Crin şi Ponta au orbul Varanului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Comisiei Europene privind Justiţia din România spune clar: Puterea USL nu şi-a respectat angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană şi, implicit, faţă de poporul român, beneficiarul politicilor stabilite prin parteneriatul Bucureşti-Bruxelles. Reacţia liderilor USL este halucinantă: dau cu pietre în Europa, redefinesc corupţia şi recurg la diversiuni pentru a-i face pe plac lui Dan Voiculescu.

În Raport scrie negru pe alb: “Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie”.

Victor Ponta, Crin Antonescu şi hăitaşii lor nu-şi asumă vina de a fi adus în Guvern persoane cercetate sau judecate pentru corupţie, ci se agaţă de o imprecizie nesemnificativă, corectată imediat, din Raportul Comisiei Europene: iniţial era vorba de trei miniştri, apoi au rămas doi. Ca şi cum n-ar fi acelaşi drac: doi sau trei – tot corupţie adusă la masa Guvernului se numeşte. Iar Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a explicat clar: “Am modificat textul în acest mod pentru a evita ambiguităţile. Sunt doi miniştri care au fost efectiv puşi sub urmărire penală, acestea fiind cazuri confirmate”.

În stilu-i şmecheresc, Victor Ponta a mutat discuţia pe această mica bâlbă a Comisiei Europene: nu sunt trei, ci doi. De fapt, Ponta a acceptat că există doar un posibil corupt în Guvernul său: liberalul Relu Fenechiu, care e deja trimis în judecată. Şi a prezentat această “dezvăluire” ca pe o mare victorie asupra Comisiei Europene: ura, avem doar un corupt în Guvern! Ca şi cum unul ar fi permis, de la doi în sus încep problemele.

Ponta acceptă senin că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, se află în situaţia invocată de Comisia Europeană, dar caută să-l scoată din ecuaţie pe vicepremierul Liviu Dragnea. “Zice acolo că pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri. Nu e adevărat. Pentru faptă eventual asimilată corupţiei, e vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată domnul Fenechiu. Liviu Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru legea referendumului şi legi electorale. Pe al treilea nu l-am găsit”.

Crin Antonescu, tovarăşul de luptă antieuropeană al lui Victor Ponta, duce această filosofie şi mai departe, găsind că nici Relu Fenechiu nu se încadrează, de fapt, la capitolul „corupţie”. Spălătoria Crin produce rezultate mirobolante! Vicepremierul Liviu Dragnea nu poate fi în niciun chip pe lista posibililor corupţi, pentru că nici măcar nu stă sub o acuzaţie de corupţie. Ancheta DNA, în ce îl priveşte, e legată de bunul mers al referendumului. Ministrul Relu Fenechiu, la rândul său, nu stă, chiar în acel proces, sub o acuzaţie de corupţie”.

Da? Păi, să vedem care sunt acuzaţiile aduse de procurori celor doi corifei din Guvernul Ponta. În cazul lui Fenechiu: “complicitate la abuz în serviciu în forma calificată şi continuată; complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice”. Potrivit DNA, prejudiciul total din dosarul “Transformatorul” se ridică la 6.406.976 de lei fără TVA (aproape 1,5 milioane de euro), iar în dosar sunt implicaţi mai mulţi foşti directori ai unei societăţi de stat - Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

În cazul lui Dragnea, acuzaţiile aduse de magistraţi în dosarul “Fraudarea referendumului” sună ca un început de epopee:

- folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;

- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

- instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane;

- instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Aşadar, printre altele, instigare la darea de mită. Or, din câte spune Codul Penal, darea şi luarea de mită, precum şi infracţiunile asociate (complicitate, instigare etc.), se încadrează la capitolul corupţie. E greu ca un fost procuror (Victor Ponta) să ştie acest lucru, e de-a dreptul imposibil ca un student repetent la Istorie (Crin Antonescu) să cunoască rafinamentele Codului Penal. Dar e atât de uşor ca amândoi să bată câmpii… Trăiască lupta pentru neatârnarea penalilor în faţa Înaltei Porţi!

Tot ce a priceput dl Crin din Codul Penal este o concluzie demnă de ţaţa Floarea de la capul podului: “În România, practic, DNA poate începe cercetări din orice cauză, cred că şi dacă nu ţi-ai plătit chiria la timp. Daca te cercetează DNA, nu înseamnă că eşti corupt”. Da’ de unde? Dacă te cercetează DNA, înseamnă că eşti numai bun de ministru…

Puşi în faţa unui Raport care le arată reaua-credinţă politică, Victor Ponta şi Crin Antonescu se fac că nu văd pădurea din cauza copacilor. S-ar putea spune că au orbul găinilor, dar de fapt e mult mai grav: au orbul Varanului.

P.S. Încercarea lui Ponta de a identifica în “Evenimentul zilei” vinovatul pentru campaniile murdare împotriva Justiţiei, aşa cum sunt menţionate în Raportul Comisiei Europene, este o abjecţie care ar face să-i crape obrazul de ruşine chiar şi unui pisoi. Să comiţi asemenea barbarii de dragul lui Dan Voiculescu şi al Antenei 3, adevăraţii vinovaţi din Raport, este încă un mod de a te sinucide moral. Şi, uşor-uşor, chiar şi politic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite