Politică

articolul anterior articolul urmator

Cristian Ghinea anunţă că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate

13
9 Jun 2021 23:09:29
Autor: News.ro
Cristian Ginea / FOTO Inquam Photos
Cristian Ginea / FOTO Inquam Photos

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri seară, că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate, însă USR PLUS susţine că „toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”.

„Asta scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, Cristian Ghinea.
 
Întrebat dacă doar pensiile magistraţilor sunt intangibile, în acord cu decizia CCR pe acest subiect, Ghinea a afirmat: ”În accepţiunea mea, da, dar nu este un consens în coaliţie pe acest subiect”.
 
„Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuţii pe acest  subiect, dar, cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public. Din punct de vedere al USR PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”, a adăugat ministrul.
 
Ghinea a menţionat că toate partidele din coaliţie au fost de acord cu aplicarea principiului contributivităţii.
 

Ghinea, despre reforma pensiilor

 
Cristian Ghinea a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, care sunt angajamentele în PNRR pentru reforma pensiilor şi a afirmat: „Sunt  reformele pe care România şi le propune să le facă. Creşterea voluntară  a vârstei de pensionare, stagiul de cotizare nu va mai fi unul fix, va fi unul legat de numărul de ani şi de tipul de profesie. Va fi o formulă fixă, dar nu fixă pentru toată lumea, care urmează să fie stabilită în legea viitoare care va fi aprobată de Parlament anul viitor”.
 
Întrebat ce şi-a dorit Comisia Europeană, Ghinea a explicat: „Comisia Europeană şi-a  dorit ceea ce ne recomandă de vreo 10 ani. Vreau să rispesc puţin acest mit că tema a apărut brusc pe agendă. Sunt două realităţi factuale: Prima, că România are recomandare de ţară de mai  mulţi ani (...) care spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat (...) şi al doilea că avem o problemă cu echitatea sistemului de pensii. Adică avem un sistem nedrept”.
 
Ministrul a explicat că sunt 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei, sunt câteva sute de mii de pensionari cu pensia minimă de 800 de lei, în acelaşi timp sunt  9.000 de pensionari cu pensii speciale, care au o pensie medie de 9.600 de lei.
 
„Dacă noi nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat. Este condiţie eliminatorie, cu DA sau NU. Nu a apărut din senin această temă (...) Dacă nu spui clar cum vrei să rezolvi recomandările de ţară, nu treci la evaluarea tehnică”, a adăugat Ghinea, precizând că ”am avut guverne în trecut care au agravat problema asta în loc să o rezolve”.  
 
Ghinea a precizat că legea pentru reformarea sistemului de pensii trebuie să fie aprobată de Parlament anul viitor şi să intre în vigoare în 2023.
 
PNRR a fost depus la Comisia Europeană şi este în procedura de evaluare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Utilizator Adevărul
9.06.2021, 23:17:53

Comentariu considerat abuziv.

Camelian Propinatiu
9.06.2021, 23:20:07

Toată lumea se gândeşte la viitorul personal.

+4 (4 voturi)
Capelin Amar
10.06.2021, 00:36:35

Există trei puteri în stat: 1. Puterea legislativă - formată din parlamentari care primesc indemnizație pe durata mandatului dar nu mai au pensii speciale; 2. Puterea executivă - formată din membrii guvernului care primesc salarii pentru perioadele în care exercită funcțiile de miniștri dar nu au pensii speciale; 3. Puterea judecătorească - formată din corpul magistraților care primesc salarii pentru funcțiile lor dar au și pensii speciale. Care este logica acestei stări de lucruri? De ce ar fi judecătorii mai cu moț decât membrii celorlalte puteri ale statului? Sunt ei mai importanți decât alții sau sunt cei mai importanți piloni pe care se sprijină statul? Nu sunt nici cei mai inteligenți oameni, nu sunt nici cei mai cinstiți dar sunt printre cei mai lacomi și mai nesătui iar cramponarea lor înverșunată de niște venituri la care nu au contribuit deloc le trădează caracterul hulpav și infatuat. Lor le lipsește cea mai importantă caracteristică a celui pus să judece fapte, situații și oameni: simțul dreptății. Ei nu au acest simț, sunt insensibili și indiferenți la soarta semenilor lor mult mai puțin privilegiați. Trufia asta ajunsă la paroxism le-a luat mințile. Despre ei nu se mai poate spune:"Homo sum et humani nihil a me alienum puto. (Om sunt şi nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin)". Așa i-a învățat Terențiu pe strămoșii latini să zică. Iar noi, românii, le-am moștenit înțelepciunea și zicem pe bună-dreptate: Lăcomia pierde omenia. Așa e. Iar despre ceilalți profitori de "pensii' nesimțite ce să mai vorbim. S-au spus destule dar nu s-a demonstrat niciodată cu ce sunt ei mai breji decât ceilalți oameni care trebuie să-i ducă în spate și să le suporte ifosele și pretențiile de specialii nației. De aceea, nu merită decât disprețul nostru. Nu cred că adunătura de lași cuibărită în fotoliile parlamentare va face ceva spre rezolvarea radicală a blestemăției ăsteia. Nu vor avea curaj, nici pricepere și nici interes ca să emită o legislație revoluționară și corectă principial. Se vor ascunde în spatele unor obscure și interesate hotărâri ale CCR care chipurile nu le permite desființarea privilegiilor acestei noi clase parazitare. 99,9% dintre ei sunt sigur că nici nu au citit acele hotărâri iar dacă s-au obosit să citească ceva n-au înțeles nimic din ele. Se vede asta din lipsa dezbaterii și a argumentării solide a subiectului din partea oricărui parlamentar indiferent cum e colorat. Deci va rămâne nenorocirea pe capul nostru și nedreptatea strigătoare la cer va persista până când se va hotărî mămăliga să explodeze din nou.

-7 (11 voturi)
LAMURITORU'
10.06.2021, 01:25:06

Corect comentariul.

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
10.06.2021, 07:12:22

Ghinea nici macar nu stie citi sunt cu pensie speciala (de serviciu sau ocupationala asa cum i se mai zice). Nea Ghinea iti spun eu ca sunt peste 200.000 de "speciali" care incaseaza pensii nemuncite f.f. mari - justitie, politie, armata, jandarmerie, SRI, Curtea de Conturi, diplomati, aviatori si alte lipitori. Toate lipitorile astea consuma de la bugetul de stat, adica din munca noastra, este 10 MILIARDEde LEI.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările