Crin vrea comisie de anchetă pentru Ponta, restul Opoziţiei i se alătură: „Cazul Duicu e halucinant! Premierul să dea explicaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat joi, într-un interviu acordat Hotnews, o provocare : înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să investigheze implicarea premierului Victor Ponta în afacerile baronului PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu.

„Trebuie să strângem date, pentru că avem aceste afirmaţii ale lui Duicu surprinse în înregistrări, avem poziţia premierului, care neagă, poziţia ministrului de Interne, care nu-şi aminteşte, arătând textual că pe la cabinetul premierului e pelerinaj şi nu mai poţi să-i ţii minte pe toţi“, a declarat Antonescu şi a adăugat că „din partea PNL nu există nicio reţinere în a lumina aceste lucruri“.

In acest context, liderul liberal a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aibă drept obiectiv investigarea activităţii Guvernului.

Ideea este agreată la nivelul întregului partid, după cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

„Corupţia stă în biroul lui Victor Ponta. Cu fiecare zi, se adună dovezile că Victor Ponta este omul baronilor, cei care de fapt direcţionează influenţa premierului şi banii publici spre interesele lor personale. Apariţia numelui lui Victor Ponta în dosarul lui Adrian Duicu, în condiţiile în care procurorii susţin că baronul PSD făcea trafic de influenţă chiar din cabinetul premierului, este un fapt de o gravitate deosebită“, a exprimat Pocora poziţia partidului.

Opoziţia, la atac

Contactaţi de „Adevărul“, membrii PDL şi PMP au declarat că, în principiu, ar vota pentru înfiinţarea unei astfel de comisii.

„Eu, personal, votez pentru o astfel de comisie pentru că este cazul să clarificăm anumite lucruri. Comisia de anchetă trebuie să fie focusată pe declaraţiile prim-ministrului legate de Justiţie“, a subliniat deputatul PDL Roberta Anastase, iar colegul său de partid, Mircea Toader a plusat. „Mai grave mi se par declaraţiile de la Piteşti, unde a spus că îi apără şi că Justiţia trebuie pedepsită. Un discurs foarte periculos“, a avertizat Toader.

Şi liderul PMP, Eugen Tomac, a arătat că susţine „orice iniţiativă credibilă a Opoziţiei“ şi s-a declarat în favoarea unei astfel de iniţiative.

„În mod clar, orice iniţiativă credibilă a Opoziţiei, PMP o va susţine. Dacă se va da curs unei astfel de iniţiative, o vom susţine pentru că ce am văzut în presă în cazul Duicu este halucinant. Parlamentul are acest drept de a-i cere premierului clarificări“, a spus Tomac.

PSD, de neclintit

Pe de altă parte, membrii PSD sunt convinşi că declaraţia lui Antonescu a avut un obiectiv pur electoral. În opinia deputatului social-democrat Florin Iordache, liderul liberal „este într-o scădere de notorietate“, motiv pentru care lansează astfel de atacuri la adresa Puterii.

„O comisie de anchetă trebuie să aibă anumite obiective. Premierul nu a avut nicio implicare în cazul Duicu, nu a zis ceva spectaculos faţă de alte cazuri. Domnul Antonescu joacă mediatic mai tare decât adversarii săi politici. Este într-o cădere de notorietate şi vine cu astfel de subiecte. Dumnealui, probabil, aşa este sfătuirt să iasă cu astfel de subiecte. Ce treabă are Parlamentul cu o declaraţie politică?“, a întrebat, retoric, Iordache.

Ce spune Regulamentul

Pentru ca ideea lui Antonescu să fie luată în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, acesta are nevoie de susţinerea a cel puţin 50 de deputaţi din două grupuri parlamentare distincte. Ulterior, propunerea trebuie votată, însă, în plen, unde USD deţine, însă, majoritatea.

Citeşte şi:

Antonescu: Unde se retrage Ponta? La Cotroceni, ca preşedinte, nu ca portar

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat duminică seara, la România TV, că ruperea USL a fost cauzată de comportamentul social-democraţilor, care "au început să fure". Totodată, el a spus că nu dă crezare zvonurilor privind retragerea premierului Victor Ponta din politică şi a afirmat, în schimb, că acesta s-ar pregăti pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Nimeni nu crede în „retragerea” din politică a lui Ponta

Mesajul transmis vineri pe Facebook de către premierul Ponta, prin care acesta îşi anunţa o posibilă retragere din viaţa politică, nu este crezut de nimeni ca atare, ci e văzut doar ca o stratagemă în lupta sa internă, de partid, cu baronii PSD.

Pe cine trage Duicu după el. Nume importante în dosar, legături periculoase

Mai multe nume importante din administraţia centrală şi din Justiţie apar ca participanţi la activitatea infracţională a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, arată magistratul care a dispus arestarea preventivă.

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, s-ar fi folosit de relaţiile sale pentru a influenţa autorităţile publice centrale, începând cu membri ai Guvernului României şi demnitari de la vârful Ministerului Afacerilor Interne. Principalul scop ar fi fost acela de a-l promova pe şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, care la rândul lui urma să-l ajute în dosarul în care baronul este acuzat de incompatibilitate.

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ. Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite