Politică

articolul anterior articolul urmator

CTP acuză Guvernul Orban de „combinageală“ privind alegerile anticipate: „O măsură de bun simţ folosită acum de nesimţiţi“

20
18 Jan 2020 10:08:49
Autor: Adelina Mărăcine
Cristian Tudor Popescu Captură video Digi 24
Cristian Tudor Popescu Captură video Digi 24

Cristian Tudor Popescu în cadrul emisiunii „Cap Limpede“, de la Digi24, forţarea de către PNL a alegerilor anticipate despre care spune că sunt gândite în Constituţie ca o „măsură logică, de bun simţ care este utilizată acum de nesimţiţi“.

Guvernul Orban ar fi trebuit să se ocupe mai mult de guvernare şi mai puţin de încercarea de a declanşa alegerile anticipate, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu.  

„Alegerile anticipate sunt gândite, după părerea mea, corect în această Constituţie. Sunt gândite ca ultimă soluţie. Când pică un guvern şi când din pricina unei instabilităţi parlamentare şi unui dezechilibru de forţe, nu se poate numi un prim-ministru care să reziste, care să fie aprobat în Parlament (...). Dar această prevedere din Constituţie este ţintită să rezolve această situaţie: «Dom’le am propus un prim ministru, nu ne-am înteles. L-am propus şi pe al doilea, ce facem? Mergem şi propunem la infinit? Nu! După al doilea dizolvăm Parlamentul, dacă doreşte preşedintele şi mergem la alegeri anticipate»“, a comentat CTP în emisiunea „Cap limpede“ de la Digi 24.

Gazetarul a continuat prin a critica guvernul Orban pe care îl acuză de „combinageală“:

 „Deci este o măsură logică, pentru oameni de bun simţ. Şi ea este utilizată acum de nesimţiţi, de oameni care vor să facă o combinageală, o tejghetăreală de colţul mesei cu anticipatele astea. Alegerile anticipate sunt un mijloc, nu un scop în sine. Aşa sunt ele gândite şi bine sunt gândite în Constituţie. Sunt un mijloc de a debloca o situaţie de dezechilibru politic care se perpetuează şi îi pui capăt prin alegeri anticipate. Acum ele au devenit un scop în sine, avem nevoie de anticipate ca să eliminăm PSD-ul din Parlament. Ăsta e un scop, e scopul alegerilor anticipate. Şi Guvernul este cel care duce eventual lucrurile spre alegeri anticipate. Iar nu este în regulă. Alegerile anticipate reprezintă un gest politic. Care-i treaba guvernului? Să guverneze, nu să se ocupe cu manevre politice care privesc parlamentul (...). Alegerile în două tururi, din nou o chestiune politică. Astea-s priorităţile şi celelalte, adică inflaţie, situaţia socială, pericolul unei ruperi a bugetului în condiţiile în care nu au curaj domnii de la PNL să procedeze corect, cinstit să spune oamenilor: «N-avem, dom’le, bani pentru toate astea...».Prorogă, amână, iarăşi în scop politic. Pentru că acum au 40 şi nu ştiu cât la sută şi vor să facă alegeri anticipate acum“, a spus Cristian Tudor Popescu, potrivit digi24.ro. 

„Eu nu ştiu de ce sunt aşa de siguri că vor elimina PSD prin aceste alegeri anticipate. Alegerile anticipate se pot produce peste nişte luni de zile, cinci-şase luni, în cinci şase luni de zile se pot întâmpla multe. USR, de pildă, ce interes mai are la alegeri anticipate? Are 13% acum şi nu văd nicio perspectivă de creştere. Pentru că alegerile anticipate nu sunt în favoarea lor, toată lumea gândeşte exclusiv pe bază de procente. Or, lucrurile se mai pot schimba până atunci“, a adăugat gazetarul.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis, Cristian Tudor Popescu spune:

„Este implicat, dar nu doreşte să se murdărească pe costum. Aţi văzut, alocaţiile le-a promulgat, nicio problemă, şi le-a trimis în cârca guvernului. A mai promulgat şi legea recursului compensatoriu, domnul preşedinte, tot aşa, fără să o trimită cuiva. Şi după aceea nu a ştiut să justifice de ce în celebra emisiune, în sfârşit.“

„Acest guvern ar fi trebuit în loc să se axeze pe alegeri anticipate ar fi trebuit să guverneze. Am spus lucrul ăsta şi o repet: modul în care poţi face guvernarea PSD este guvernarea PNL. Dacă în acest an, până la alegerile la termen, PNL reuşeşte să convingă oamenii de bună intenţie, de competenţă, chiar dacă nu va reuşi nişte minuni în aceste luni, oamenii sunt receptivi la buna intenţie, la cinstea guvernului, dacă nu vine iarăşi cu metode pesediste, populiste, altfel ce facem, revenim la stilul pesedist de guvernare, ca să câştigăm voturi cu orice preţ. Voiam să vedem o schimbare. Nu vor să rişte asta, nu vor să aleagă calea dreaptă şi cinstită, umblă cu anticipatele, asta-i tot“, a concluzionat jurnalistul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Lucifer
18.01.2020, 10:18:46

CTP este în plin proces de senilizare. Chiar nu înţelege că Guvernul NU are o majoritate parlamentară pentru a putea trece legile necesare unei reforme autentice?

+4 (8 voturi)
Ionel Marcu
18.01.2020, 11:38:25

Păi tocmai ca să guverneze, Orban are nevoie de anticipate, ca să nu stea pe „stand by” încă 6-7 luni. Nu sunt un scop în sine anticipatele, ci dezlegarea mâinilor noii guvernări, cerute de opinia publică. În plus, PSD nu s-a prăbușit de la 46% la 36%, ci la 20%, ceea ce arată că poporul se simte înșelat de PSD, care i-a dat altceva decât i-a promis și trebuie rezolvată această crasă discordanță între popularitatea PSD din 2016 și cea din prezent. S-a prostit CTP sau vrea să arate independent cu orice preț. Dar prețul poate fi tocmai pierderea credibilității (la schimb cu like-uri din partea propagandiștilor PSD).

+4 (6 voturi)
Rapidulet
18.01.2020, 11:02:23

Nu au alta alternativa, mai ales ca psd au lasat ca de fiecare data cand au fost la putere visteria goala. Patesc exact ca cei din "guvernarea" Ciolos. Bunele intentii ale ministrilor din guvernul Ciolos vreti sa imi ziceti mie ca i-au ajutat sa fie votati din nou. Dimpotriva, psd s-a folosit de niste oameni pusi in functie si fara putere de decizie si au spart in capul lor toate hotiile facute de psd. Sa guverneze si pentru tara dar sa guverneze si in stilul psd, astfel ii pacalesc si pe cei care i-ar vota pe psd pentru pomenile electorale, alocatii, asistati social, pensii marite de ochii lumii, bani pentru primari, s.a.s.m.d. Ca sa faci o reforma adevarata in Romania cred ca peste 30% dintre romani ar trebui sa nu mai primeasca niste sume de bani necuvenite, incepand de la aparatul de stat supradimensionat cu salarii nesimtite pana la cei care primesc pensii nesimtite si care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii. Ori acesti 30% dintre romani ar vota si voteaza in marea lor majoritate doar psd, pentru avantajele financiare oferite an si an la rand de mafia politicii romanesti, psd! Si hop iar psd la guvernare, pentru ca nu exista restul de 30% romani cinstiti care sa iasa la vot si sa incline balanta altfel.

+3 (5 voturi)
Constantin Gadea
18.01.2020, 11:24:12

C. T. P. este foarte inteligent, dar nu exceleaza totdeauna in experienta practica. Alegerile parlamentare lasate pentru decembrie, ar lipsi fortele politice democrate de victoria preconizata, pentru a putea sa revizuiasca ele Constitutia si sa aduca tara la o stare de normalitate stabila.

+5 (5 voturi)
Alexandru Doca
18.01.2020, 11:49:02

Termenul / notiunea " alegeri anticipate '' nu exista in Constitutia Ro ! Ca atare , politicieni , jurnalisti ... etc , nu mai vorbiti de ceva ce nu exista / nu are fundament in lege ...

Vezi toate comentariile (20)