Crin îl execută pe Călin prin „locotenenţii“ Ruşanu şi Stroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Radu Ruşanu şi Radu Stroe au cerut excluderea lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL, după ce acesta a contestat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale. Antonescu susţine că nu este de acord.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declanşat o adevărată furtună în PNL după ce a propus organizarea de alegeri interne pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale. Propunerea vine în contextul în care Crin Antonescu a fost desemnat candidatul USL la prezidenţiale, anul trecut, de congresele PSD şi PNL.

„Aceste alegeri interne pentru stabilirea candidatului la Preşedinţie trebuie organizate nu mai devreme de 2014, nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme“, a explicat Tăriceanu.

Într-o emisiune la RTV, duminică seară, Tăriceanu nu a exclus posibilitatea de a candida la un eventual scrutin intern pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie. Tăriceanu a adăugat că nu va candida nici pentru funcţia de preşedinte al PNL la congresul care va fi organizat în luna februarie.

Fostul premier crede că social-democraţii ar trebui să respecte decizia PNL privind candidatul la Preşedinţie, atât timp cât acest post revine liberalilor. 

Întrebat dacă partidul va putea da un vot de blam actualului preşedinte Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că „nu întotdeauna persoana care este preşedintele partidului are calităţile necesare pentru a deveni preşedintele ţării“.

Replica preşedintelui PNL nu s-a lăsat aşteptată. Crin Antonescu l-a acuzat pe fostul premier că face declaraţii care afectează imaginea PNL.„Sunt mâhnit să văd că oameni cu experienţă politică nu înţeleg nici unde suntem, nici ce avem de făcut. În PNL, nişte congrese au stabilit, în data de 7 aprilie 2012, candidatul la alegerile prezidenţiale“, a spus Antonescu.

Oficial, Antonescu nu susţine ideea excluderii din partid a fostului premier. „Eu nu împărtăşesc ideea excluderii, am pledat şi împotriva propunerii de excludere a domnului Chiliman. Tot ce-mi doresc este ca în acest Congres să discutăm şi să decidem tot ce e de decis“, a susţinut Antonescu.

RUŞANU ŞI STROE, ADVERSARI DECLARAŢI

Propunerea lui Tăriceanu a generat reacţii radicale din partea vicepreşedintelui Dan Radu Ruşanu şi a ministrului de Interne, Radu Stroe, apropiaţii lui Crin Antonescu, care au cerut excluderea lui Tăriceanu din partid. Ei invocă faptul că la Congresele PNL, PC şi PSD din primăvara anului 2012 s-a stabilit candidatura lui Crin Antonescu pentru funcţia de candidat al USL la funcţia de preşedinte.

Ruşanu îl acuză pe Tăriceanu că a adus prejudicii de imagine PNL şi spune că va pune problema excluderii acestuia la Biroul Politic de astăzi.  „La congresul de anul trecut, Tăriceanu a votat pentru desemnarea lui Antonescu drept candidat la prezidenţiale. De ce nu a spus atunci că i se pare devreme, că era cu un an mai devreme decât este astăzi“, a comentat Ruşanu.

Deputatul liberal are şi o explicaţie pentru ieşirea lui Tăriceanu:„Este vorba de nişte frustrări. Partidul ăsta are un blestem: toţi foştii preşedinţi  au crezut că partidul se învârteşte în jurul lor şi toţi, cu excepţia domnului Quintus,  au sfârşit prin a fi excluşi“.

Radu Stroe, membru în Biroul Politic al PNL, susţine şi el excluderea lui Călin Popescu Tăriceanu din partid. „Gravitatea declaraţiilor mă determină să fiu de acord cu propunerea excluderii“, a explicat Stroe. „Domnul Tăriceanu nu mai are obiectul muncii şi a început să se joace, precum copiii, cu cercul prin curte. Se pune într-o situaţie ridicolă, se comportă ca un om care a pierdut contactul cu partidul“, este opinia lui Radu Stroe.

ADVERSARI PONDERAŢI

Alţi lideri ai partidului au respins propunerea lui Tăriceanu, fără a propune sancţiuni la adresa acestuia. „Congresul PNL şi Congresul PSD au votat în unanimitate susţinerea lui Crin Antonescu pentru candidatura la Preşedinţia României. Va mai fi un Congres şi pe 22 februarie. Dacă domnul Tăriceanu doreşte să candideze la preşedinţia partidului, dacă va câştiga, atunci va fi cu siguranţă nominalizat şi la Preşedinţie. Dacă nu, ar trebui să se comporte ca un lider politic responsabil“, a replicat vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu.

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat şi ea că nu este de acord cu propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea unui prezidenţiabil.

SUSŢINĂTORII LUI TĂRICEANU

În tabăra lui Tăriceanu s-a poziţionat, în mod previzibil, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat de multă vreme în conflict cu Antonescu. El a anunţat că susţine propunerea lui Tăriceanu de organizare a unor alegeri interne. În apărarea lui Tăriceanu au intervenit şi doi foşti preşedinţi ai partidului, Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu-Quintus.

Nu întotdeauna persoana care este preşedintele partidului are calităţile necesare pentru a deveni preşedintele ţării. Călin Popescu Tăriceanu senator PNL În PNL, nişte congrese au stabilit, în data de 7 aprilie 2012, candidatul la alegerile prezidenţiale. Crin Antonescu preşedinte PNL


Radu Stroe îi plăteşte poliţe lui Călin Popescu Tăriceanu
de Sebastian Zachmann

Poziţia radicală a lui Radu Stroe, care doreşte excluderea lui Tăriceanu din partid, dovedeşte că actualul ministru de Interne nu uită şi nu iartă. În mai 2006, Radu Stroe a fost numit de premierul din acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, în funcţia de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG). El şi-a dat demisia din această funcţie la 22 ianuarie 2007.  Stroe invoca atunci că nu a primit voturile necesare pentru a obţine postul de vicepreşedinte pe probleme de administraţie din cadrul PNL. Însă, în realitate, Tăriceanu i-a forţat plecarea după ce în presă au apărut informaţii despre implicarea lui Radu Stroe într-o afacere imobiliară controversată, fapt ce afecta imaginea Guvernului. În activitatea sa de secretar general al Guvernului, Stroe avizase o hotărâre a RA-APPS prin care Răzvan Petrovici, om de afaceri apropiat de PNL, urma să controleze două terenuri în valoare de aproximativ 340 milioane de euro.

„Demisia lui Radu Stroe nu a fost o demisie, ci am procedat la o restructurare a Guvernului pentru că am dorit să reduc numărul portofoliilor ministeriale de la 22 la 15. Radu Stroe nu putea să mai ocupe în continuare această funcţie pentru că el era membru al Parlamentului“, spunea atunci Tăriceanu.
Cu toate că şi-a anunţat demisia, Stroe a rămas în Guvern încă patru luni, până la votarea cabinetului Tăriceanu II. Motivul: avea rang de ministru, iar desemnarea succesorului depindea de preşedintele Băsescu. În acelaşi timp, Stroe se afla într-o situaţie flagrantă de incompatibilitate, îndeplinind şi funcţia presedinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite