Politică

articolul anterior articolul urmator

Cota unică sau impozitul progresiv. Şantajul PSD!

20
19 May 2022 08:00:56
Raluca Boboc
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Pesedistul are două mari dorinţe arzătoare în viaţă: Cotroceniul şi impozitul progresiv. Cotroceniul şi-l doreşte ca să călărească şi să domine în voie serviciile de informaţii şi justiţia. Să îşi demonstreze virilitatea politică.

Să simtă gustul intens, gustul adevărat al puterii. Adrenalină în cea mai pură formă. Impozitul progresiv este mai mult o etichetă. Pusă pe o haină foarte preţioasă. O declaraţie că aparţine unui club select. Cum este cel al familiei socialiştilor europeni. Dar şi un mijloc de a-şi fideliza şi consolida baza electorală tradiţională.

Dezmăţul pesedist din primii ani de după 1989, când „bătrânul edec” s-a cocoţat de trei ori în vârful puterii, a fost urmat de o secetă cruntă. Grea şi apăsătoare! O pedeapsă Divină pentru păcatul trădării, omorului, al uneltirii şi cine ştie câte alte păcate zac nedescoperite încă prin dosarele Revoluţiei şi cele ale Mineriadelor. Iar păcatele se plătesc scump. Foarte scump. Pentru pesedişti, Cotroceniul a rămas un fel de Fata Morgana, o iluzie înşelătoare care se evaporă şi dispare o dată cu primele raze ale dimineţii lăsând loc unei realităţi crude.

Venirea la putere în anul 2012 a guvernului PSD-PNL, condus de Victor Ponta, a reprezentat şi o primă tentativă de reintroducere a impozitului progresiv, eliminat de guvernul „revoluţiei portocalii” din anul 2004. Potrivit „Viziunii economice a USL”, impozitul progresiv urma să aibă trei cote: de 8% pentru salariile de până la 800 de lei, cotă 12% de la 800 de lei până la 1.600 de lei şi o cotă de 16% pentru veniturile ce depăşesc 1.600 de lei pe lună. Războiul politic declanşat cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi opoziţia fermă a liberalilor, PNL fiind condus la acel moment de lideri cu personalitate, nu de măscărici politici, care au apărat cota unică cu toate forţele lor, au amânat planurile lui Victor Ponta, un susţinător declarat al impozitului diferenţiat.

Liviu Dragnea nu a fost preocupat doar de anihilarea justiţiei, ci a încercat să mărească şi baza electorală a PSD, după victoria zdrobitoare obţinută de social-democraţi în alegerile parlamentare din anul 2016, astfel că s-a ferit să aducă în discuţie tema impozitului progresiv (mascat sub forma taxei de solidaritate). Ba chiar i-a contrat dur pe unii miniştri, citând din celebrul Program de guvernare al PSD: „Noi am spus în campania electorală că impozitul pe venit sub 2000 de lei va scădea la 0% - ceea ce românii au votat; peste 2000 de lei se va duce la 10% - ceea ce românii au votat, şi aşa se va întâmpla. Unde e problema?”. Astfel că,  „Marea revoluţie fiscală” a PSD-ului lui Dragnea a însemnat scăderea cotei unice de la 16 la 10%, în compensaţie cu mărirea contribuţiilor sociale şi de sănătate, CAS şi CASS.

Acum, PSD este din nou la butoanele de la Palatul Victoria şi se confruntă cu trei probleme majore: criza economică şi explozia preţurilor care lovesc direct în baza electorală a partidului, erodarea electorală de care se „bucură” partidele aflate la guvernare şi pericolul AUR – care stă la pândă şi pescuieşte electoratul dezamăgit de prestaţia social-democraţilor, pozând în haiducul care îi apară pe cei săraci de abuzurile „bogaţilor”. Or, grosul electoratului PSD este format din persoanele cu venituri sub sau în jur de 2000 de lei. De acolo îşi trage PSD seva. Ei sunt nucleul dur al partidului, care se prezintă disciplinat la vot (de exemplu, la alegerile parlamentare din 2020, doar 21% din totalul alegătorilor cu venituri de peste 3000 de lei ar fi votat cu PSD, în timp ce majoritatea votanţilor cu venituri peste 3000 de lei s-au orientat către PNL şi USR).

Deşi PSD a avut în două rânduri toate pârghiile guvernării la îndemână (perioada 2012-2015 şi perioada 2016-2019), din diverse motive social-democraţii nu au reuşit să impună reintroducerea impozitului progresiv în România. Acum, Ciolacu şi gaşca băieţilor deştepţi din Kiseleff au atât avantajul unui premier uşor de manevrat, care nu ştie şi nu înţelege absolut nimic din cifrele economice, cât şi un preşedinte disperat că se apropie de finalul mandatului şi are ZERO realizări. Aşa că vor profita din plin de situaţie şi vor putea trece la şantaj: impozitul progresiv vs revizuirea Constituţiei – marele trofeu pe care Iohannis şi-l doreşte trecut în bilanţul său de preşedinte. De asemenea, nu este exclus ca PSD să folosească pretextul impozitului progresiv pentru o retragere salvatoare de la guvernare.

Doar Alina Gorghiu şi Florin Cîţu s-au pronunţat ferm împotriva reintroducerii impozitului progresiv, însă ei nu mai contează în noua structură de putere a PNL. Liberalii din prima linie nu au respins ideea renunţării la cota unică, ci au declarat că sunt dispuşi la un compromis. Un compromis care va însemna capitularea totală a PNL în faţa „Ciumei Roşii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Mischalaul Mischa
19.05.2022, 09:00:44

... Stimata Raluca Boboc Ideile din textul dv au anumite virtuti dar ...si anumite pacate . Priviti fenomenul dintr-un singur unghi si anume , cel ce avantajeaza argumentatia dv . Nu observati sau nu vreti sa observati ca mult laudata cota unica stimuleaza inchitatea sociala , adanceste prapastia dintre bogati si saraci , este o povara ce apasa pe morala sociala .

+1 (5 voturi)
Ludwig
19.05.2022, 09:55:32

Impozitul progresiv nu va face decat ca tara sa fie neatractiva pentru investitori, firmele vor pleca si somajul va creste. Va creste si evaziunea caci se va reveni la minim pe cartea de munca si restul la plic. La noi gradul de colectare e foarte mic caci evaziunea e mare. Cota unica are avantajul ca e simpla, fiecare o poate calcula, declaratii la anaf, etc. La cea progresiva era un talmes balmes, cozi infernale, pentru un leu intrai la alta impozitare, etc Ni se zice ca cei cu salarii mari vor plati mai mult. Pai si azi e tot aiai ca daca ai 100 mil salariu platesti mai mult ca unul cu minim impozitati cu cota unica. Totul e ca psd sa dea ajutoare sociale si pomeni la electoratul lor...

+1 (9 voturi)
muresan anna
19.05.2022, 09:58:12

PSD-ul face ce stie mai bine- cauta voturi in orice context. Nu au fost si nu sunt interesati de insanatosirea economiei! "Specialistii" lor sunt cei cu studii tarzii si in unele cazuri la facultati neacreditate! Inca nu am uitat de Ordonanta 114 (Ordonanta lacomiei - de fapt lacomia PSD). PSD-ul a acordat pensii speciale politrucilor, au stufosit aparatul bugetar cu pile si rudenii, toate acestea avand menirea de-a furniza voturi! Isi numesc tupeul patriotism si manarelile grija pentru cetateni. Ei sunt cei care-au impartit tara in doua -bugetarii si privatii, pensionarii speciali si fraierii! Primii favorizati si fideli votanti PSD, pentru mentinerea privilegiilor, iar ceilalti achitatorii notei de plata!

+6 (6 voturi)
eu doar constat
19.05.2022, 10:13:47

Corecta constatarea doamnei, mai ales in ceea ce priveste intentia clara a posibilului viitor presedinte din partea PSD sa calareasca Cotorceniul si serviciile. Pentru ca precis stie dumneai, ca toti presedintii de pana acum, cu exceptia lui Emil, pe care serviciile l-au invins, au facut-o, mai ales ultimii, Traian Basescu-Petrov si KWJ. Asa ca nu vad de ce ar fi asta o vina pentru viitorul presedinte, care, chiar daca nu va iesi cel propus de PSD, o va face la fel. Constitutia si CCR i-o permit. E un rezultat al democratiei originale romanesti, consfiinita prin Constitutie si uzante timp de peste 30 de ani. Republica noastra actuala este o forma de perpetuare a formelor si mentalitatilor din republica precedenta, chiar daca unele elemente s-au schimbat. A aparut in noua Constitutie posibilitatea multipartitismului si de aici deschiderea spre libertatea opiniilor, dar, daca nimeni nu ia in seama aceste opinii, care nu convin puterii si puterea, oricare ar fi ea, face tot ce vrea, cred ca ne mentine tot intr-o stare de dictatura, pe care poporul n-o mai percepe, ci doar o simte in buzunar. In rest, poate sa "latre" cat vrea si la cine vrea si cu asta gata. S-a racorit. Sa fie schimbata, sau amendata Constitutia n-ar fi chiar atat de rau. De ce are Presedintele atata putere si poate calari serviciile? Pentru ca e ales sa conduca CSAT si Comunitatea de informatii aparuta ulterior Constitutiei prin lege. Daca ar fi un presedinte ales de Parlament, fara putere executiva, asa cum sunt cei din Italia, Ungaria si mai ales Germania si i s-ar lua sefia CSAT, gata cu calarirea serviciilor. Ceea ce n-ar fi deloc rau si dupa cate cunosc, PSD este pentru eliminarea alegerilor nationale prezidentiale, la fel si cu alte partide. Pana si KWJ si-a exprimat acordul ca viitorii presedinti sa fie alesi de Parlament. Evident, ca revenirea la monarhie ar fi solutia optima, dar cine are interes, tine la "traditia republicana" comunista si de 30 de ani comunistoida a tarii si se opune. Cat despre cota unica, aceasta nu trebuie eliminata, dar fiscul ar trebui sa-si faca treaba, asa cum e in SUA si in alte tari din Europa. Si expresia "De moarte si de fisc nu scapi niciodata", ar trebui sa devina sloganul fiscului. Intr-o tara ca Romania, in care evaziunea fiscala (oculta si convenita cu Fiscul) variaza intre 25 si 35 % anual, zau ca n-ar trebui umblat la modificari de taxe si impozite ci ar trebui adunate/colectate cele care acum nu se achita. Doua observatii, cred eu, necesare: 1. Dna Boboc ignora intelegerea dintre PSD si PNL privind rocada de premieri si ministere de anul viitor, cand, tot ce critica acum pentru PSD devine obiect de activitate pentru PNL. Personal cred ca, contrar obiceiului nostru de a ne incalca cuvantul (vezi Basescu in 2007 cand a anuntat ca daca CCR va considera ca a incalcat Constitutia isi da in 5 minute demisia), de data aceasta chiar KWJ va presa partidele din coalitie sa faca rocada, iar primul care va asculta va fi Ciuca, care isi va prezenta demisia; 2. "Batranul edec" cred ca este o exprimare la propriu nereusita si incorecta. Tabloul lui Repin se numea "Edecarii de pe Volga" edecul fiind franghia cu care trageau niste amarati pe mal o barca pe Volga. Probabil s-a gandit la batranul edecar.

-2 (4 voturi)
Vanatorul/dc
19.05.2022, 10:14:55

”Doar Alina Gorghiu şi Florin Cîţu s-au pronunţat ferm împotriva reintroducerii impozitului progresiv, însă ei nu mai contează în noua structură de putere a PNL.” Probabil, ar trebui sa inteleg ca ăstia doi sunt ”geniile” fiscal-financiare ale PNL-lui:)) M-ar interesa insa cum se pozitioneaza fata de reintroducerea impozitului progresiv, doi indivizi cu mai putina putere in PNL si in statul roman: Klovnis Iohannis si Nicholas Ciuca..! Adica incerc sa aflu daca pozitiile lor sunt..botanice (ghiocel, varză, etc), sau ..zoologice (capra, vițel la poarta noua, etc.)

-25 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările