Creşterea salariilor bugetarilor nu se poate finanţa prin deficit bugetar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este inacceptabil ca oameni tineri, capabili, cu funcţii destul de bine închegate în sistemul ONG din România să susţină o asemenea bazaconie cum este finanţarea creşterilor salariale din sectorul public din deficit bugetar. Până la 1 octombrie 2017, de la începutul anului, fiecare român a fost îndatorat de guvernarea PSD cu 700 lei, având în vedere o dobândă de 3%.

Până la sfârşitul anului, dacă PSD va respecta ţinta de 3% deficit, fiecare român va fi dator în viitor statului român cu 2.000 lei. Tinerii care au oarecare logică şi doresc să îşi facă un viitor în România trebuie să se trezească şi să taxeze foarte drastic aceste derapaje.

Creşterea salariilor bugetarilor nu se poate finanţa prin deficit bugetar. Deficitul bugetar cauzează o serie de dezechilibre, pe lângă faptul că acel deficit înseamnă practic furtul propriului viitor şi obligaţia plăţii unei datorii pe care nu ai cerut-o. În primul rând, printarea banilor produce inflaţie. În al doilea rând, uzul excesiv de monedă străină duce la criza balanţei de plăţi. În al treilea rând, împrumutatul în monedă străină duce la o criză a datoriei publice. În ultimul rând, dar nu cel din urmă, prea mult împrumut intern, de la populaţie, duce la dobânzi reale mari şi la aglomerarea investitorilor privaţi pe ieşirea cea mai la îndemână.

Cred într-o Românie puternică în viitor, solidară şi democratică, dar nu prin îndatorare excesivă.

A mă îndatora cu un salariu minim şi jumătate pe an de o mafie incapabilă de reformă şi sustenabilitate este un fapt politic imoral în sine. Nu este bine să te împrumuţi de la creditori, susţinând marea Finanţă Mondială pe care o urâm cu toţii. O datorie, odată internalizată, nu te mai lasă să dormi noaptea. Probabil oamenii care susţin asemenea gogomănii, cine ştie pe unde auzite, sunt iresponsabili şi în viaţa privată şi nu au avut în viaţa lor o datorie de plătit. Probabil nu trec prin cea mai bună perioadă a vieţii de susţin public hazardul moral al deficitului bugetar. Nu numai că statul nu îmi oferă servicii publice de care am nevoie, dar mă şi îndatorează pe zeci de ani. Poate bătrânii au oarecare durere în cot de datorii, pentru că nu vor mai ajunge să le plătească niciodată, dar tinerii sunt loviţi din plin.

Tinerii din România trebuie ajutaţi să depăşească greutăţile structurale de care se lovesc la naştere în România, cum ar fi probabilitatea foarte mare de a se îmbolnăvi în spitalele din România, lipsa accesului la educaţie de calitate, lipsa infrastructurii care să le permită o mobilitate atât de mult necesară, lipsa drepturilor şi libertăţilor omului modern şi sute şi mii de alte dezavantaje, în special economice şi politice. A îndatora şi mai mult tineretul din România nu este opţiunea mea, ca om de stânga. Cred într-o Românie puternică în viitor, solidară şi democratică, dar nu prin îndatorare excesivă.

Dacă opţiunile pentru creşterea economică foarte meritată într-o Românie cu servicii publice execrabile sunt creşterea colectării taxelor la buget, îndatorarea prin deficit şi trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, atunci sunt 100% pentru cea dintâi. Hăituirea datornicilor este singura soluţie. Nu există „este imposibil“, există „suntem prea leneşi, corupţi şi orbi de tehnologiile moderne pentru a creşte colectarea“. Banul este un mijloc spre fericire, iar a înşela aşteptările concetăţenilor tăi prin neplata datoriilor trebuie taxată, repet, ca pe ceva eminamente imoral.

Doar sustenabilitatea economică a unui regim politic ne va asigura supravieţuirea ca societate sănătoasă în Europa pe viitor, nu bazaconii economice.

Până şi băncile se vor reforma în 2018 prin implementarea principiilor Basel III. A susţine un hazard moral de genul creşterii deficitului bugetar ca măsură nu doar acceptabilă, dar şi dezirabilă, este un păcat politic ce trebuie sancţionat de fiecare dată când apare în spaţiul public. Doar sustenabilitatea economică a unui regim politic ne va asigura supravieţuirea ca societate sănătoasă în Europa pe viitor, nu bazaconii economice.

Cioloş a avut deficit de 0% şi a demonstrat că se poate şi fără. În anul în care a guvernat Cioloş, România a crescut cu un sănătos 3%. Acum imaginaţi-vă un guvern PSD cu deficit de 6% şi cu 8% rata dobânzii. Datoria anuală pe cap de locuitor ar fi de 5.000 lei în loc de 2.000 lei, cât este în 2017, şi în loc de 0, cât a fost în 2016. De unde să scoată fiecare 50 de milioane de lei vechi pe an ca să susţină creşterea salariilor unui sistem public execrabil, în primul rând administrativ? Spre ce vreţi să ne trimiteţi? Spre o sclavie autoritară gen Rusia?

Doar un sfert din tinerii apţi de muncă din România sunt ocupaţi în economia actuală. Cred că unii din academie ar trebui să coboare din turnurile lor de fildeş şi să vadă realitatea din teren. Deficitul ne va aduce un şomaj în rândul tinerilor de 80%. Vom fi singura ţară din lume care a reuşit performanţa asta negativă, dacă mai promovăm aşa idei proaste şi imorale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite