Politică

articolul anterior articolul urmator

Antonescu, pauză de campanie în SUA: Liderul PNL  a discutat cu oficialii Departamentului de Stat american

10
13 May 2014 11:18:24
Autor: Alina Boghiceanu
Crin Antonescu şi Hoyt Yee FOTO Facebook Crin Antonescu
Crin Antonescu şi Hoyt Yee FOTO Facebook Crin Antonescu

Liderul PNL Crin Antonescu s-a întânit, luni, la Washington cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si euroasiatice. Întrevederea lui Antonescu cu oficialul american vine după vizita lui Hoyt Yee la Bucureşti, în 29 aprilie, unde a avut discuţii cu liderii politici la Ambasada SUA.

Discuţiile dintre cei doi au vizat situaţia din Ucraina şi Republica Moldova şi aranjamentele militare ale României şi NATO.

„Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru Crin Antonescu de a sublinia importanţa creşterii prezenţei militare americane în estul Europei şi în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de aliaţii din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic. În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creşterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susţine cu tărie creşterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2% din PIB. El a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susţină această majorare şi să-şi asume că pe o perioadă de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate”, se arată într-un comunicat al PNL.

De asemenea, un alt subiect al discuţiilor a vizat Republica Moldova şi aderarea sa la UE, fiind necesară susţinerea ţării vecine.

„Aceeaşi atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât şi de SUA şi în ceea ce priveşte aspiraţiile europene şi euro-atlantice legitime ale Georgiei. Vremea sferelor de influenţă a trecut în Europa“, a susţinut Antonescu.

Totodată, liderul PNL a transmis oficialului american că "parteneriatul strategic dintre România şi SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenenţa la NATO şi UE".
„Dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate în viziunea liderului liberal, predictibilitatea şi transparenţa fiind cereri legitime ale investitorilor străini. Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investiţiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic. Independenţa justiţiei şi întărirea instituţiilor care luptă cu fenomenul corupţiei sunt semne ale unei democraţii puternice şi de aceea este necesar ca politicienii să susţină existenţa unor instituţii performante, independente“, se mai arată în comunicatul citat.

Hoyt Yee, asistentul adjunct al Victoriei Nuland, s-a aflat, în aprilie, la Bucureşti în cadrul unei vizite de rutină în regiune.
 
Oficialul american s-a întâlnit cu membri ai Administraţiei Prezidenţiale, cu mai mulţi lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a discuta aspecte referitoare la relaţiile bilaterale, relaţiile economice, situaţia din Ucraina, dar şi despre statul de drept.
 
Într-un interviu acordat Mediafax, Hoyt Yee a declarat că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului şi a principiului că nimeni nu este mai presus de lege.
Întrebat dacă a discutat cu oficialii români despre legea care permite primarilor să-şi delege responsabilităţile, diplomatul a precizat că nu a abordat legi individuale, dar a discutat despre importanţa statului de drept.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Cornelius Tacitus
13.05.2014, 11:57:00

Oare exista vreo legatura intre vizita asta si declaratiile recente care sugereaza o rocada cu Iohannis ?

UNGUR UNGURU
14.05.2014, 06:44:29

Bravo Crin este importatnta cresterea prezentei militare in zona noastra.PNL sustine cresterea bugetului alocat Armatei.

Aadela Adela
14.05.2014, 10:23:47

La alegerile europarlamentare si prezidentiale sa votam singurele alternative credibile pentru oamenii liberi: PNL si Crin Antonescu!

+1 (1 vot)
Alexa Alexandra
14.05.2014, 11:36:37

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit luni, la Washington DC, cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina şi Republica Moldova, precum şi despre angajamentele militare ale României şi NATO. La alegerile europarlamentare si prezidentiale sa votam singura alternativa de dreapta PNL.!

Alexa Alexandra
14.05.2014, 11:39:49

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit luni, la Washington DC, cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina şi Republica Moldova, precum şi despre angajamentele militare ale României şi NATO. La alegerile europarlamentare si prezidentiale sa votam singura alternativa de dreapta PNL.!

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările