Crizele de personalitate ale doamnei Viorica Dăncilă

Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă doamna Viorica Dăncilă a revenit la coafura de activistă şi la utilizarea excesivă de fixativ de păr, în modul cel mai bizar cu putinţă o anumită parte a presei, uneori chiar unii dintre ziariştii care, până mai ieri, o făceau cu ou şi cu oţet pe fosta profesoară de Discipline tehnologice, văd în furtuna într-un pahar cu apă iscată de respectiva insă o şansă dată posibilităţii înlăturării d-lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD.

Tare mă tem că lucrurile nu stau deloc astfel. Dl. Dragnea nu va pierde şefia PSD ca urmare a revoltei sau, mă rog, a crizei de personalitate a doamnei prim-ministru. Lucrul acesta va fi posibil doar în cazul în care în partid se va isca o revoltă a cărei declanşare este posibilă dacă PSD va înregistra un scor nesatisfăcător, la alegerile europarlamentare care vor avea loc în ziua de 26 mai.

Altiminteri, admit că doamna Dăncilă a schiţat un fel de mică revoltă, adică ceea ce aş numi o revoltă cu răspundere limitată, ceva de genul Tache, Tache fii cuminte! în supraevaluatul ei interviu din cotidianul Adevărul. Avem acolo totuşi câteva indicii că d-na premier s-a cam săturat să fie doar o anexă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea.

Să admitem şi că îndepărtarea d-nei Anca Alexandrescu din aparatul guvernamental s-a făcut tot ca o consecinţă a voinţei premierului României de a fi mai puţin controlată şi cenzurată de preşedintele PSD. De asemenea, nu este deloc de nebăgat în seamă ipoteza că aceeaşi doamnă Dăncilă a decis să facă vizite de lucru prin ţară nutrind speranţa că astfel va fi un pic mai cunoscută de lume şi altfel decât o umbră a aceluiaşi domn Liviu Dragnea. Se prea poate ca doamna Viorica Dăncilă să îşi fi amintit că, dacă premierul din vremea preşedinţiei d-lui Traian Băsescu, dl. Emil Boc, şi el o marionetă, deţinea totuşi o carte de vizită şi un anume cuantum de onorabilitate datorită calităţii sale de primar al municipiului Cluj-Napoca, post în care s-a şi întors după ce dl. Băsescu a decis că a venit momentul concedierii , domnia sa nu are nici asta. Pentru simplul fapt că a fost înfrântă atunci când şi-a dorit să devină primăriţă. Nu este exclus nici faptul ca d-na prim-ministru să încerce să se impună în ierarhia partidului, amintindu-le liderilor acestuia că deţine funcţia de preşedinte executiv al PSD. Un lucru pe care am bănuială că nu doar nepesediştii, nu numai membrii de rând din teritoriu ai social-democraţilor români nu îl ştiu tocmai foarte bine. Şi aceasta deoarece mai nimeni nu a auzit din gura respectivei doamne vreo declaraţie politică importantă. Doar citarea respectuoasă, cvasi-religioasă a ceea ce a spus cu ocazia cutare dl. Dragnea care, nu-i aşa?, precum Stalin odinioară, are întotdeauna dreptate.

Nici măcar atunci când s-a războit cu preşedintele Iohannis pe felurite teme, de la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim (o altă dorinţă fantasmagoric-dictatorială a d-lui Dragnea) la slaba pregătire a instituţiilor abilitate în vederea preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ori refuzul domnului Klaus Iohannis de a accepta tot felul de persoane prost pregătite în posturi guvernamentale, doamna Dăncilă nu a strălucit prin originalitate. Toate zicerile domniei-sale fiind conforme voinţei d-lui Dragnea.

Zilele acestea, doamna Dăncilă se află iarăşi în stare de beligeranţă cu Instituţia Preşedintelui. Şi nu doar în legătură cu unele probleme de personal guvernamental din prima linie, probleme cărora preşedintele României nu vrea să le ofere rezolvarea aşa cum au ticluit într-o primă fază atât prim-ministrul cât şi partidul. Ci şi pe tema pretinsei neinvitări la reuniunea cu caracter simbolic a Consiliului European care va avea loc în ziua de 9 mai la Sibiu. Atâta doar că toată lamentaţia d-nei Dăncilă nu a făcut decât să îi mai dovedească o dată deficitara pregătire politică. Dl. Iohannis nu avea cum să o invite la Sibiu pe doamna Dăncilă fiindcă, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona dar şi cu o hotărâre a CCR, preşedintele reprezintă România la reuniunile Consiliului European. Suplimentarea numărului de locuri rezervat României nu este admisă în pofida faptului că Summitul are loc la Sibiu, În plus, una este Consiliul European şi alta Consiliului Uniunii Europene. O diferenţă pe care cineva cu pretenţii de om politic, aşa cum arată a le avea doamna Dăncilă, nu ar trebui să o ignore. Deocamdată, doamna Viorica Dăncilă este aşteptată la Sibiu, vorba preşedintelui Iohannis, doar pentru partea de distracţie a programului.

Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro şi pe site-ul contributors.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite