Politică

articolul anterior articolul urmator

Cu mâinile curate şi cu degetul la nas

19
11 Feb 2015 20:20:03
Mircea Vasilescu

Rămase de la o vreme fără prestaţiile lui Traian Băsescu de la ora 18, când fostul preşedinte declara câte-o chestie bună de întors pe toate feţele vreo 2-3 zile, televiziunile şi site-urile de ştiri şi-au regăsit suflul datorită activităţii DNA. Se vorbeşte mult despre o adevărată “curăţenie în politica românească”. Se prea poate, dar e abia începutul.

Ca să meargă până la capăt, nu e suficient să scăpăm de politicienii vechi, hârşiţi în rele, ci să punem alţii noi în loc. Iar asta nu mai depinde de DNA şi de Justiţie. “În ce ţară se mai întâmplă aşa, să fie arestaţi pe bandă rulantă atâţia demnitari pentru corupţie?” îmi zice indignat un amic. În Italia, îmi amintesc brusc.

Acum mai bine de 20 de ani, în Italia izbucnea scandalul “mani pulite” (“cu mâinile curate”). Pornind de la un caz de finanţare ilegală a unui partid politic, procurorul Antonio Di Pietro (eşuat, mai târziu, în politică) a dezvăluit maladia întregului sistem politic italian. În câţiva ani, s-au prăbuşit toate partidele din Italia postbelică. Creştin-democraţii (care conduseseră mai toate coaliţiile guvernamentale timp de decenii) s-au divizat, Partidul Republican şi Partidul Liberal (sateliţi ai creştin-democraţilor) au dispărut, Partidul Comunist (cel mai puternic din Europa Occidentală) s-a spart în aripi şi aripioare, Partidul Socialist a murit şi el.

Pe lângă arestările “eccellenti” (cum le-au botezat italienii) şi procesele în care au fost implicaţi politicieni de tot felul, a contat foarte mult în prăbuşirea sistemului şi reacţia opiniei publice. Descoperind că au fost furaţi şi minţiţi de cei cărora le încredinţaseră conducerea ţării, italienii au reacţionat masiv. Dezbaterea publică a fost uriaşă, presa şi-a făcut propriile investigaţii şi anchete, cetăţenii au ieşit de multe ori în stradă pentru a susţine acţiunile justiţiei. Pe locul gol lăsat de prăbuşirea vechilor partide, a apărut Silvio Berlusconi, care a ştiut să adune o mare parte a nemulţumirilor şi să-i atragă pe votanţii de centru-dreapta. Profitând şi de bâlbâielile multiple ale partidelor şi partiduleţelor de stânga (care şi-au tot căutat identitatea maoistă, leninistă, marxistă, troţkistă, social-democrată etc.), Berlusconi a dominat scena politică italiană până de curând. Pentru Italia, n-a fost bine: ţara e mai prost plasată decât acum 20 de ani în ierarhia economiilor europene, datoria publică a crescut, vechi probleme precum şomajul uriaş în rândul tinerilor au rămas nerezolvate.

Putem învăţa ceva din această poveste? Dacă vrem, da. Mai întâi, că justiţia independentă e foarte importantă, dar nu poate rezolva singură problemele unui stat democratic. Ce punem în locul politicienilor corupţi e responsabilitatea cetăţenilor şi trebuie să şi-o asume. Iar acţiunile justiţiei trebuie să aibă susţinere civică. Or, la noi, pe vremea manifestaţiilor legate de Roşia Montană, foarte puţini dintre manifestanţi au vrut să facă un “ocol” pe la DNA pentru a-şi exprima susţinerea.

Apoi, pentru a face o curăţenie adevărată, e nevoie de o schimbare serioasă în legislaţia privind finanţarea partidelor politice. În Italia s-au prăbuşit partide, la noi, deocamdată, cad capete sus-puse şi lumea se uită ca la circ. Nu ajunge. Dacă opinia publică ar cere o reformă a legislaţiei privind partidele, ar fi cu totul altceva. Dar unde şi cum se manifestă opinia publică din România? Am impresia că stă la televizor şi aşteaptă. Şi dezbate îndelung chestii de-un “rafinament” demn de o cauză mai bună. De exemplu, despre gestul Elenei Udrea cu degetul la nas au apărut câteva zeci de interpretări, au fost intervievaţi specialişti în comunicare non-verbală, s-au scris comentarii. Or, asta nu e o “opinie publică” pe care să te poţi baza, dacă e interesată mai mult de un deget dus la nas de o doamnă mediocră a politicii româneşti decât de reforma clasei politice.

“Opinia publică” de la noi aşteaptă să apară (de unde? cum?) politicieni curaţi. Am mai trăit şi asta: de ani buni, oamenii au tot sperat că vor apărea politicieni tineri, nemurdăriţi de comunism. Uite că au apărut. Unii s-au murdărit deja (preluând de la “maeştrii” lor toate relele tranziţiei), alţii sunt chiar buni, dar nu prea îi cunoaşte lumea. Aşadar, ce punem în loc, după ce justiţia îşi va fi făcut treaba? Aşteptăm să coboare cu hîrzobul din cer vreo figură charismatică? N-avem decât. Dar s-ar putea să ne păcălim din nou.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

blackenergy
11.02.2015, 21:36:56

E de-ajuns să schimbăm legile actuale, care transformă locul din parlament în cea mai avantajoasă sinecură pentru ei, neamurile și prietenii lor. Le dăm un salariu decent și o pensie conform contribuției, FĂRĂ NICIUN FEL DE ALTA EXCEPȚIE - fără hoteluri, transport gratuit, absențe nemotivate plătite, etc. Absentează nemotivat - rămân fără salariu și la un număr de absențe, afară cu ei. Stau și dorm, sau se distrează pe calculator - afară cu ei. Nu îmbunătățesc și nu votează legi - afară cu ei. Legea trebuie deasemenea, să prevadă-n loc de pensii speciale și imunitate specială, pedepse cu spor, speciale pentru aleșii neamului, cu judecată-n regim de urgență ca pentru marii criminali și confiscarea averii fără multe palavre. Atunci când parlamentarul va pricepe că e un funcționar cu statut de model în societate, aflat în slujba celor ce-l plătesc și nu invers, nu se va mai înghesui nimeni să se facă parlamentar. Se va reduce numărul lor de la sine, nu vom avea de unde strânge nici jumătate. Ați văzut care e raportul nr. populație/ nr. parlamentar sau nr. angajat superior guvernamental în România, față de SUA, Franța, Germania?... Este inadmisibil ce se-ntâmplă la noi! Trebuie inteligență și determinare din partea noastră, a celor ce le-am permis abuzurile în funcții. Manifestații de stradă, petiții, etc. pentru schimbarea legislației. Parlamentarii nu vor renunța la avantajele lor de bună -voie, așa că trebuie obligați prin toate mijloacele democratice. Sigur că vin mereu unii la fel, atâta vreme cât îi ademenim cu stupii de miere... Ia să fie tratați ca-n țările nordice, cu același regim ca omul de rând și să vedeți cum se schimbă situația. Soluția e logică și simplă și de bun simț, dar parcă nu vrem să ne luăm legătura de pe ochi! Tot ne mirăm și ne-ntrebăm și ne lamentăm și disperăm fiindcă la noi, Cinstea se dă mereu pe Rușine. Păi, dacă suntem un neam de fraieri și de papă-lapte, cum să nu profite ”băieții deștepți” de toate categoriile, că doar și ei sunt de-ai noștri?

+5 (9 voturi)
Mi-HAI DEGEABA
11.02.2015, 22:01:52

ASTA CU : „Trebuie inteligență și determinare din partea noastră” E TARE DE TOT !

+1 (5 voturi)
Mi-HAI DEGEABA
11.02.2015, 21:59:49

Care „Curate” domnilor ? Care „Deget” ? Care „Nas” ? Dar chestia aia pe italieneşte, „mani pulite”(„mîini curate”), ce bancos sunteţi dle. Vasilescu, ce-o s-o mai citească toţi gorobeţii pe o românească de-a „noastră” vînjoasă şi sănătoasă, de baltă stătută de bărăgan profund arabil, într-un „cnezat de drept” nechezat de vis ! În rest, ŢARA se scufundă lent şi subtil cu ştaif, iar poporul joacă ţonţoroiul la diversiunea-circul cu tanti Udrea, despre care toată lumea scrie-n draci. C-aşa-i şade bine jurnalistului acid şi intelectualului lucid, să pună apăsat şi des „Degetul” pe (lîngă) RANA IMENSĂ cît Hotelul Intercontinental şi Ritz la un loc ! Păcăleala şi Păcălelile au devenit joc naţional, pasiune, hobby, a doua natură, coloana vertebrală a neamului, creativa plictiseală hrănitoare, esenţa existenţei fără de care Nimic nu poate Merge înainte. 1,2,3 la perete, şeptică, barbut, de-a v-aţi-ascunselea, gajurile, păcălici, popa prostul, lapte gros, leapşa pe ouate şi alte jocuri celebre care au creat geniul locuitorilor unui teritoriu devastat şi lăsat în paragină pentru încă cel puţin o mică-mititică Eternitate.

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
11.02.2015, 22:07:13

Comentariu considerat abuziv.

Mi-HAI DEGEABA
11.02.2015, 22:26:01

Ups, Hîc, Zbang, Chix, Şui, Pleosc, Plici, Zdrang, Sîc, şi clopoţeiiiiiiii............CLING ! BEAT ? de citit şi-n englezeşte şi gîndit în mod special fonomatopeic în franţuzeşte ! Hîrş ! Sic ! Ce iaşte Pulitica tovarăşi ? P.S. Dacă intri în politică ştiind că vei (şi) pierde, eşti un om puternic ! Despre care „politică” să fie vorba pe-aici ? şi Unde ? Hîc ! Curat orighinală !

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările