Politică

articolul anterior articolul urmator

Csoma Botond: UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA. Vrem ca justiţia să funcţioneze echitabil şi fără abuzuri

5
16 Jan 2021 15:13:03
Autor: News.ro
Csoma Botond (centru jos) a venit cu precizări despre declaraţiile sale referitoare la activitatea DNA: FOTO Arhivă
Csoma Botond (centru jos) a venit cu precizări despre declaraţiile sale referitoare la activitatea DNA: FOTO Arhivă

Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a afirmat că Uniunea nu vrea să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, aşa cum a susţinut instituţia într-un comunicat de presă. El a precizat că UDMR vrea ca justiţia să funcţioneze echitabil şi fără abuzuri sau situaţii interpretabile.

„UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum susţine instituţia menţionată, în comunicatul din data de 15 ianuarie 2021. UDMR doreşte ca justiţia să funcţioneze echitabil, fără abuzuri şi fără situaţii interpretabile, care pot afecta imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi credibilitatea eforturilor depuse de această instituţie în lupta împotriva corupţiei. În acest context, doresc să fac câteva precizări în ceea ce priveşte dezbaterea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că judecătorii au atribuţia de a judeca rechizitoriile întocmite de DNA. pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de persoane care nu au calitatea de magistrat, dar, în acelaşi timp, dacă DNA ar avea această competenţa de a instrumenta şi dosarele în care judecători şi procurori ar fi subiecţii activi ai infracţiunilor de corupţie, acest aspect ar putea genera situaţii care ar putea să afecteze calitatea actului de justiţie, prin eventuale presiuni.

Reamintesc că, în anul 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a validat Raportul Inspecţiei Judiciare, în care aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi în dosare penale şi prin care se consemnează anumite aspecte îngrijorătoare cu referire la acest subiect. Mai mult, fostul preşedinte CSM, Lia Savonea a declarat că ”judecători timoraţi nu pot să facă justiţie”, a afirmat liderul grupului UDMR din Camerai Deputaţilor Csoma Botond.

Totodată, este de notorietate publică situaţia de la Bihor, unde trei procurori D.N.A. au fost acuzaţi că au abuzat de funcţia lor faţă de judecători, în presa locală apărând înregistrări în acest sens, discutând între ei posibilitatea de a fabrica dosare penale unor judecători care nu au dat sentinţe favorabile DNA.

Similar separaţiei puterilor in stat, mutatis mutandis ar trebui să avem o separaţie a competenţelor şi în cazul cercetărilor penale, mai spune deputatul Uniunii.

În concluzie, UDMR susţine că cercetarea penală a unei categorii de persoane, şi anume, persoanele care au calitatea de magistrat, trebuie să fie efectuată  de către o entitate distinctă, specializată în investigarea aspectelor specifice care derivă din statutul acestora. Trebuie să creăm cadrul instituţional în aşa fel încât obiectul de activitate specific al acestei entităţi să poată fi îndeplinit eficient, fără să pericliteze buna funcţionare a sistemului judiciar şi cu respectarea echidistanţei.

În România există practica organelor judiciare specializate şi noi considerăm că avem nevoie de un astfel de organism specializat, distinct, bine organizat şi cu atribuţii conturate pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar. Astfel va exista o delimitare clară a competenţelor.

„În accepţiunea noastră, revenirea acestei competenţe de a investiga faptele de corupţie săvârşite de magistraţi DNA ar crea premisele unor situaţii interpretabile din punctul de vedere al imparţialităţii şi al echidistanţei, elemente care pot duce la scăderea încrederii în instituţiile statului. La fel cum DNA. are o arie de competenţă bine conturată cu privire la o categorie de infracţiuni, şi anume, infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie, poate exista o entitate cu arie de competenţă bine conturată nu pe tipul de infracţiune, ci pe o anume calitate a persoanelor care săvârşesc infracţiunile, în cazul de faţă magistraţii. Şi, la fel cum procurorii DNA., fiind specializaţi în analiza faptelor şi în urmărirea penală al infracţiunilor de corupţie au avut rezultate notabile pe parcursul anilor, specializarea procurorilor încadraţi în entitatea care ar urma să investigheze infracţiunile din justiţie ar putea sta la baza funcţionării eficiente a acestei instituţii”, completează Csoma Botond. 

Oficialii DNA reclamă, vineri, „existenţa unor atacuri publice din partea reprezentanţilor partidelor politice” cu privire la activitatea instituţiei, referindu-se direct afirmaţiile liderului de grup al deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

„DNA nu a avut şi nu solicită competenţa exclusivă pe infracţiunile săvârşite de magistraţi”, au transmis oficialii instituţiei, după ce politicianul UDMR a afimat că formaţiunea este de acord cu desfiinţarea Secţiei speciale, dar cazurile să nu revină la DNA, invocând presupuse abuzuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Popa Pius
16.01.2021, 15:30:40

Deci UDMR ”nu doreşte să lanseze atacuri publice”, ci doar pe șestache, mai ales dacă nu primesc sinecuri...

+1 (3 voturi)
NICULESCU Razvan
16.01.2021, 16:38:36

Ăsta era beat cănd o grăit ? Doar împreuna cu alde Dragnea ,Ciordache ,Şase Neveste ,Voiculescu demolaţi justiţia .

-10 (12 voturi)
Maximilian Musat
16.01.2021, 17:06:55

Pna de curand ii dadeau cu autonomii pana cand Presedintele le-a zis sa nu-i mai auda vorbind de autonomie cel putin cat este el presedinte...si se pare ca au inteles romanasii nostri de neam unguresc....ce nu au inteles inca este ca desi au mai multe drepturi decat cei ce sunt bastinasi, raspund in fata legii ca toata lumea,nu cum le-a facut ministrelul ce a fugit la Budapesta si se face ca ploua... Sper sa nu avem din nou specimene de acest gen in randul UDMR, iar ei sa demonstreze ca le pasa de locuitorii ce i-au votat in rest mult bine ! Sunt gospodarosi oamenii de rand si-ti este drag sa te uiti la ei cand fac preparatele lor ardelenesti in schimb ,alesii lor au aceiasi mentalitate ca toti politicienii !

+1 (1 vot)
Michiu Stefan
16.01.2021, 17:37:17

Cu astfel de conceptii, UDMR devine un pericol pentru votarea desfiintarii acestei sectii nocive!Iar suntem la mana UDMR in efortul de a imbunatati ceva in Romania.

-1 (1 vot)
Ţepeş
16.01.2021, 18:43:23

Michiu Stefan "Îmbunătățirea" asta a mai fost nu de mult, când procurorii DNA au făcut 3000 de dosare magistraților care nu înțelegeau să execute cererile procurorilor DNA. Deci "noua îmbunătățire" ne va duce din nou la influențarea magistraților prin metoda "dosarul".

-2 (2 voturi)
Modifică Setările