VIDEO Care sunt planurile democrat-liberalilor pentru şedinţa de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Colegiul Director de vineri se anunţă agitată Foto Adevărul
Şedinţa Colegiul Director de vineri se anunţă agitată Foto Adevărul

Liderii PDL se întâlnesc de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Colegiului Director. Şedinţa a fost convocată de liderul democrat-liberal Vasile Blaga, la scurt timp după ce prim-vicepreşedintele formaţiunii politice Cezar Preda şi-a dat demisia din funcţiile de conducere ale partidului, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute la alegeri.

Tematica discuţiilor va fi prestaţia slabă a partidului la alegerile parlamentare.

Cristian Boureanu, care a pierdut un nou mandat de parlamentar, dă vina pentru rezultatul slab obţinut la alegeri pe faptul că PDL a ales să candideze sub umbrela ARD. El consideră alianţa „o mare prostie“.

„Cred că e devreme pentru o analiză complexă. Fără a considera că sunt sub imperiul emoţiilor, cred că astăzi am dreptul să spun că a fost o mare prostie să inventăm o alianţă (ARD) cu nişte partide care nu existau, iar în viaţă prostia se plăteşte“, declara Boureanu, a doua zi după alegeri.

Deşi legea electorală a avantajat PDL, există şi voci care susţin că pierderea alegerile a fost cauzată de această lege care prezintă lacune, dovadă fiind faptul că politicieni cu greutate au pierdut un nou mandat în favoarea unor candidaţi care nu au mai activat în zona politicii.

Senatorul PDL Traian Igaş a declarat pentru adevarul.ro că deficienţa sistemului electoral trebuia modificată de mult: „Ne trebuie o analiză profundă pentru a vedea cum am ajuns în această situaţie. În primul rând, vorbim de o deficienţă a sistemului electoral, care ar fi trebuit modificat de mult. Pe urmă, trebuie să vedem cum am fost organizaţi în fiecare judeţ pentru că există circumscripţii în care nu s-a lucrat ca o echipă.

Cristian Preda merge cu demisia scrisă

Sedinţa de mâine a Colegiului Director ar putea pune pe tapet doar superficial câteva dintre problemele care au dus la eşecul în alegeri a democrat-liberalilor, întrucât o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat în tot anul electoral 2012 se va putea face numai în cadrul Comitetului Executiv. Cel puţin aşa susţine prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda.

„Trebuie stabilită rapid o dată a Convenţiei Naţionale, care să fie organizată cât se poate de repede. Ceea ce s-a întâmplat în acest an electoral trebuie judecat nu numai de liderii partidului, ci şi de militanţi şi chiar de simpli membri. În cazul în care se va stabili data Convenţiei, până în ziua respectivă partidul va avea o conducere interimară. De aceea, voi merge cu demisia pregătită la şedinţa Colegiului Director al partidului“, a precizat Cristian Preda.

Un alt nume care ar putea ridica pretenţii la şedinţa de mâine este Elena Udrea. Acuzată că imaginea sa negativă în spaţiul public a tras în jos partidul, fostul ministru al Dezvoltării a avut o prestaţie onorabilă la scrutinul de duminică, în urma căruia a reuşit să câştige un nou mandat de deputat, chiar dacă în etapa redistribuirii. Udrea a avut numai cu 1.000 de voturi mai puţine decât contracandidatul său social-democrat, ceea ce îi oferă din nou legitimitate în rândurile democrat-liberalilor. În plus, Udrea se bazează pe sprijinul lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalty, care a sprijinit-o în campanie electorală, într-un colegiu din judeţul Neamţ.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite