiscală de milioane de euro prin construcţiile lui, şi dat fiind că este foarte apropiat de Chirica şi Comisia de Urbanism, nu ştiu cum poate scăpa. Viceprimarul a fost deja audiat. Sigur, în calitate de martor, şi întreaga Comisie de Urbanism a fost audiată de DIICOT. Mai sunt doar câţiva paşi până ce DIICOT va ajunge la vârful aranjamentelor. Sunt semne clare că există o colaborare între mafia imobiliară şi acest grup infracţional organizat şi primarul Chirica. Nu a negat niciodată Chirica că ar fi avut invitaţi la botezul copilului său, că i s-au dat sume de bani foarte mari şi imediat după acel botez, la câteva săptămâni, Zămosteanu a primit autorizaţie de construcţie. Acum trebuie ca DIICOT să producă dovezi suficiente. Eu nu cred că Chirica va rezista patru ani.

Aţi accepta să fiţi viceprimarul domnului Chirica?

Eu aş vrea să fiu viceprimar dar nu cred că se poate cu domnnul Chirica. Eu aş pune nişte condiţii care ar fi inacceptabile pentru Chirica. El nu e un om care-şi doreşte dezvoltarea oraşului. E înconjurat de mafioţi.

Veţi rămâne în Consiliul Local sau veţi candida din nou pentru Senat?

Rămâne de văzut. Dacă filiala nu mă depune pentru lista de parlamentare, voi rămâne consilier local. Dacă va fi o oportunitate de viceprimar fără Chirica, o voi lua. 

Cu cine vă luptaţi la Iaşi? PNL sau PSD?

Nu există o diferenţă. Camelia Gavrilă e candidatul PSD. Nu va lua 15%.

Nu rupe voturi de la Chirica?

Nu ştiu ce rupe. Astea sunt ultimele rămăşiţe ale PSD-ului. Sunt ultimii oameni care nu votează pe Camelia Gavrilă, votează trandifirii. Ca să rupă de la Chirica ar trebui să ia 20%. Atâta vreme cât ea nu speră să ia peste 12% se încadrează în categoria partidelor mici. PSD la Iaşi nu mai e un partid mare, a fost absorbit în PNL. E USL-ul refăcut. Nu e nicio diferenţă între cele două partide. Vedem asta şi în cazul consilierilor.

Faceţi parte dintr-un partid care acuză PNL că racolează primari PSD la bucată. Însă la Iaşi Marius Bodea, un fost liberal, face parte din echipa dvs. De ce aţi acceptat transferul lui Marius Bodea?

Şi-a dat demisia în martie după aducerea lui Chirica în PNL. La fel şi doi consilieri. Aceşti oameni nu au încercat să facă deal-uri. Şi-au demonstrat verticalitatea, iar noi USR voiam să strângem oameni de valoare. Marius Bodea a demonstrat că nu pupă inelul. A fost visul lui să candideze la primăria Iaşi, dar a renunţat pentru a avea această treime de blocaj. Pentru că aveam nevoie de o soluţie curată la Iaşi am acceptat ca Marius Bodea şi ceilalţi doi consilieri să facă parte din echipa USR.

Care e obiectivul USR-PLUS?

Să obţinem minim o treime din consilieri. Scorul efectiv ne-am dori minim 33%. Sigur, obiectivul e şi să câştig eu primăria.

Pe ce loc credeţi că se va clasa USR Iaşi la nivel naţional?

Cred că va fi foarte sus, în top. La Bucureşti e o situaţie specială, aici e o soluţie anti-sistem. Timişoara-Iaşi-Constanţa cred că vor fi foarte sus. Vom fi în top 5.

La Congres aţi votat pentru fuziune?

Da.

Sunteţi un adversar al lui Dan Barna. 

Nu are legătură. Dacă rămâneam două partide şansele erau ca unul din partide să ia 10% iar celălalt 15%.

Împreună cât credeţi că veţi lua?

20+%. Toate sondajele ne dau pe locul doi. Dacă ne-am fi spart în două partide, probabil am fi fost pe locurile 3-4. Noi chiar vrem să contăm în România. Suntem singurul partid care a avut semnături electronice sau donaţii online.

Dacă câştigaţi alegerile la Iaşi luaţi în calcul să candidaţi pentru şefia USR-PLUS anul viitor?

Nu cred că voi avea timp. Aş putea să-mi doresc asta, dar nu în următoarele şase luni. Cred că funcţia de primar al Iaşului e un job foarte dificil. M-aş concentra 100% pe asta. Dar în doi ani să zic nu aş exclude să vreau să fiu preşedinta USR-PLUS.

Credeţi că viitorul preşedinte al USR-PLUS va fi tot o afacere în doi între Dan Barna şi Dacian Cioloş sau va fi loc de o surpriză?

Nu cred că e loc de surprize.

Poate dacă cineva va câştiga o primărie de mare oraş va râvni la şefia partidului.

Aşa este. Dacă dacă e să speculăm ce posibilităţi ar fi? Nicuşor Dan, Dominic Fritz, eu, Stelian Ion. Nu ştiu dacă unul dintre aceste personaje şi-ar dori. În condiţiile în care câştigă primăria

În ce relaţii sunteţi cu Nicuşor Dan?

Într-o relaţie bună. L-am susţinut întotdeauna. Sper să-l pot ajuta chiar de la Iaşi cu resurse umane, proiecte.

Deci dacă Nicuşor Dan va câştiga primăria şi îşi face partid veţi colabora cu el?

Nu ştiu, mă refeream la partea de administraţie. Nu ştiu dacă are zecile de oameni care sunt necesari într-o administraţie eficientă.

Dacă ar câştiga primăria Capitalei aţi susţine revenirea acestuia în USR?

Eu mi-aş dori, nu ştiu dacă îşi doreşte el. Eu vreau ca el să vină în USR. Cred că reprezintă foarte bine idealurile noastre. Cred că reprezintă modul nostru de a face politică. L-aş vedea având un rol important în partid. 

În acest moment toţi din USR trag în aceeaşi direcţie sau există o falie?

Noi toţi tragem în aceeaşi direcţie. De asta fuziunea a fost aprobată cu o majoritate atât de largă. Noi toţi înţelegem dincolo de preferinţele personale că scopul şi promisiunea pe care am făcut-o românilor e să modernizăm oraşele şi comunele României. Chestiile interne sunte secundare în acest moment.

Aţi discutat vreodată cu Costel Alexe înainte ca PNL să-l recruteze pe Mihai Chirica?

Da, am discutat. În septembrie-octombrie anul trecut am discutat ca eu să fiu candidatul la primărie iar Costel Alexe să fie candidatul susţinut la CJ. Şi cu Marius Bodea am avut aceste discuţii, Am purtat aceste discuţii cu PNL Iaşi din timp. Pentru ei a contat mai mult cifrele lui Chirica.

Pe cine vedeţi vinovat pentru această lipsă a unui acord în Iaşi între PNL şi USR-PLUS? Pe Costel Alexe?

Păi nu el e şeful, Flutur e şeful lui. Este o baroniadă în PNL şi Flutur se vrea baron de Moldova. El are mai mulţi oameni în subordine în Iaşi, sunt mai multe firme care fac afaceri cu Primăria Iaşi care-i aparţin lui Flutur mai mult sau mai puţin direct. Deci Alexe este un pion în toată această treabă. Nu este un pion din păcate.

Deci credeţi că decizia ca Mihai Chirica să fie candidatul PNL a fost luată de Flutur şi Coestel Alexe e doar un executant.

Exact, Da.

Decizia pentru Iaşi nu a venit nici de la Iaşi şi nici de la centru, a venit de la centrul regional de putere din Moldova.

Da, de la centrul regional de putere din PNL. Dacă ne uităm la structura de putere a PNL-ului, în Moldova, PNL e cel mai puternic la Suceava. Şi Flutur era singurul baron PNL de Moldova pentru că PSD domina restul teritoriului. Atunci PNL şi-a făcut o strategie de preluare a Moldovei. Eu am propus ca această strategie să includă PNL şi USR. Adică să luăm tortul de la PSD şi să-l împărţim pe din două. PNL însă vrea totul pentru proriul partid şi pentru asta practic a luat primari de la PSD. La Bârnova aţi văzut de exemplu acel primar care îl lăuda pe Ceauşescu, pesedist, de câteva zile e penelist. Deci PNL nu are nicio limită în ce poate să accepte de la PSD. Singurul scop pentru ei e să câştige alegerile, să rămână branşaţi la banul public şi să facă afacerile pe care le-au făcut până acum. Şi pe Alexe îl leagă de Flutur afacerile din zona cu lemnele. Practic, Chirica în Iaşi controlează mafia imobiliară iar Alexe e băgat în mafia lemnului. Este o legătură mai extinsă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite