Politică

articolul anterior articolul urmator

Cu ce rămâne Traian Băsescu după această candidatură. Ipotezele din care iese şifonat

100
24 Sep 2020 17:19:29
Liviu Avram
Traian Băsescu, imediat după ce şi-a depus candidatura
Traian Băsescu, imediat după ce şi-a depus candidatura

Şi totuşi, Traian Băsescu pare să nu-şi fi calculat tocmai bine paşii atunci când s-a aruncat în competiţia pentru Primăria Generală. Din trei deznodăminte posibile, singurul care îl avantajează este puţin probabil să se întâmple, iar din celelalte două iese destul de şifonat.

Există trei ipoteze teoretic posibile în privinţa rezultatului de la Bucureşti:

1. Traian Băsescu câştigă alegerile şi redevine primar general. E singura situaţie în care ar fi câştigător net, dar este şi cea mai puţin probabilă. Nici măcar el nu crede în ea, dacă e să ne uităm la ultimele sale interviuri.

2. Gabriela Firea câştigă un nou mandat. Pentru Traian Băsescu, miza devine găsirea vinovatului pentru eşecul Dreptei. Cum măsurători exacte nu se pot face, rămâne doar percepţia publică cea care îl va identifica. Aici se bate teoria lui Băsescu şi a PMP, că vinovaţi sunt Ludovic Orban şi Dan Barna care au refuzat o alianţă cu PMP, şi teoria lui Orban şi a lui Barna, că respingerea alianţei s-a datorat cârdăşiei PMP-Firea din ultimii 4 ani, iar vinovat e Băsescu, pentru că s-a aruncat în luptă şi a „furat” din voturile Dreptei. Dată fiind diferenţa de potenţial electoral dintre cele două tabere, e destul de uşor de intuit cam ce va rămâne la nivelul percepţiei publice. Băsescu va rămâne doar cu savoarea unei răzbunări personale şi atât.

3. Nicuşor Dan câştigă fotoliul de primar, în pofida candidaturii lui Băsescu. Acesta este, pentru fostul preşedinte, cel mai negru scenariu, pentru că ar demonstra că nu i-a mai rămas aproape niciun fel de tracţiune electorală, în afara fanaticilor pe care îi mai are. Ar fi un final de carieră mai degrabă derizoriu.

Deşi e cotat ca cel mai performant om politic pe care l-a dat România în ultimii 30 de ani, Traian Băsescu nu a fost întotdeauna infailibil în a-şi evalua şansele. Să nu uităm că în vara anului 2012, după ce a fost suspendat de Parlament, iniţial el a cutezat să le ceară românilor să participe la referendumul de demitere, convins că va obţine o majoritate de respingere a demiterii. A fost atunci, lângă el, Vasile Blaga, care l-a adus cu picioarele pe pământ: în cele din urmă a cerut boicotarea referendumului, ceea ce a dus la neîndeplinirea cvorumului.

Acum însă, Vasile Blaga e în altă parte. Şi nu ştiu dacă mai îndrăzneşte cineva din PMP să-l aducă pe Traian Băsescu cu picioarele pe pământ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.09.2020, 17:31:43

Faptul ca Noua Securitate si-a pus ”dronele” si acoperitii din mass media, dar si pe trolii ”bratului ei politic” (mafia limberal-iogannistă) sa-i ”dea la geoale” lui Basescu (”uitând-o” aproape de tot pe Firea) vorbeste de la sine despre cine e candidatul de care se teme:)) Cert este ca propaganda anti-Basescu pe care o face adevarul.ro sau alte publicatii (neosecuristice) ii determina pe basisti sa fie si mai hotarati sa-l voteze pe Basescu, nicidecum pe Nicusor Dan..!R Revin insa cu 2 intrebari, care NU sunt adresate limbailor celor doua mafii nationale (pesedista si limberal-iohannist-neosecuristica), ci bucurestenilor fara carnet de partid dar cu discernamant si liber arbitru: a) care dintre cei trei candidati, Gabi Firea, Nicusor Dan si Traian Basescu n-a fost, nu este si nici nu va fi vreodata marioneta a uneia dintre cele doua mafii nationale, recte cea limberal-iohannist-neosecuritica si cea pesedista..? b) care dintre toti actualii candidati la primaria Capitalei ar avea suficienta stiinta, voința, putinta, experienta, prestanța, șiretenie de politician uns cu toate alifiile si, mai ales, SUVERANITATEA necesara pentru a administra Bucurestiul strict in interesul bucurestenilor..? Deci, dintre toti candidatii actuali, cine credeti ca ar fi cel mai ”eficient” ca primar al Capitalei si al bucurestenilor..? Fiti cinstiti cu voi insiva si raspundeti-va sincer la acesta intrebare..!

0 (160 voturi)
Camelian Propinatiu
24.09.2020, 17:46:07

Întrebarea e dacă dl preşedinte Băsescu chiar mai avea pentru cine să-şi rişte imaginea din Istorie şi mai ales din Literatură. Fiindcă au fost afectaţi de spectacol şi aşa-zişii "intelectuali ai lui Băsescu", condamnarea formală a comunismului în 2006, momentul ICR de resurecţie a Culturii şi trecătorul episod anticorupţie Kovesi fiind expuse riscului de a trece drept simple campanii de bună imagine în UE-NATO.

-10 (34 voturi)
Utilizator Adevărul
24.09.2020, 17:38:25

Comentariu considerat abuziv.

フフェオチラ実真
24.09.2020, 17:44:35

Era un banc odata - 2 gaini fugarite de cocos, una ii zice celeilalte - daca stau lumea zice ca sunt cu*va, daca alerg prea repede, lumea zice ca sunt proasta. Mai bine ma fac ca ma impiedic... Felicitari matroaze, te-ai impiedicat cu succes!

-13 (39 voturi)
Relon Mask
24.09.2020, 17:45:24

Petrov ramâne cu tinicheaua de gât si cu sticla-n buzunar - dar, sa nu fim naivi, si cu șpăgile grase greblate in perioada retrocedarii parcurilor din Bucuresti, asa-i nea Costanda?

-10 (44 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările