Cristian Buşoi: Fără UE, România n-ar fi avut vaccin. Comisia Europeană va pune presiune pe companiile producătoare de vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi
Cristian Buşoi

Europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedinte Comisia de Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) din Parlamentul European a transmis miercuri că este de acord ca Comisia Europeană să pună în continuare presiuni pe companiile producătoare de vaccin anticovid, în special AstraZeneca, pentru a livra ce s-au angajat şi să crească producţia. Acesta a mai vorbit şi despre relaţia dintre UE şi Marea Britanie.

„Românii trebuie să ştie că egoismul, forţa politică şi economică influenţează major campania de vaccinare în lume şi ceea ce funcţionează practic este amestecul de diplomaţie şi presiune politică pe care doar jucătorii mari reuşesc să le genereze eficient în astfel de momente, UE făcând eforturi majore pentru a asigura vaccinarea cetăţenilor europeni. 

Fără UE, în competiţia globală pentru vaccin, România ar fi fost descoperită în faţa egoismului şi jocului în forţă al jucătorilor globali, state sau mari companii”, a declarat Cristian Buşoi pe Facebook.

Acesta a adăugat apoi că susţine poziţia familiei europene din care face parte pentru ca continua presiunile asupra companiilor producătoare de vaccin.

„Susţin poziţia exprimată de #PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare, în special AstraZeneca, ca să livreze ce s-a angajat şi să crească producţia de vaccin şi presiune pe celalalte companii să accelereze procedurile pentru a le fi aprobate vaccinurile.

Toate contractele trebuie puse pe masă, iar acolo unde comportamentul companiilor farmaceutice ridică întrebări, Comisia va obţine clarificări sau îşi poate chiar retrage sumele plătite în avans”, a adăugat Buşoi.

Europarlamentarul a precizat apoi că este justă şi monitorizarea exporturilor de vaccin din UE, prezentând ipoteza ca Boris Johnson, premierul Marii Britanii să limiteze exportul de vaccin către UE.

„S-a făcut mult comparaţia UE-Marea Britanie în vaccinare, lăudându-se succesul britanic al vaccinării, însă Marea Britania a plătit mai mult pe vaccin şi a oferit companiilor farma asigurare de răspundere în cazul unor complicaţii post-vaccin. 

UE deşi şi-a stabilit strategia comună privind vaccinarea la doar 3 luni de la începutul pandemiei, a refuzat asigurarea de răspundere a companiilor , a obţinut un preţ mai bun şi realizarea producţiei pe teritoriul UE. Acest cumul de condiţii n-a fost obţinut nici chiar de către statele mari”, a mai relatat acesta.

Buşoi a vorbit şi despre relaţia UE-SUA, dar şi despre noi reguli de călătorie în cazul curselor aviatice.

„Relaţia UE-SUA a fost pusă la încercare în vechea administraţie, dar in noile condiţii şi în contextul unei deschideri foarte promiţătoare a administraţiei Biden, trebuie ca UE să lucreze cu Statele Unite în această criză pentru a permite să crească producţia de vaccinuri şi echipamente protective printr-un transfer coordonat de tehnologie şi echipamente de protecţie, apărând şi dreptul de proprietate intelectuală. 

Pentru protejarea împotriva formelor noi de COVID-19, statele membre trebuie să impună reguli stricte călătorilor din zonele de risc din afara UE, mai ales pentru pasagerii curselor aviatice: reguli comune de carantină, formularul de localizare a pasagerilor şi un sistem timpuriu de avertizare şi adaptare a planurilor pentru mutaţiile COVID-19”, a conchis liberalul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite