Politică

articolul anterior articolul urmator

Cu ideologia la psihiatru

97
28 Jan 2015 12:07:29
Florin Iaru

Când ideologia te orbeşte, realitatea nu mai contează. Negrul devine alb, prietenul, duşman, întunericul, lumină şi neomul, om.

Citez câteva rânduri ale formaţiunii „M10“: „Partidul de extremă stângă Syriza a câştigat alegerile în Grecia cu promisiunea de a pune capăt politicilor de corecţie a dezechilibrelor bugetare generate în anii anteriori de populism, corupţie politică şi evaziune fiscală. Syriza a vândut o iluzie care poate împinge din nou Grecia în pragul falimentului“.  Dl Moise Guran vorbeşte de sinuciderea unei civilizaţii. Alţii agită mâna Moscovei: „Comuniştii, comuniştii!“. Doar că în Rusia nu mai e comunism, ci un autoritarism crâncen, altoit pe un capitalism primitiv. Lumea arată cu deştu' către România: ca ei o s-o faceţi, ca ei o s-o păţiţi… Nu simpatizez Syriza, nici soluţiile generale propuse. Am râs de amicii mei stângişti care s-au închinat de bucurie, jubilând.

Dar hai să ne informâm, să comparăm şi să judecăm la rece. De exemplu, povestea cu corecţia dezechilibrelor, venită la pachet cu politica de austeritate. Toate eşcurile europene arată că austeritatea e stagnare, demoralizare a populaţiei, ascensiune a extremismului. În anii de austeritate supravegheată, Grecia şi-a dublat datoria, numărul şomerilor şi numărul săracilor. Dacă pe cele şapte vaci slabe le tot flămânzeşti, nu mai ai ce şeptel să numeri. Ideologii au numit asta vindecare, aşa cum chirurgul zice, la căpătâiul mortului, că operaţia a reuşit. S-o spunem limpede: a fost dezmăţ pe bani împrumutaţi: cu ei s-a făcut Olimpiada, cu ei s-a cumpărat o flotă de la ţările creditoare. Au fost cheltuiţi de toate guvernările. E poporul grec vinovat de asta? Trebuie să plătească nota unor iresponsabili? Am să repet ce am afirmat în 2009, când România s-a împrumutat de la FMI: copilul meu a contractat şi urmează să plătească o datorie de 1000 de euro din care nu a văzut niciun sfanţ. O fi drept? Ce a făcut statul român cu banii, îmi răspunde cineva? Da, cu juma' de gură: am finanţat băncile. Altceva? Am dat bani la BNR. Era nevoie? Nu. Dar vreo investiţie, ceva, o măslină? Tţ. Nu văd programul dlui Tsipras ca fiind fezabil. Nu poţi echilibra o economie, crescând numai beneficiile. Dar poziţia domniei sale e explicabilă: Europa a înregistrat un imens eşec în Grecia. Populaţia a înţeles.

Să trecem acum la ideologie. Zâmbetul meu s-a transformat în hohot de râs, când Syriza a decis să se asocieze cu un partid conservator (dar cu vederi foarte apropiate). Stângiştii au înghiţit în sec şi, exact ca pedeliştii din 2009-2011, sunt gata să justifice orice, fără să clipească. Chiar l-au dat exemplu de eficienţă pe Diavolul în persoană, Viktor Orban, care conduce o Ungarie autarhică, de unde băncile şi multinaţionalele nu fug. Minune dumnezeiască, au acceptat mârâind profituri mai mici. Şi, altă minune dumnezeiască, programele grecilor şi ale ungurilor seamănă izbitor. Soluţii fiscale asemănătoare, masivă intervenţie a statului în economie. Numai că un partid e socialist, iar celălalt, popular. Cică Orban, pro-rus declarat, antidemocratic şi revanşard, e bun. În schimb, Tsipras, nu. De ce? Ipocrizie!

Şi ce ne priveşte asta pe noi?, o să mă întrebaţi. Cele două poveşti arată că soluţiile europene de la centru, dicteul automat al FMI nu sunt nici eficiente, nici infailibile, ci birocraţie pură. Ca să ieşim din cleştele sărăciei ne trebuie un pic de curaj şi o viziune pe termen lung. Lac să fie, că prostănaci sunt destui. Ei vor spune întotdeauna că viitorul e în partea opusă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

97 Comentarii

gogu58
28.01.2015, 12:16:10

Bun articol taman acum cand ne viziteaza FMI. Din pacate politicienii si guvernatii nostri nu prea au sange-n pix...

+5 (17 voturi)
gyll
28.01.2015, 12:46:53

cănd te duci la un vecin să-i ceri niște bani cu împrumutul deoarece vrei sa îti repari casa și dupa ce îti dă bani tu te duci cu ei în concediu prin niste locuri exotice ce va zice vecinul? -ce vei zice tu daca te pui în locul vecinului și dai bani la vecin? Nuici vecinul nici banca nu o să-ți dea bani pentru un lucru si tu să faci altceva cu ei iar vecinul sau banca să vadă că nu mai au cum să îsi recupereze bani. Indiferent căt te-ai stofoca tu tot dator ești și ai obligatia să înapoiezi ceea ce ai luat. Așadar ,după deșănțata campanie electorală în care syriza a promis grecilor luna de pe cer urmează trezirea. Și, nu va fi așa cum vreau grecii să fie.

+6 (20 voturi)
gogu58
28.01.2015, 12:57:11

Apoi daca banca iti pune si niste conditii de genul iti dau banii daca vinzi la pritenul meu vaca pe nimica toata mai bine sa se duca de-a dura cu banii lor... PS. Acun UE vrea sa ne impuna scumpirea gazului catre populatie cu 38 %.....

+3 (15 voturi)
master of disaster
28.01.2015, 13:07:36

"Ce a făcut statul român cu banii, îmi răspunde cineva?"...cu banii imprumutati pe vremea lui Boc? :))) statul n-a facut nimic...banii au fost investiti in afaceri, televiziuni, conturi underground, s-a platit propaganda basista...cate si mai cate...nu cred ca mai e vreun mister pt cineva

-5 (23 voturi)
gyll
28.01.2015, 12:38:14

''Lac să fie, că prostănaci sunt destui. Ei vor spune întotdeauna că viitorul e în partea opusă.'' Aferim!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (97)

Modifică Setările