CTP, după conferinţa susţinută de Dan Barna: M-au înfiorat aceste aplauze! Un gest de pe vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu a comentat în cursul serii de luni conferinţa de presă susţinută de copreşedintele USR-PLUS Dan Barna. Jurnalistul a remarcat că actuala criză politică este un „bâlci sterp şi stupid”.

„Aţi spus că o să comentez la cald. Nu ştiu ce este cald în tot cea am văzut, cu excepţia, poate, a aplauzelor. Aplauzele care ridică temperatura aerului. M-au înfiorat aceste aplauze! Înainte ca vorbitorul Barna să deschidă gura, toată lumea prezentă acolo, parlamentarii USR PLUS au aplaudat. Înainte să spună o singură vorbă domnul Barna. Ce aplaudau?

Vasăzică, acum aceşti miniştri ai USR PLUS părăsesc guvernul şi declanşează în mod oficial, să spunem, din acest moment, criza politică.

Prin schimbarea configuraţiei politice a guvernului, trebuie să treacă prin Parlament noul guvern, ceea ce echivalează cu o moţiune de cenzură. Guvernul trebuie să fie votat în Parlament”, a transmis Cristian tudor Popescu într-o intervenţie la Digi24. 

De asemenea, acesta a comentat şi aplauzele oamenilor politici care s-au aflat la conferinţa de presă susţinută de Dan Barna. 

„Încă o dată. Aceşti oameni, oamenii noi ai politicii româneşti, cum s-au prezentat şi cum au fost votaţi, aceşti oameni, uitaţi-vă la ei cum aplaudă. Ce aplaudaţi, măi, oamenilor, măi? Ce aplaudaţi?

Ăsta este un gest de pe vremea lui Ceauşescu. Aplaudaţi faptul sumbru, trist ce s-a întâmplat acum, ieşiţi din guvern, urmează o perioadă de instabilitate politică atunci când numărul celor internaţi la ATI creşte de la o oră la alta, când facturile la energie cresc în acelaşi ritm, când toate preţurile cresc? Oamenii ăştia aplaudă.

Au fost prezentate «realizărili» miniştrilor USR PLUS. Ar mai trebui adăugată o realizare, nu ştiu de ce a lăsat-o deoparte domnul Barna, două, de fapt”, a mai adăugat jurnalistul. 

Totodată, acesta a arătat şi ce impact ar putea decizia USR-PLUS asupra votanţilor şi susţinătorilor. 

„Deci, au reuşit să se discrediteze prin punerea semnăturilor lor alături de cele ale AUR. Au reuşit să se discrediteze în ochii suporterilor, în ochii susţinătorilor, votanţilor lor civilizaţi, europeni, raţionali şi de bun simţ.

Mai sunt şi alţi votanţi ai USR PLUS. Aceia vor merge cu ei până în pânzele albe. Dar prima categorie, după părerea mea, este acum şocată, dezamăgită de tot ceea ce a văzut.

De ce era nevoie? Vă întreb. Iată, au ajuns să plece din guvern. De când a început această criză, am spus, vă amintiţi, am discutat chiar vineri seara... Spuneam că soluţia corectă - nu se putea obiecta la ea, a USR-PLUS -, era ca de la bun început să facă ce au făcut acum. Adică să plece din guvern - «domne, noi nu mai putem continua. În aceste condiţii, avem dreptul să demisionăm în bloc din guvern».

Asta fac acum, dar între timp şi-au pus semnăturile alături de AUR. În felul acesta au legitimat, au validat acest partid periculos pentru România, acest partid antieuropean, pe care l-au validat. Până acum, el era izolat în Parlament, şi acum a fost validat în mod gratuit şi stupid, pentru că tot au ajuns acum, iată, să-şi depună demisiile, ceea ce puteau să facă de la bun început.

Cine este acest partid pe care l-au validat cei de la USR PLUS, şi ce spune partidul ăsta despre USR PLUS? Păi, a declarat preşedintele respectivului AUR acum câteva ore - «Nu vrem să ne unim cu USR PLUS, pentru că ei sunt Satana, «noi suntem cu Dumnezeu»«Ei sunt Satana, noi suntem cu Bucureştiul, ei sunt cu Bruxelles-ul». Asta au declarat cei de la partidul alături de care şi-au pus semnăturile în mod prostesc şi gratuit cei de la USR PLUS”, a transmis Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a susţinut că USR-PLUS „trebuie să meargă la alegeri anticipate”. 

„Nu mai încape altă soluţie în aceste condiţii. Vasăzică, ce să urmeze? Un guvern minoritar condus de Florin Cîţu? Pentru că Klaus Iohannis nu poate să îl înlăture acum pe Florin Cîţu.

Aici e ca într-un joc de cărţi. Miza s-a mărit cu fiecare zi a acestui bâlci sterp şi stupid. Dar miza politică s-a mărit de fiecare dată. Şi acum ce să facă Iohannis? Să-l dea afară pe Cîţu? Păi, vă daţi seama că ar urca în stele USR PLUS, partidul care cu 15% dă peste cap premierul. Nu poate să facă aşa ceva. L-a susţinut pe Cîţu, o să-l susţină în continuare. Ce să facă? Guvern minoritar?

«Vasăzică, în perioada crâncenă care urmează acum, vom avea un guvern minoritar, un guvern cu un premier puternic compromis, şi în general cu un partid puternic compromis în acest scandal. Dacă s-ar face în clipa de faţă aleceri... Ştiţi celebra întrebare de sondaj, „dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare...». Ei bine, dacă ar avea, în acest moment coaliţia, fostă, defunctă nu ar mai putea să facă majoritate. Dacă ar avea loc alegeri, PNL plus USR PLUS şi UDMR nu ar mai avea majoritatea.

Această coaliţie a fost votată, electoratul a trimis această coaliţie la guvernare. În clipa în care au plecat cei de la USR PLUS, iată, coaliţia nu mai există. Nu pot să guverneze de unii singuri cei de la PNL. Prin urmare, normal, dacă mai poate fi ceva normal în tot acest grotesc, este, la un an după alegeri, să avem alegeri anticipate. Cîţu este menţinut în funcţie, o dată, de două ori de către Iohannis, se merge la alegeri anticipate şi vedem acolo ce rezultă.

În orice caz, câştigătorii a ceea ce am văzut, câştigători clari, sunt PSD şi AUR”, a mai explicat acesta.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite