Crin Antonescu nu este de acord cu creşterea imunităţii parlamentarilor: „Nu susţin asta"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu nu este de acord cu modificarea Statului parlamentarilor  FOTO Adevarul
Crin Antonescu nu este de acord cu modificarea Statului parlamentarilor  FOTO Adevarul

Crin Antonescu, preşedintele Senatului, susţine că modificarea Statului senatorilor şi deputaţilor nu a avut drept scop transferarea atribuţiilor Justiţiei către Parlament.Antonescu cataloghează propunerile aduse în privinţa creşterii imunităţii parlamentare drept nefericite şi nejustificate.

"Imunitatea atât cât este ea restrânsă la declaraţii sau la arestare preventivă e prevăzută în Constituţia României. Se discută ca şi cum imunitatea ar fi fost introduse acum. La modificarea Constituţiei putem discuta dacă o excludem. Imunitatea aceasta nu oferă niciunui parlamentar posibilitatea de a amâna judecarea, nu împiedică chiar arestarea parlamentarului în situaţie de flagrant. Tot ce presupune este că pentru arestare trebuie să fie făcută o cerere şi se discută în comisie", a precizat Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului a afirmat că scopul iniţial pentru modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor a fost acela de aplica anumite reduceri bugetare.

"Singurele instanţe care se pronunţă sunt cele ale justiţiei, nu cele ale Parlamentului. Modificarea actualului statut a fost făcută pentru a putea adapta acest statut la constrângerile bugetare pe care le avem, pentru că acolo se limitează nişte drepturi. De ce discuţia a ajuns la acest subiect nu ştiu şi mi se pare nefericit că s-a ajuns aici. Nu trebuia umblat la aceste prevederi. Nu susţin asta, e o complicare nejustificată şi atrage o discuţie asupra Parlamentului în ochii oamenilor", a adăugat Antonescu.

Potrivit proiectului de statut, solicitarea de arestare, reţinere sau percheziţie a unui parlamentar trebuie însoţită de temeiul legal, motivele concrete, dar şi de probele pe care se bazează.

Documentele trebuie trimise de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte respectivul parlamentar.

Aceleaşi documente sunt solicitate şi în cazul aprobării începerii urmăririi penale a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite