Criza de lideri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta la Congresul PSD
Victor Ponta la Congresul PSD

Într-o încercare de a arăta cum va fi reformat PSD-ul – pe lângă lucruri puse de-a valma pe hârtie şi pe care nimeni nu le-a înţeles – câteva dintre vorbele lui Liviu Dragnea aveau un sens. Şi anume că, deşi tânăr, Victor Ponta nu a fost ales de către tineri pentru funcţia de preşedinte.

De ce a fost respins un politician tânăr la votul de anul trecut? PSD-ul credea că găsise, prin Victor Ponta,  în sfârşit, cheia pentru a seduce ”tineretul” şi s-a trezit cu zece procente sub Klaus Iohannis care – în capul şefilor PSD – nu era nici tânăr, nici roman, nici orthodox şi nici prea vorbăreţ.

De fapt tinerii l-au respins pe Ponta pentru că nu l-au recunoscut drept lider al generaţiei din care face parte, aşa cum nu-i recunosc drept lideri pe ceilalţi politicieni din generaţia lor care au ajuns în funcţii de conducere administrative sau politice prin toate partidele. Această criză este, de fapt, una profundă. 

Este o criză de reprezentare. Este criza care arată că liderii politici ai generaţiei tinere sunt total decuplaţi de la problemele celor de-o vârstă cu ei şi nu le reprezintă deloc interesele. Ascensiunea lor, a tinerilor politicieni, n-are nimic de-a face cu criteriile care sunt necesare pentru a accede în funcţii din corporaţii, întreprinderi şi asociaţii. Viaţa reală - economică şi socială - a luat-o înaintea vieţii politice. În societatea reală se promovează greu şi – în multe cazuri - după criterii stricte de competenţă şi capacitate intelectuală, pe când în politică e de ajuns să fii viclean, guraliv şi să ai proptele grele pe bază de prietenie ineteresată şi rudenie.

Precum Victor Ponta au ajuns mulţi gălăgioşi în faţă ba prin funcţii de ministru, ba pe liste la locale, generale şi europarlamentare.  Criteriul competenţei a lipsit mereu, cel puţin aşa se vede dinspre cei care muncesc zi lumină şi pe spatele cărora indicatorii economici arată, deocamdată, binişor.
Faptul că azi mai dă din picioare nu înseamnă că Victor Ponta este viu din punct de vedere politic ci doar că PSD-ul n-a găsit încă înlocuitorul. Pentru că se uită în propria ogradă şi vede că în ultimii ani n-a crescut nimic care să semene cu un lider de partid şi care să fie recunoscut de generaţia sa drept competent şi performant. De altfel această problemă este replicată în mai toate organizaţiile politice româneşti. Şi, odată cu următoarele alegeri din 2016, criza de lideri se va vedea plenar iar sancţionarea partidelor va fi drastică. 

Cel mai probabil cei care nu se simt reprezentaţi nu se vor mai prezenta la vot. Din silă, lehamite şi pentru a arăta că nu-i recunosc pe cei propuşi să-i reprezinte.

Dacă marile partide nu se vor gândi serios la selecţie cât vor deveni, în nici doi ani, partide mici. Pentru că nu există, nicăieri în lume, lideri politici legitimaţi doar de politică ci lideri legitimaţi mai înainte în meseria pe care o practică iar mai apoi propulsaţi în politică de competenţele castigate acolo.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite