Cristian Preda: Macovei l-ar putea înlocui pe Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţia privind şefia Guvernului i-a băgat în ceaţă pe cei mai mulţi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente până la Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). Soluţia relansării guvernării ar fi, în opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicăi Macovei în locul premierului Emil Boc.

Lipsa de credibilitate a premierului, care afectează şi încrederea de care se bucură şeful statului, este primul argument invocat de europarlamentarul PDL Cristian Preda în favoarea „debarcării" lui Emil Boc de la Palatul Victoria. „Dacă accentuăm starea şi relativizăm, folosind diverse tertipuri, cum ar fi aşteptarea Congresului UDMR, nu vom scăpa din această situaţie. Am putea să găsim imediat în PDL pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucură de mult mai multă încredere publică decât Emil Boc", a explicat Cristian Preda.

Citiţi şi:

Emil Boc: "Eu lucrez la fel din prima, până în ultima zi a mandatului, indiferent când va fi aceasta"

Băsescu - Boc, istoria prăbuşirii

În cazul în care partidul ajunge la concluzia că un premier politic nu este de preferat, ar putea numi pe cineva din afara formaţiunii, „care să fie în stare să gestioneze efectele crizei": guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, viceguvernatorul Cristian Popa sau consilierii guvernatorului, Lucian Croitoru şi Valentin Lazea, care ar putea fi „medicii de urgenţă ai economiei", în opinia lui Preda. Europarlamentarul a exclus însă posibilitatea „limpezirii" opiniilor privind şefia Guvernului şi a „relansarea guvernării", invocată de preşedintele Traian Băsescu, după Congresul UDMR.

 „Totul este vraişte în partid, iar lucrurile se tot amână, cum s-a întâmplat şi cu reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare, amânată până la 5 martie, suntem într-un impas. Invocarea Congresului UDMR ca termen este doar un tertip pentru a ascunde deruta, capacitatea partidului de a avea o opinie clară în privinţa premierului, de a da un răspuns articulat", a mai comentat Preda, a cărui opţiune este desemnarea unui prim-ministru politic. Opinia sa este susţinută şi de prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, întruchiparea premierului tehnocrat, care pledează ca preşedintele partidului să fie şi premier pentru a-şi putea impune măsurile.

Ce spun liderii de filiale

Starea de derută din partid este confirmată şi de liderii din teritoriu care au participat la întâlnirile convocate în ultimele zile de preşedintele Traian Băsescu la Vila Lac 1. „A rămas să analizăm şi ne mai întâlnim până se va creiona o direcţie: dacă vom merge pe un premier independent, pe unul politic, dacă va pleca Boc sau nu. O să vedem cum vom face să relansăm partidul", a declarat deputatul Lucian Bode, liderul PDL Sălaj. În analiză a rămas şi şefa PDL Mehedinţi, Doiniţa Chircu. „Deocamdată, sunt într-o fază de analiză, trebuie să mă gândesc bine", a arătat deputatul PDL.

Convins de importanţa numirii unui independent la Palatul Victoria s-a arătat însă liderul PDL Satu Mare, Ioan Holdiş. „Un premier bun este cel care a mai făcut nişte bugete, care ştie cum stau lucrurile în economie şi în mediul de afaceri din care şi eu vin", a comentat Holdiş. „Cu o floare nu se face primăvară, este nevoie de o grădină întreagă şi de un grădinar al naibii de bun!", a spus deputatul, chestionat în legătură cu posibilitatea înlocuirii lui Boc. „Din păcate, soluţiile se mai şi impun, nu cred că părerea mea contează, deşi şi eu fac parte din majoritatea care ar trebui să ia decizia", a adăugat Holdiş.

De altfel, potrivit unor surse participante la reuniunile de la Vila Lac 1, Băsescu a supus la vot, duminică noaptea, în jurul orei 3.00, varianta înlocuirii lui Emil Boc de la şefia Guvernului, pentru care a votat majoritatea celor prezenţi, cu excepţia lui Daniel Buda, pro-premier, şi a gărzii vechi, reprezentată de Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, care s-au abţinut. La finalul votului, Băsescu le-ar fi trântit, potrivit aceloraşi surse, varianta numirii unui independent, stârnind valuri de nemulţumire. Văzând că nu are susţinere pentru această strategie, Băsescu le-a spus că nu se poate baza pe un vot dat în toiul nopţii şi că vor fi nevoiţi să mai analizeze situaţia Guvernului.

Reuniune amânată: Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL, programat iniţial pentru sâmbătă, s-a amânat pentru 5 martie. Reuniunea trebuie să convoace Congresul PDL, planificat la mijlocul lunii mai.

"Totul este vraişte în partid, iar lucrurile se tot amână, suntem într-un impas."
Cristian Preda eurodeputat PDL

Şeful statului a fost invitat la Congresul UDMR

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de conducerea UDMR la cel de-al zecelea Congres al formaţiunii, programat la 26 şi 27 februarie, la Oradea. Anunţul privind invitaţia adresată şefului statului a fost făcut ieri de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, la numai o zi după ce Băsescu a declarat că „discuţiile privind relansarea încrederii în coaliţie şi în Guvern" vor avansa după alegerile din UDMR.
La eveniment şi-au anunţat deja participarea preşedintele PSD, Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi şeful conservatorilor, Daniel Constantin.

Pentru locul actualului preşedinte al UDMR, Marko Bela, se vor bate ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial pentru minorităţi, Eckstein Kovacs-Peter, şi liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely. Creditat cu cele mai mari şanse la şefia UDMR, ministrul Kelemen Hunor a declarat că Uniunea ar opta pentru un premier politic, în cazul în care democrat-liberalii ajung la concluzia că se impune schimbarea actualului şef al Exectivului, Emil Boc. Kelemen Hunor nu a exclus însă nici varianta susţinerii unui premier tehnocrat, subliniind că subiectul nu va fi abordat în Uniune înainte de Congres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite