Politică

articolul anterior articolul urmator

Criza celor 30 de ani

16
19 Jan 2022 15:16:31
Ion M. Ionita
Virgil Popescu, ministrul Energiei, explicând situaţia din domeniu
Virgil Popescu, ministrul Energiei, explicând situaţia din domeniu

Legea compensării şi plafonării preţurilor la energie va fi revizuită în punctele ei esenţiale. Coaliţia de guvernare, speriată de impactul generat de seismul facturilor, şi-a dat seama că s-a lăudat degeaba, în luna noiembrie, cu acestă lege, nefuncţională în forma iniţială.

Marele hibe ce se vedeau din elicopter de oricine a plătit o factură la energie, mai puţin specialiştii care au scris-o şi politicienii care au votat-o, au fost pragul de consum de la care se acordă facilităţile, prea mic, şi nivelul preţului plafonat la gaze, prea mare. Din combinaţia celor doi factori a ieşit ceea ce a ieşit, pe lângă celelalte aspecte legate de lipsa controalelor în aplicarea legii.

Ca să iasă din iarnă, Coaliţia caută soluţiile pe care trebuia să le gândească încă din vara trecută sau cel târziu de astă toamnă, când era clar că preţurile la energie stăteau  să explodeaze.

Dar nu atitudinea pro-activă caracterizează o clasă politică învăţată să dea întotdeauna vina pe cei 30 de ani “în care nu s-a făcut nimic”.

Ministrul de Interne, domnul Lucian  Bode, constată că este la conducerea unui “sistem putred “, că există legături între poliţişti şi infractori, între poliţişti şi mediul politic şi că este hotărât să ia măsurile necesare de curăţenie. Între timp, eşecurile instituţiei pe care o patronează au devenit parte din activitatea zilnică, îngrozind populaţia care se vede abandonată de un serviciu public esenţial.

Tot de 30 de ani nu se face nimic, nici cu drumurile, nici cu calea ferată, filozofia fiind, că dacă nu s-a făcut atâta vreme, de ce s-ar face acum?

O justificare ce nu are niciun fundament. Chiar dacă aşa ar sta lucrurile, ce îi împiedică pe aceşti oameni să se apuce de lucru de cum iau în primire scaunele de demnitari? Şi s-ar fi văzut ceva. De ce nu se face curăţenie, când numitul ministru intră în birou şi vede că duhneşte de putregai vechi de 30 de ani?

Pentru că toate aceste lucruri sunt spuse abia după ce apar efecte care şochează opinia publică şi se consideră că trebuie transime populaţiei declaraţii dure. După care se ia o pauză, până la următoarea nenorocire.

Aşa s-a întâmplat cu tot ceea ce a însemnat crize în România, de la pandemie la energie. Numai că măsurile disperate, luate pe genunchi, în ultima clipă, nu au cum să fie funcţionale.

Se va găsi o formulă prin care o parte a costurilor energiei, de pildă, să fie preluate la bugetul de stat, pentru că asta e soluţia. Dar pe o perioadă scurtă de timp, pentru că niciun buget din lume nu poate plăti facturile tuturor.

Dar starea siguranţei energetice a României e precară de foarte multă vreme. Nu am construit noi capacităţi, nu am avut ani la rând nicio strategie în domeniu, în timp ce lumea se pregătea pentru transformări cruciale.

Spunem peste tot că avem resurse, dar producţia proprie de gaz este în declin şi a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani. În acelaşi timp, ponderea gazelor din import a crescut de la sub 10%, la peste 25%, anul trecut.

Depindem din ce în ce mai mult de importuri prohibitive, dar am amânat, din raţiuni încă neelucidate, exploatarea noilor zăcăminte, cum ar fi cele din Marea Neagră. „România dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră... eram complet independenţi, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică…De asemenea, avem zăcămintele onshore, în interiorul ţării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, dar zăcământul adânc de la Caragele, unde Romgaz începe investiţiile şi începe să sondeze din nou acum. Şi acolo avem un zăcământ bogat şi unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ. Avem clar ce vrem să facem în zona gazului, care este o zonă foarte sensibilă foarte legată de jocurile geopolitice regionale şi unde ne concentrăm pentru a putea să nu mai avem valuri în perioada următoare”, declara Virgil Popescu, ministrul Energiei, la un post tv. Foarte corect, dar întrebarea este, de ce nu avem niciuna dintre cele două exploatări în funcţiune?

Gazele din Marea Neagră depind de modificarea Legii offshore pe care nici guvernarea Orban, nici guvernarea Cîţu, nici guvernarea Ciucă nu au făcut-o. Cu menţiunea că, în tot acest timp, Virgil Popescu a deţinut portofoliul energiei. Iar modificarea legii a fost promisă, dar degeaba, iar fără lege, decizia de investiţie în exploatarea gazelor de la Marea Neagră nu se va lua. Proiectul modificării Legii offshore stă în continuare în sertarele de la ministerul domnului Virgil Popescu. De aceea nu avem gazele din Marea Neagră. Iar gazele de la Caragele, zăcământul de adâncime,  ar fi trebuit să intre în exploatare din 2020-2021, după cum afirma încă din 2018, conducerea Romgaz.    

Despre gazele de şist, nici nu mai vorbim, că i-am alungat cu şuturi pe investitori. Iar astăzi plângem că suntem crunt loviţi de criza energiei. Blestemul celor 30 de ani!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Lucifer
19.01.2022, 15:25:57

Este blestemul prostiei, nu al celor 32 de ani de post-comunism. Românii încă nu au înţeles pe ce lume se află, mai ales nu au înţeles că capitalismul este o luptă permanentă cu tine şi cu alţii. Este clar, românilor şi tuturor elitelor lui NU LE PLACE CAPITALISMUL şi ca urmare plonjează în tot felul de alte experimente ca religia, manelismul, naţionalismul de tip AUR, populismul de tip PSD şi anarhismul de tip USR.

-4 (6 voturi)
Adam Brodetsky
19.01.2022, 16:06:49

ba baieti, nu vor usereii morti dupa amerlocia latrati ca se va prabusi pretul odata ce se va liberaliza piata? eu am zis ca sunteti niste mancatori de kacat. am avut dreptate.

-21 (23 voturi)
Vanatorul/dc
19.01.2022, 16:47:57

”Blestemul celor 30 de ani!” este blestemul ..prostocratiei cleptocrate , blestemul falimentarii industriei romanesti si a agriculturii, blestemul hotiei, jafului, devalizarii si instrainarii resurseleor naturale, blestemul mafiotizarii tuturor institutiilor bugetare, regiilor autonome si societatilor economice de stat..! Acest blestem poarta si un nume: ”Duetul hegemonic mafiot postdecembrist PNL+ PSD”..! Acest blestem ”guverneaza” (devalizeaza, instraineaza, sifoneaza, jefuiesc banul public si resursele naturale) si in prezent, sub conducera unui premier plagiator si a unui presedinte de tara escroc imobiliar anchetat in 17 dosare penale..! Asta e adevarul si nu trebuie uitat nici macar o clipa: prostocratia cleptocrata conduce Romania..! Cum vreti sa le mearga Romaniei si romanilor mai bine, cand tara e condusa de astfel de oameni: a) Ciucă - premier care fura din banii contribuabililor cu ajutorul un doctorat plagiat ((Legea 153/2017, Art. 14. - Drepturi salariale pentru deținerea titlului științific de doctor (1) Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul) b) Iohannis - presedinte agramat cu 17 dosare penale si doua procese de frauda imobiliara pierdute. Cîțu - sef PNL puscarias cu cazier si tepuitor de banci..! Inca o data se confirma adevarurile din postulatul lui A. Popescu: ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta.”

-36 (44 voturi)
Radu Mircea
19.01.2022, 17:25:59

# Romanii sunt naivi ca sa fiu un domn si sa nu-i fac prosti de-a binelea . Se iau intodeauna dupa fenta , oricit de prost facuta sau povestita . Ne bintuie mindria nationala de a fi ''poporul primordial al Europei'' abil fluturata in momente decisive . lmi amintesc de manifestatii idioate cu ''nu ne vindem tara'' in cazul Rosiei montane , cu alti dilii care spuneau si urlau ca Fracturarea hidraulica ne otraveste apele , ca americanii ne vor fura gazele noastre din Marea Neagra , asa ca mai bine sa fie pe fundul apei pentru urmasii nostri . Sa nu mai vorbesc ca a fost deajuns sa urle Sosocii prin piete ca ''loropa'' vrea pieirea poporului roman si sa avem locul unu la nevaccinati , desi 99.99 % din cei care incurca circulatia zilnic nu stiu ce este un virus , o bacterie , un microb , dar emit pareri irefutabile despre medicina de urgenta . Acelas popor cum am zis alege de 30 de ani cei mai venali politicieni si desiguri cei mai prosti , daca nu cumva niste fosti condamnati cu acte-n regula . Nu va mai plingeti de clasa politica care in cel mai fericit caz nu stie sa faca nimic , daca nu cumva fura de-a dreptul cu talentul lui Terente , politicienii si decidentii sunt oglinda fidela a alegatorilor , adica a noastra .

+4 (6 voturi)
marin boy
19.01.2022, 15:42:40

- Degeaba facem productie daca dam distributia samsarilor-distribuitori care ne fura ca in codru, cum se intampla acum.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările