Politică

articolul anterior articolul urmator

Criza ordonanţelor e pe cale să ia sfârşit. Ce aşteptăm, ce urmează

100
4 Feb 2017 18:47:21
Liviu Avram
Guvernul trebuie să aducă dovezi scrise în lege că nu mai face ceea ce a făcut ca să recâştige increderea
Guvernul trebuie să aducă dovezi scrise în lege că nu mai face ceea ce a făcut ca să recâştige increderea

Abrogarea ordonanţei 13, dacă va veni şi dacă se va face în mod onest, este necesară, dar nu şi suficientă. Acest guvern are o singură soluţie ca să poată guverna în continuare: să-şi ia un angajament clar, ferm şi scris că asemenea lucruri nu se vor mai repeta. Şi această soluţie există. Altminteri ne putem trezi că peste o lună sau două o luăm de la capăt.

„Stai! Stai că trag!”. Infractorul încremeneşte şi ridică mâinle sus. Nu îndrăzneşte nici măcar să întoarcă capul, ca să-l vadă pe poliţist, necum să umble cu alte trucuri. Ştie că, la cea mai mică mişcare bruscă sau necugetată, glonţul va porni şi-l va străpunge. Aşa că ascultă şi respectă întocmai tot ce îi spune poliţistul, până e imobilizat şi încătuşat.

În această situaţie este acum Guvernul. A fost surprins asupra faptului, a ridicat mâinile sus şi, dacă ţine la viaţa sa, ar trebui să nu încerce trucuri, să nu facă mişcări bruşte sau necugetate. Trebuie să abroge ordonanţa 13 în integralitatea sa, în timp util, astfel încât aceasta să nu apuce să-şi facă efectele de lege penală cea mai favorabilă. O poate face printr-o altă ordonanţă de urgenţă, care să intre în vigoare până în noaptea de vineri, 10, spre sâmbătă, 11 februarie, ora 00.00. Orice altceva înseamnă glonţul.

În paralel, se mai întâmplă însă nişte lucruri. Curtea Constituţională este deja sesizată asupra ordonanţei 13, ceea ce înseamnă că vom avea o judecată de fond asupra ei. Căci la Curtea Constituţională nu există retragerea sesizării sau respingerea acesteia pe motiv că actul atacat a fost abrogat. Dacă abrogarea survine după sesizarea Curţii, magistraţii judecă în continuare speţa, dau decizia, o motivează, iar la final iau act de faptul că a survenit abrogarea şi resping sesizarea CA DEVENITĂ inadmisibilă. Important este că vom avea o motivare şi pe substanţa cauzei.

Mai avem procesul de la Curtea de Apel Bucureşti, deschis de procurorul general Augustin Lazăr, prin care cere anularea ordonanţei şi suspendarea aplicării ei până la soluţionarea cauzei. Acest proces merge mai departe câtă vreme Guvernul nu abrogă explicit ordonanţa 13. Dacă Guvernul umblă cu trucuri, instanţa va putea dispune suspendarea ei, astfel încât să nu apuce să-şi facă efectele. Acesta e principalul instrument de a-i da peste mâini guvernului dacă umblă cu trucuri. (Aici trebuie clarificat un lucru: Guvernul nu poate să-şi anuleze propria ordonanţă, poate doar să o abroge. Anularea o poate dispune doar instanţa de judecată).

Câteva cuvinte despre efectele unei abrogări operate în timp util. Partea cea mai periculoasă a ordonanţei, anume modificările din Codul Penal, nu îşi vor mai face efectele. Modificările aduse Codului de Procedură Penală – din care cea mai controversată e cea care impunea un termen de 6 luni pentru depunerea denunţurilor - sunt deja în vigoare, dar acestea nu retroactivează, căci doar legea penală cea mai favorabilă se poate aplica retroactiv, nu şi legea procesual-penală cea mai favorabilă. În cuvinte simple: doar denunţurile depuse între 1 februarie şi data abrogării ordonanţei 13 trebuie să respecte exigenţa celor 6 luni. Nu cele anterioare, şi nici cele care vor veni.

Urmează aşadar câteva zile în care va trebui să urmărim atent fiecare mişcare a Guvernului, să ne încredinţăm că face exact ceea ce trebuie, fără trucuri, fără mişcări bruşte sau necugetate, până îl vedem imobilizat şi încătuşat. Iar încătuşarea nu înseamnă, aici, decât readucerea Guvernului pe acel făgaş al normalităţii din care a deraiat atât de grav. Bun, şi apoi?

Dacă se va termina cu bine, criza ordonanţelor va lăsa  în urmă o catastrofă: o încredere zero în spusele şi acţiunile acestui Guvern. A minţit atât de masiv şi atât de pervers de-a lungul acestei crize, încât concluzia nu poate fi decât asta: aşa nu se poate guverna patru ani de acum înainte. Vom sta tot timpul cu temerea că în orice moment este posibilă o ordonanţă de urgenţă asemenea celei de  care tocmai am scăpat. Alegerile anticipate ar fi o soluţie bună, dar  mecanismul constituţional este atât de greoi şi cere un consens politic atât de larg, încât numai o minune ne-ar putea aduce aici.

Soluţia pentru recâştigarea unei minime, dar absolut minime încrederi este la mâna Guvernului. Şi o văd în felul următor: fie prin ordonanţa de aborgare a ordonanţei 13, fie printr-o ordonanţă separată, Guvernul să-şi asume prin proprie voinţă completarea Legii 90/2001 privind funcţionarea Guvernului cu un articol nou, care în esenţă să spună următorul lucru: Guvernul nu poate da ordonanţe de urgenţă care au ca efect aplicarea legii penale celei mai favorabile.

Nu văd nimic neconstituţional aici, ar fi o autorestrângere pe care Guvernul şi-o impune pentru a demonstra că nu va mai recurge la manipularea legislativă care a generat criza. E singura pedeapsă pe care Guvernul şi-o poate administra pentru ceea ce a făcut, dacă vrea să se mai bucure, cât de cât, de încrederea noastră. 

PS: Despre motivele pentru care Liviu Dragnea zice că ia în considerare o eventuală abrogare a ordonanţei, milionul de pesedişti pe care abia-i mai ţine în strună, nici nu merită să vorbim. Marele om de stat se poartă ca un piroman care, după ce dă foc blocului, vine şi el printre pompieri cu o găletuşă cu apă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

SEMPER FIDELIS
4.02.2017, 19:06:55

Nu renuntam pana nu scapam de ciuma rosie!

+19 (25 voturi)
Stefanescu Marian
4.02.2017, 19:08:02

Nu vă faceţi iluzii,PSD va continua să ne arunce praf în ochi.Scopul lor să-şi apere mafioţii cu soluţia scoaterii lor din puşcării.Pentru aceasta va face orice,va apela la cele mai perfide ticăloşii,va forţa toate posibilităţile,fiindcă pe ei nu-i interesează guvernarea ci să-şi stabilescă controlul asupra statului mafiot care începe să le scape din gheare. PSD este un partid mafiot şi antinaţional şi care trebuie urgent scos în afara legii.

+12 (14 voturi)
Cristicristi Cristi
4.02.2017, 19:12:32

Buna ziua. Eu, personal nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra pentru urmatorul motiv . Acest guvern nu se poate (a)credita pentru nimic in lume cu nimic. Este format in totalitate din oameni submediocrii, fara nicio calificare onorabila. Sunt doar niste marionete ale sistemului mafiot condus de Dragnea si de acolitii lui. Altefel spus, sunt niste infractori de drept comun si in consecinta nu pot fi crezuti indiferent de angajamentele si promisiunile pe care le vor face.

+9 (11 voturi)
Jane Doe
4.02.2017, 19:18:47

Eu nici acum nu-i cred. Indiferent ce ar face, nu am încredere în ei. Dragnea, Tăriceanu, Ponta și toți acoliții lor, inclusiv cei din presa aservită - mint așa cum respiră. Minciuna e a doua natură la ei. Trebuie să stăm cu ochii pe ei în continuare, fiindcă ăștia nu renunță ușor. Te mint în față și-și fac mendrele pe la spatele tău.

+8 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
4.02.2017, 19:20:44

Trece ea si nebunia cu ordonanta 13 iar isteria mediatica care a insotit bâlciul politico-juridico-social la care au pus umarul institutiile cele mai mafiotizate (presa, parchetele, tribunalele) a inceput sa dea seme de..sfârșeala. Sigur, n-a fost prima brambureala generala, in care minciunile si manipularile au mers..brici..! De data asta insa, ceea ce ”a luat maul”, au fost dimensiunile josniciei cu care s-a mintit si s-a manipulat, din toate directiiile si la toate nivelurile de putere si reprezentare..! De neconceput asa ceva intr-o tara cu politicieni normali, cu presa normala si cu cetateni cu toate rotitele in cutiuta..! Trebuie spus ca adevarul a fost mereu la un click distanta, deci in ochii majoritatii celor care s-au ..produs cat au putut de artistic si patimas in maretul spectacol de ”Luminini si Umbre” al manipularii si bramburelii generalizate, spectacol dedicat falsificarii adevarului despre proiectul de lege privind gratierea si ordonanta de urgenta cu privire la modicarea codului penal si de procedura penala..! Referitor la necesitatea acestor demersuri legislative, am sa fiu foarte scurt si pe intelesul tituror: da, se impunea sa fie adaptate cat mai repede pantru ca insasi decizii ale Curtii Constitutionale ale Romaniei impuneau cateva modificari de articole in cc si cpp. Iar cateva comisii si organisme europene cerusera si ele o seama de ..”ajustari legislative”, mai ales in ceea pe priveste respectarea constitutionalitatii drepturilor si libertatilor cetatenesti pe intreg parcursul tuturor etapelor procesuale, dar si dupa condamnarile definitive. Se puteau face toate astea fara scandalul care ne-a arata a fi iarasi ..africanii Europei..? Categoric, da..! Ba chiar era OBLIGATORIU sa se respecte de catre toti conducatorii instituitiilor statului implicati ca circarii in balciul cu gratierea si modificarile cp si cpp. procedurile constitutionale in caz de litigii intre institutiile pe care le conduc..! Ei insa, ”autoritatile statului” abia dupa ce si-au aruncat unii altora toate acuzele posibile si impozibile, dupa ce au practicat toate tipurile de manipulari stalinist-maoiste, dupa au alergat ”cu pâra” prin ambasadele ”tatucilor”, dupa ce trezitul din vesnica adormire de la Cotroceni si-a dat jos spilhozenii in fata liderilor europeni aratandu-le ca nu prea are cu ce..fi masculul alfa din politica romaneasca, deci, dupa ce si-au dat toti arama pe fata si si-au ridicat isterici poalele de cocote masculine ale politicii dambovitene in cap, ei bine, rand pe rand, din cauza oboselii probabil, au facut ce trebuia sa faca de la inceput in caz de litigiu intre puterile statului, adica s-au adresat..Curtii Constitutionale cerand practic..medierea..! Tot rand pe rand au recunoscut ca da, erau necesare modificarile respective din cp si cpp si o gratiere..redusa, pentru ca insasi deciziile anterioare ale CC, ”normele” penitenciare europene, avertismentele CEDO si ale Comisiilor UE le cereau asta, iar ei randasii care o fac pe liderii de partide sau pe conducatorii de institutii, trebuiau sa..negocieze INSTITUTIONAL si CONSTITUTIONAL intre ei si obligatoriu in concordanta cu cele impuse de deciziile anterioare ale CC si ale UE..! Cu toate astea, acesti nebuni fatarnici care conduc cele doua mafii nationale ce-si impart monopolul pe jafuri bugetare si manarii legislative si isi zic ”partide”(PSD si PNL), precum si cei plantati de catre acestia in fruntea institutiilor statului roman, intr-un total dispret fata de interesele si imaginea tarii au preferat din nou bâlciul politic, maipularile..grobiene, ”lacrimatul” pe umerii ambasadorilor, dar si loviturile revansarde, toate demonstrand ca in Romania statul de drept si separarea puterilor sunt doar ”zorzoane” lexicale cu care-i ”topesti” pe cei care inca mai cred in basme ..! Chiar daca Grindeanu abroga ordonanta si se intra in faza ..normalitatii, o intrebare tot se pune: cu se s-a ales Romania din toata nebunia asta..? Cu imaginea ”flenduri”, cu credibilitatea ”zdreanta” si cu stampila ”Ocoliti”.

+1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările