Politică

articolul anterior articolul urmator

Criza facturilor la energie şi gaze. Cine pierde şi cine câştigă?

10
2 Feb 2022 07:41:08
Raluca Boboc
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

De la 1 februarie a intrat în vigoare OUG nr. 3/2022 care cuprinde noile măsuri adoptate de guvernul PNL – PSD – UDMR privind compensarea facturilor care au generat multe tensiuni în societate.

O schemă de sprijin, adoptată în regim de urgenţă, valabilă până la data de 31 martie 2022 şi care vizează plata facturilor la energie şi gaze atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii.

De altfel, studiile sociologice au surprins faptul că îngrijorările românilor privind facturile uriaşe la gaze şi energie au început să se amplifice tot mai mult în ultima lună. Alte subiecte, precum teama faţă de pandemia de coronavirus, care a dominat în ultimii doi ani topul tuturor neliniştilor populaţiei, pierde tot mai mult teren, un semn cât se poate de clar că oamenii s-au obişnuit deja cu prezenţa virusului şi încep să-l perceapă şi să-l trateze ca atare şi că altele sunt priorităţile românilor în acest moment.

Conform unui sondaj CURS, realizat la nivel naţional în perioada 22-29 ianuarie 2022, 64% dintre români sunt foarte îngrijoraţi/destul de îngrijoraţi de creşterea preţurilor la electricitate, în timp ce 58% dintre români sunt foarte îngrijoraţi/destul de îngrijoraţi de creşterea preţurilor la gaze. De asemenea, şi creşterea preţurilor la alimente stârneşte o frică uriaşă în rândul populaţiei, 73% dintre aceştia fiind foarte îngrijoraţi/destul de îngrijoraţi.

În acelaşi timp, românii consideră că problema preţurilor (inclusiv cele la energie/facturi) ar trebuie să fie unul dintre cele mai importante obiective aflate pe masa guvernului, 31% dintre respondenţi apreciind acest lucru. În contrapondere, doar 14% dintre români mai consideră că pandemia trebuie să fie o prioritate pentru guvernul Ciucă.

În faţa disperării care a cuprins la propriu populaţia, ştirile privind situaţiile în care facturile de-a dreptul astronomice la energie sau gaze au băgat consumatorii direct în spital au ţinut prima pagină a publicaţiilor, întreaga clasă politică, fie că vorbim despre partidele aflate la putere, fie de cele în opoziţie, a reacţionat extrem de anemic încercând să paseze vina sau responsabilitatea de la un actor politic la altul.

Cu ochii fixaţi la sondajele de opinie, îngrijoraţi să nu piardă prea mult din preţioasele procente electorale, politicienii au dat startul unui adevărat festival de ipocrizie cu scopul de a apărea într-o lumină cât mai favorabilă în faţa românilor. 

PNL – a „punctat” mai întâi prin Virgil Popescu, ministrul Energiei, care a instigat populaţia să nu plătească facturile calculate eronat, fără ofere la schimb nicio soluţie concretă pentru rezolvarea acestei situaţii. „Dacă aş primi o factură calculată eronat, nu aş plăti-o, aş merge la furnizor, apoi la ANRE şi ANPC” – a declarat extrem de senin ministrul liberal, uitând, probabil, de penalităţile care se aplică pentru neplata facturilor, urmate de debranşare, sau de birocraţia care paralizează accesul cetăţenilor la instituţiile unde ar putea depune plângeri. Liberalii au pulsat apoi prin ministrul Justiţiei, care a solicitat pe un ton ferm procurorilor să ia cu asalt furnizorii de energie şi să ancheteze facturile. Totuşi, e bine că ordinul ministrului Justiţiei nu s-a dat chiar direct din Modrogan, de la şedinţa de partid.

Premierul Nicolae Ciucă –  deşi ar fi trebuit să-i execute scurt pe cei doi miniştrii pentru declaraţiile nefericite care au afectat atât imaginea guvernului pe care îl conduce, cât şi pe cea a partidului pe care îl reprezintă, Ciucă a demonstrat că nu are autoritatea politică necesară pentru a se impune în faţa PNL sau a preşedintelui Iohannis. În schimb, generalul Nicolae Ciucă a reuşit să ceară şi să obţină demiterea unui simplu secretar general din ministerul Energiei, făcut vinovat pentru „eroarea materială apărută în ordonanţa de urgenţă privind măsurile din energie”. O victorie cam neînsemnată, totuşi, pentru un mare general. 

Klaus Iohannis – a făcut toate demersurile posibile pentru a evita o coliziune frontală cu această criză care afectează milioane de români. Deşi gravitatea situaţiei ar fi reclamat o intervenţie fermă a preşedintelui României, prin convocarea unor consultări la Cotroceni cu toate partidele parlamentare, Klaus Iohannis, aflat pe un trend descendent în preferinţele electoratului, şi-a umplut agenda de preşedinte cu activităţi care sunt departe de agenda cetăţeanului.

PSD – pare că se află mai degrabă la „olimpiada plafonărilor”, pe care încearcă să o câştige cu orice preţ, decât la guvernare. Până în acest moment, viziunea social-democraţilor s-a limitat doar la a propune o serie de plafonări de la facturile la energie şi gaze până  la plafonarea preţului la unele alimente. În acest ritm, foarte probabil, în viitorul foarte apropiat PSD-iştii vor propune inclusiv plafonarea aerului respirat de fiecare român.

AUR – vedeta momentului în sondajele de opinie a reuşit cu multă graţie să evite subiectul facturilor la gaze şi energie. Din păcate, unioniştii nu au reuşit să facă nicio „listă neagră a facturilor”, în schimb şi-au delectat publicul cu lista „organelor de presă toxice”. Cum ura consumă extrem de multă energie, foarte probabil, electoratul celor de la AUR s-au încălzit bine înjurând site-urile de ştiri şi televiziunile care nu le sunt pe plac. De altfel, ultima declaraţie a liderului AUR pe acest subiect datează din 12 ianuarie, o declaraţie făcută enpassant, George Simion fiind, cum altfel, într-un turneu de promovare a partidului.

USR – au fost mult mai preocupaţi în această perioadă fie de luptele interne între diversele aripi din partid (a se vedea recenta dispută privind funcţia de secretar general adjunct de la Senat), fie să se războiască cu cei de la AUR pe reţelele de socializare. Dacian Cioloş, proaspătul lider al USR, nu a reuşit să livreze mai nimic publicului până în acest moment, iar mandatul său de preşedinte al partidului stă sub semnul întrebării. Totuşi, la începutul noii sesiuni parlamentare cei de la USR au anunţat depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Energiei. Evident, fără nicio şansă de a genera demisia/demiterea acestuia din fruntea ministerului.

*

Cu un preşedinte total absent din viaţa cetăţii, o coaliţie de guvernare pusă zilnic pe scandal, o opoziţie în care un partid promovează legionarismul, iar celălalt progresismul, românii se luptă din greu să supravieţuiască crizei generate de facturile de la gaze şi energie. Pentru că nu pot face faţă facturilor, spitalele au devenit adevărate congelatoare, şcolile şi-au închis porţile iar elevii au fost trimişi să studieze în on-line, inclusiv accesul în unele muzee a fost limitat, fiind permis doar cu programare, din cauza creşterii preţului la energia electrică. În anul 2022, românii s-au întors din nou la celebrul program de „strângere a curelei”. Mai rămâne doar să li se promită şi „luminiţa de capătul tunelului”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lica Mosu
2.02.2022, 08:18:01

@ Boboaca (și in... ,,gurnalism” ! ) Articol ,,elaborat” din sondaje, statistici și alte... surse ! Are numa 2 (două) greșeli: 1. La ,,titlu” trebuia semnul (!) exclamării ! (pentru că noi, cetitorii, adeca ,,prostimea, știm ... răspunsul !) Ea, sireaca încă... nu ! 2. La sfârșit iar a... comis-o: Ne-am întors la ,,vremea împușcatului” !! Sau..nu ??!!

+2 (4 voturi)
Vanatorul/dc
2.02.2022, 08:29:09

Avem un stat complet mafiotizat de catre regimul iohannisto-limberalo-pesedisto-neosecuristic..! Traim in tara Noii Securitati si a „plantatilor” acesteia in cele mai inalte functii in statul roman si in institutiile sale, tara in care este posibil tot inimaginabilul din primele zile de dupa Revolutia din dec 1989, tara in care largi categorii de oamenii (indiferent de nivelul lor cultural si profesional) mint fara nicio tresarire de..constiință si se lasa mintiti cu tampă comoditate si placere, o țară tinuta in loc de ceea ce, datorita politicienilor si rândașilor lor mediatici cu sau fara doctorate plagiate si fasoane academice de impostori fanfaroni, toti avand aceeasi mentalitate fanariota inoculata si iobagimii lor digitale si electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa. Ne lamentam ca suntem saraci, jefuiti e față, omorati cu zile prin spitale, batjocoriti de politicieni si de oamenii lor, de functionarii publici care se cred mici Dumnezei si care ne trateaza ca pe niste nimicuri prin zecile de mii de birouri apartinand institutiilor statului roman, ne ofensam ca celelalte state europene ne privesc ca pe somalezii Europei si ne trateaza ca atare supunându-ne la tot felul de nedreptati si umilinte..! Ei bine, nu avem nici un drept sa facem asta..! Traim si avem ceea ce ne-am dorit si am votat timp de aproape 30 de ani..! Nu americanii, nu europeni din Vest, nu klingonienii sau romulanii i-au votat mereu pe candidatii celor doua mafii nationale (PSD si PNL), mafii care si-au impartit frateste monopolul postedecembrist avut pe jafuri, devalizari, pe mânarii legislative, pe tradarea intereselor nationale, pe batjocorirea voastra, pe aducerea Romaniei la statutul de ”ultima gaina” a UE..! Noi i-am votat mereu, noi cu mana voastra am facut-o..! Vrem sa traim in continuare asa..? Ok, votam in continuare candidatii celor doua mafii nationale, e dreptul nostru, ca doar e democratie, nu..? Insa ciocu mic..! Sa nu mai dam vina pe altii pentru toate mizeriile care ni se intampla si pentru felul in care suntem priviti si judecati..! Suntem ceea ce votam, si cu asta basta..!

-35 (35 voturi)
Vanatorul/dc
2.02.2022, 09:51:37

Toata lumea a sesizat ca sunt in ”consemnul” propagandei iohannist-limberal-neosecuriste, iar drept urmare am mereu pe urmele mele cel putin 2 troli-prostaci care au misiunea ca indiferent de continutul comentariilor mele sa ma ”decredibilizeze” dandu-mi dislike-uri cu toate „alter ego-urile” lor de evidenti fraudatori ai votului de pe pagina. ”Tactica” asta nu-i noua deloc. Imi aduc aminte ca vremea guvernarii Ponta-Crin Antonescu trolii uselisti care ma aveau in ”consemn” (printre ei si prostacii ”Costi” si ”herr”) au reusit sa-mi dea dupa numai 8 minute de la afisarea articolului si 2 minute de la postarea comentariului meu sub el, nu mai putin decat 81 de dislike-uri..!:)) Astia de-acum sunt mai lenesi si mai inceti la minte(ca si stapanul lor de Cotroceni, de altfel). Dar deh, asta e regimul ioahanist-liberal-neosecuristic, iar astia ii sunt ”omenii de baza” platiti sa-i faca mizeriile pe net...! Gunoaie..!

-34 (36 voturi)
Iulian Arion
2.02.2022, 09:56:36

"încercând să paseze vina sau responsabilitatea de la un actor politic la altul." Partidele politice guvernamentale sunt formate din actori. Actorii interpreteaza rolurile pe baza scenariilor elaborate de catre autoritatile de ocupatie din ICCJ, CCR si CSM. Seful CSM a cerut demisia unei victime santajate nu pentru o fapta penala ci pentru una ce priveste raporturile sot-sotie. In prealabil il sanctionase pe judecatorul care taiase funza la caini cu drujba pe proprietatea sa privata. CSM nu se preocupa de refuzul judecatorilor din iccj de a dispune verificarea si confiscarea aveilor ilicite (bunuri provenite din activitati infrctionale - juridic vobind), in dispretul directivei CE 42/2014. Ce-ar fi ca bugetul justitiei sa fie constituit din vanzarea averilor ilicite, amenzi penale si cheltuieli de judecata din infractiuni asociate faptelor de coruptie? Educatia, sanatatea si armata nu ar mai fi tratate ca afaceri, pe cand justitia ar fi chiar foarte profitabila!

-9 (9 voturi)
Gigi banateanul
2.02.2022, 11:23:57

Ceao e de vina...pt ca ne-a blestemat sa traim iar in frig si foame !!! Ne supravegheaza din ceruri si vede tot....si rade de noi ! Tara din Uniunea Europeana ...si noi nu suntem capabili nici sa ne incalzim casele pe timp de iarna.Iar bogatii continentului trimit sateliti in Cosmos...si telescop gigantic !

-8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările