Crin Antonescu, ostaticul lui Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL este creaţia politică a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu şi a fost întemeiată pe încrederea reciprocă între cei doi lideri.

Imaginaţi-vă că, după alegerile parlamentare de anul trecut, Crin Antonescu i-ar fi spus lui Victor Ponta: „Am câştigat împreună alegerile, dar mi-e teamă că, dacă vei deveni premier, vei uita de înţelegerea dintre noi şi vei încerca să te afirmi nu împreună cu mine, ci pe seama mea. Aşa că nu te susţin". Dacă Antonescu ar fi dat curs propriei neîncrederi în Victor Ponta, USL s-ar fi destrămat imediat după alegeri. Dar, Antonescu a avut încredere.

Preşedintele PNL se află însă acum în cea mai grea situaţie de la preluarea conducerii partidului. Candidatura sa la preşedinţie - celălalt versant al înţelegerii cu preşedintele PSD - este pusă sub semnul întrebării. E adevărat, Victor Ponta nu şi-a retras verbal promisiunea, dar acţiunile sale o sugerează, dacă nu chiar o afirmă implicit. PSD-ul lui Ponta evidenţiază emfatic, în dauna PNL, anvergura sa electorală (raportul real dintre PSD şi PNL este de 2 la 1), ca şi anvergura sa politică (PSD conduce Guvernul, în timp ce PNL este co-participant).

Comportamentul acesta al colegului de alianţă trebuie că-i trezeşte lui Crin Antonescu sentimente penibile şi dureroase, nu doar pentru că aruncă în incertitudine viitorul său politic, în primul rând realizarea dorinţei de a ajunge preşedinte, ci şi pentru că realmente pune PNL în grea dificultate, îl împiedică să reacţioneze faţă de acţiunile ofensive ale PSD şi ale lui Victor Ponta.

Înţelegerea dintre liderii USL devine, de la o zi la alta, o formă de şantaj al lui Ponta folosită împotriva lui Crin Antonescu. Declaraţia repetată a preşedintelui PSD: „Candidatul nostru la preşedinţie este Crin Antonescu” este de natură nu să încurajeze, ci să paralizeze PNL, să-l condamne la aşteptare şi la speranţa deşartă - cine ştie, poate că Ponta se va ţine totuşi de cuvânt. PNL se comportă ca o armată al cărei general a fost luat ostatic de inamici.

Dar – trebuie să subliniem acest lucru – Ponta a ieşit deja din cercul strâmt al înţelegerii cu Antonescu. Dacă Antonescu va mai fi susţinut de PSD la alegerile prezidenţiale, aceasta se va întâmpla numai dacă PSD şi Victor Ponta vor considera că o asemenea candidatură este în avantajul lor. Chestiune de interes şi nu de încredere.

Totuşi, încrederea dintre Crin şi Victor a fost cheia de boltă a USL, a întregii politici de restabilire a agreement-ului politic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite