Politică

articolul anterior articolul urmator

Cu ochii-n opt. Tăbliţele bilingve de la Tg. Mureş

72
1 Jun 2017 18:55:09
Péter Demény

Nu prea înţeleg de ce demontează prefectura tăbliţele bilingve într-un oraş ca Tîrgu Mureş, unde populaţia este într-un procent de 45% maghiară. De fapt, n-aş înţelege gestul ăsta nicăieri.

Mentalitatea de ”stat naţional unitar” produce numai greşeli şi provincialisme la tot pasul. Într-un oraş reşedinţă de judeţ în care nu există o gară nu europeană, măcar decentă, procuratura se ocupă de tăbliţele bilingve care ar însemna ceva pentru jumătatea populaţiei (destul de trist că poate nu ar însemna nimic pentru cealaltă jumătate, acela mai mare, dar asta e o discuţie pentru care nu am spaţiul necesar). La aproape 30 de ani de la revoluţie, cînd toată Europa se zbate în capcana naţionalismului visceral, România vrea să facă parte din nou dintre aceia, mulţi, care se întorc în timp. Colac peste pupăză, într-o regiune în care ar avea toate motivele să fie european în sensul ”tare”, curat şi înălţător al termenului.

Mai mult, într-un oraş în care s-au petrecut evenimentele de tristă amintire din luna ”martie negru”. În acest oraş, oficialităţile ar trebui să fie cu ochii-n opt, nu în patru. Să nu facă gesturi gratuite care pot răni sensibilitatea multor locuitori.

Am tot sperat şi încă mai sper că cei care ne conduc nu sunt acolo unde sunt doar pentru că s-au aflat la locul potrivit în timpul potrivit. Mai pe şleau, sper că cei care ne conduc au şi cap, nu numai picioare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

🖕
1.06.2017, 19:15:06

Dle Demény, ca român care a crescut într-un oraș cu cinci naționalități (altul), și care cunoaște și iubește Tg. Mureșul, sînt indignat de un asemenea comportament autoritar al autorităților! Democrația nu înseamnă dictatura majorității.

-7 (19 voturi)
Petre67
1.06.2017, 19:22:50

Poate era nevoie de mai multa informatie in articol! Din respect pentru Transilvania multicultural si bineinteles multietnic, inainte de a ma pronunta, ma simt dator de a cauta, cu regret, informatiile necesare in afara Adevarului.

+4 (10 voturi)
Iulian Arion
1.06.2017, 19:41:17

Domnule Péter Demény, Trebuie sa sesizati procuratura. Prefetura reprezinta guvernul, nu majoritatea cetatenilor. Nu este vorba de dictatura majoritatii ci de incalcarea legii de catre reprezentantii guvernului. Sper ca nu este un act de provocare! Anul trecut in luna aprilie, organizatia comunitatii arabe din Bucuresti - "Islamul azi" - a dat publicitatii un comunicat prin care mentionau ca intr-o stayie de metro, doua tinere arabe au fost agresate prin imbranceli si tragerea valului de pe acestea. Politia a facut cercetari dar nu a identificat nici locul, nici faptuitorii, nici victimele desi statiile din metro sunt supravegheate video. A fost un act de provocare la conflict interetnic.

+3 (15 voturi)
lupulescu grig
1.06.2017, 20:00:08

Mentalitatea de ”stat naţional unitar” produce numai greşeli şi provincialisme la tot pasul. Citeste mai mult: adev.ro/oqvksr IDEEA de stat unitar national nu se discuta.....Prea multi romani s-au sacrificat pentru a crea acest stat national.......SPER ca aspectul ii clar d-le Demeny......

+6 (12 voturi)
lupulescu grig
1.06.2017, 20:05:28

Cat despre existenta placutelor bilingvem trilingve, multilingve nu am nimic contra, chiar imi declar accordul TOTAL pentru prezenta lor....Sunt de accord ca unii ar trebui sa inceteze cu sicanele vizavi de acest aspect (de exemplu Boc)....Uitati insa (ca de obicei) ca in asa zisa secuime efectul ii contrar, inscriptionarea in limba romana este boicotata in permanenta.....Fara indoiala ca exista un efect de bumerang....adica ceea ce se intampla in secuime (unde aspectul nationalist atinge cote inacceptabile) are un efect in comportamentul unora din Ardeal......Evident ca nu-i o scuza insa este o realitate pe care o ignorati cu buna stiinta.........

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (72)

Modifică Setările