Cu falii adânci între instituţiile sale, România devine vulnerabilă, se face de râs în lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă să devină un stat nefuncţional dacă menţine în funcţie actuala conducere a statului. De la întâmplări de tot râsul, precum întâlnirea ratată dintre premierul Dăncilă şi Juncker, până la Summitul celor Trei Mări, întâlnire de importanţă strategică pentru România, dar la care nu participă Guvernul şi Parlamentul, deşi printre invitaţi se numără premieri şi şefi de parlamente, importante delegaţii de oameni de afaceri.

O întâlnire ratată

Întâlnirea ratată dintre premierul Dăncilă şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude-Juncker, are ca principală cauză falia creată între instituţiile statului: guvern, SPP, serviciile de protocol implicate. Toate celelalte explicaţii sunt penibile. Cu excepţia aceleia că Juncker a evitat intenţionat să dea ochii cu premierul Dăncilă. Aşa ajungem să ne facem de râs în Europa şi în lume. Am ratat noi şi primirea premierului Japoniei, o tara cu resurse economice importante. Suntem obişnuiţi. Şi mai grav, se pare că domnul Juncker ar fi refuzat o întâlnire cu premierul României la palatul Victoria, şi de aici întâlnirea ratată de la aeroport.

Summitul celor Trei Mări

O întâlnire importantă pentru instalarea României în poziţia de lider regional, la care poate aspira datorită poziţiei geostrategice, a resurselor economice, a poziţiei ocupate în NATO, pentru apărarea flancului de sud-est al alianţei. Şi guvernul ce face? Taie fondurile bugetare alocate Preşedinţiei, astfel încât Klaus Iohannis declară că se va organiza acest summit „pe datorie“. Un prim motiv să ne facem de râs în Europa.

Drept răspuns, preşedintele Iohannis nu invită premierul, miniştri importanţi, şefii parlamentului din România, deşi proiectele economice discutate şi prezenţa omologilor lor din alte ţări impunea prezenţa lor la summit. Aici am ajuns. Care pe care, şi totul pe spinarea poporului român, care suportă toate consecinţele acestei situaţii absolut inacceptabile.

Miniştrii guvernului Dăncilă se critică între ei

Este vorba doar de ce aflăm din spaţiul public. Ministrul Teodorovici îl critică în termeni duri pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader:

„Nu înţeleg modul în care ne asumăm ca echipă guvernamentală anumite obiective, mai ales cum sunt acestea, foarte importante, FSDI, atunci cred că rolul nostru ca miniştri e ca echipele noastre să lucreze în aceeaşi direcţie, cu aceeaşi viteză şi fără a încerca să fim mai altfel decât suntem sau mai altfel decât ceilalţi“. „Am avut o discuţie, dar dânsul tocmai a fost plecat într-o delegaţie, acum văd că iar e plecat într-o delegaţie, între două evaluări şi două deplasări e mai greu să faci şi un Fond Suveran“.

Şi Codrin Ştefănescu, personaj important din conducerea PSD se lansează în atacuri fulminante împotriva lui Toader, probabil la indicaţiile lui Dragnea: „Este absolut neverosimil proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei prin care se solicită suplimentarea schemei de personal a DNA cu 160 de posturi. Îi solicit d-lui ministru Tudorel Toader să retragă de urgenţă acest proiect de hotărâre pentru că este absolut scandalos în condiţiile în care DNA este lovită în ultimii doi ani de scandaluri absolut halucinante“. Că doar Dragnea a declarat acum câteva zile: „DNA nu mai există“!

Ministrul Justiţiei este la cuţite cu şeful Parchetului General

Augustin Lazăr: „Cu acest discurs plin de ofense la adresa magistraturii în general, a Ministerului Public în special, actualul ministru al Justiţiei va intra în istoria tristă a justiţiei şi a politicii româneşti. Discursul ne arată nivelul la care se află instituţia în holul căreia poate fi văzută zilnic statuia fondatorului Mihail Kogălniceanu, precum şi nivelul la care se doreşte a fi situată justiţia din România“.

Tudorel Toader despre Augustin Lazăr: „Să nu confundăm omul cu funcţia. Funcţia e importantă, omul e aşa cum e el. Nu-mi permit să apreciez“.

Ce să înţeleagă omul de rând, cel care îşi caută dreptatea în justiţie? Că justiţia nu este ce spera să fie, o putere independentă a statului care ţine cont doar de lege. Dacă un om politic, ministrul Justiţiei, îl atacă pe Procurorul General, mai este justiţia independentă?

Se înteţesc atacurile între PSD şi ALDE

Cum şeful ALDE, Tăriceanu, doreşte să candideze la prezidenţiale, coaliţia de guvernare se clatină. La recenta rectificare bugetară ministerele conduse de miniştri ALDE au fost „uitate“, iar atacurile la adresa miniştrilor ALDE se amplifică. Fapt care l-a făcut pe Cătălin Harnagea, consilierul lui Tăriceanu, să reacţioneze dur, şi să le ceară PSD-iştilor să nu-şi mai atace aliaţii.

Concluzie

Sunt mult mai multe exemple, le ştim cu toţii. Dragnea a pornit un război total cu „statul paralel“, adică cu preşedinţia, serviciile de informaţii, serviciile de protecţie şi pază, parchete, ICCJ, cu toţi cei care nu se supun ordinelor sale. Pentru că nu poate înţelege principiul separaţiei puterilor în stat care trebuie pus la baza unei democraţii. Are de partea sa guvernul şi majoritatea parlamentară a coaliţiei PSD-ALDE. Şi de aici a pornit un război pe libertate şi pe puşcărie. Iar noi, românii de rând, ne uităm şi ne frecăm la ochi. Aceştia sunt oamenii care ne reprezintă în lume?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite