Politică

articolul anterior articolul urmator

CTP i-a demonstrat lui Liviu Pop că 12 nu poate fi mai mare decât 16. Pop e profesor de matematică şi fost ministru al Educaţiei

1
14 Sep 2018 14:25:56
Autor: Sebastian Zachmann
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o demonstraţie matematică prin care a desfiinţat argumentele sebnatorului PSD Liviu Pop, care, în contextul greşelilor din manualul de matematică, a spus că "în unele cazuri, 12 este mai mare decât 16". "Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a spus jurnalistul.

„Pop spune aşa: e posibil, s-ar putea ca într-o altă bază de numeraţie, de pildă 5, 12 să fie mai mare decât 16. Acest domn e profesor de matematică, absolvent de facultate de matematică la Cluj şi pronunţă această frază.

Prima bază de numeraţie în care au numărat oamenii peşterilor a fost 1. 12 în baza 1 e cu beţe. 16 sunt 12 beţe plus încă 4. Ăsta e primul mod de a număra.

În viaţa lor erau numere mici, nişte mere, un bursuc, un şobolan. După revoluţia agricolă, cognitivă, când au apărut numere mari, producţie de mărfuri, de produse, au avut nevoie de numere mai mari. Atunci ideea a fost să grupezi şi să lucrezi cu ele. Mănunchiuri câte? Câte degete avea omul pesterii? 10. De aceea s-a ales baza de numeraţie 10.

Luăm 10 beţe de aici şi judecăm numerele în grupe de 10. În loc să spunem 12 beţe, spunem 1 mănunchi de 10 şi 2 din următorul mănunchi de 10.

Baza 5 pe care o invocă - în loc sa iei manunchiul de 10 iei unul de 5. Intră 2 mănunchiuri de 5 şi rămâne 2. 

22 se scrie 12 în baza 5, 31 se scrie 16. 22 e mai mic decât 31.

Este imposibil în orice bază, domnule, nu pot să-i spun profesor de matematică, în orice bază nu se schimbă relaţia de ordine între numere în baza 10.

Ştii ce ar nega dacă ar fi cum spune Pop? Ar însemna că adunarea numerelor naturale nu mai este asociativă. Ce este baza? O asociere.

Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmplă să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

În unele cazuri, 12 este mai mare decât 16, a spus  Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei şi profesor de matematică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Nicu_4
14.09.2018, 15:42:29

totusi eu ma indoiesc ca in acel manual invatau copii sa faca calcule cu valori negative ale numerelor pt ca doar asa 12 e mai mare ca 16 si atunci lipseste doar semnul de minus plus cuvantul din explicatie

+1 (1 vot)