Politică

articolul anterior articolul urmator

Cui s-a vândut şi cine îl decorează pe dl. Cristian Tudor Popescu?

100
25 Jan 2020 08:43:52
Mircea Morariu
Foto: digi24.ro
Foto: digi24.ro

Zilele trecute, istoricul şi profesorul Lucian Boia a fost decorat de preşedintele Ungariei. Nici nu citisem bine ştirea că am şi început să primesc mesaje fie de reproş, fie triumfătoare.

În esenţă, toate spuneau acelaşi lucru. Adică, „Vezi, am avut dreptate! Ştiam eu ce ştiam când te-am avertizat să nu mai scrii şi mai ales să nu o faci laudativ despre cărţile lui Boia. E omul ungurilor, al lui Orbán (desigur, Viktor), al lui Soros, iar acum şi-a primit răsplata. Iar tu i-ai făcut jocul!”.

Sincer să fiu, nu ştiu în ce termeni se află preşedintele Ungariei cu premierul Orbán Viktor, despre care însă îmi este foarte bine cunoscut că este un neîmpăcat duşman al miliardarului George Soros. Mai ştiu şi că în ochii autorităţilor de astăzi de la Budapesta nu prea poţi fi deopotrivă şi om al lui Orbán, şi al lui Soros, nu de alta dar eşti imediat acuzat cel puţin că faci joc dublu. Aceasta însemnând şi că este de-a dreptul imposibil să fii decorat de unguri pentru simplul motiv că în ţara vecină cam tot ceea ce mişcă, râul, ramul, este controlat la sânge de Orbán Viktor.

Dar nu de astfel de contradicţii de logică şi în fapte au fost preocupaţi cei ce au profitat de ocazia decorării domnului Boia ca să mă dojenească.  Ei doreau, mizericordioşi, vorba lui Caragiale, să îmi deschidă, măcar în al treisprezecelea ceas, ochii. Şi să-mi reitereze ideea că profesorul Lucian Boia îşi scrie cărţile după cum îi dictează Budapesta. De aici afirmaţiile lui duşmănoase despre, de pildă, Unirea de la 1600 făcută de Mihai Viteazul, de aici tot ceea ce a scris dl. Boia despre operaţiunea de românizare a unor zone, regiuni şi oraşe din Transilvania, o operaţiune devenită de maximă prioritate pentru comunişti îndeosebi în vremea domniei lui Nicolae Ceauşescu, de aici antipatrioticele consideraţii ale aceluiaşi domn Boia în privinţa Unirii de la 1 Decembrie 1918. Afirmaţii conţinute în eseuri ce nu ţin cont, între altele, nici măcar de învăţătura marxistă în conformitate cu care istoria o fac masele şi nici despre ceea ce spuneau aceiaşi marxişti-leninişti despre rolul personalităţilor în istorie.

Bun, să admitem. Dl. Lucian Boia este definitiv şi irevocabil vândut ungurilor, iar decoraţia de acum este doar o răsplată simbolică pentru serviciile făcute intenţiilor şi ambiţiilor lor iredentiste.

Ce facem însă cu dl. Cristian Tudor Popescu care, în urmă cu vreo două- zile a scris şi publicat pe platforma republica.ro un excelent şi demitizator articol despre cum s-a făcut prima Unire, aceea de la 24 ianuarie 1859, dar şi despre cum a reacţionat după detronarea lui Cuza Iaşiul, dar şi despre Moldova de astăzi? Dl. Popescu a mai scris şi despre Ion Creangă având, ce să vezi!, “neobrăzarea” de a spune negru pe alb că a fost “mare scriitor, mare antiunionist şi xenofob împătimit”. Probabil că decoraţia va veni din partea revistei Sputnik.

Lăsând gluma la o parte, cred că în loc să ne afundăm tot mai apăsat într-un dement, iresponsabil carnaval al suspiciunilor, am face infinit mai bine să băgăm de seamă că liceenii de azi nu prea mai ştiu cine a fost nici Mihai Viteazul, nici Constantin Brîncoveanu, nici Cuza, nici regele Carol !. Şi nici Gheorghiu-Dej, Petru Groza sau chiar Nicolae Ceauşescu. Urmare evidentă a deteriorării continue a şcolii româneşti şi a amputării iresponsabile a numărului orelor de Istorie din curriculum. Şi să vedem şi în ce stare deplorabilă se află unele vechi provincii româneşti, indiferent că ele se află în Moldova sau în Transilvania.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro  şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.01.2020, 09:28:19

”Nici nu citisem bine ştirea că am şi început să primesc mesaje fie de reproş, fie triumfătoare” ”Turma”..! Sa nu incerci sa gandesti cu capul tau, sa vezi lucrurile in felul tau, sa le explici cu argumentele tale, ca ai ”sfeclit-o”..! Daca nu faci si nu zici ca ”turma”, esti ”pus la colt”, admonestat, ”infierat”. Devii in mod automat ”dusman”, ”vandut”, ”tradator”. etc. Problema ”turmei” e ca nu are dreptate ABSOLUT niciodata.

-16 (34 voturi)
constantin constantin
25.01.2020, 09:31:54

Nu am citit nicio carte scrisă de către domnul Boia, dar l-am văzut și ascultat în mai multe emisiuni tv. Nu m-a convins... Regretatul Florin Constantiniu m-a convins cu a sa O istorie sinceră a poporului român. Și Florin Constantiniu avea puncte de vedere care șocau printr-o sinceritate dură, dar domnul Boia mi s-a părut doar dur. Cu toată stima, însă eu la văzut pe domnul Boia ca pe un fake news. Poate că omul este ok, nu contest. Referitor la cele scrise de CTP despre prima Unire, nicio asemănare cu domnul Boia. CTP-ul s-a apropiat foarte mult de Florin Constantiniu.

+11 (21 voturi)
gmbplay
25.01.2020, 09:45:12

boia si gjuvara .

-4 (8 voturi)
DoaroOpinie!
25.01.2020, 09:36:21

Nici o grija! Sputnik e o publicatie serioase, nu se incurca cu al'de CTP!

-17 (25 voturi)
Michiu Stefan
25.01.2020, 09:54:38

Nu-i chiar asa, nici ceea ce sustineti dumneavoastra nu-i "sans gene et reproche"!Fiecare personalitate are lumini si umbre,esential este partea de lumina, ceea ce ramane in constiinta unei natiuni.Nu am citit cartile d-lui Boia, dar din exemplele date,cred ca exagereaza cu umbrele personalitatilor prezentate.Probabil,Mihai Viteazul nu s-a gandit la unificarea principatelor locuite de romani-in epoca natiunea nu exista-ci a fost condus de dorinta acestuia de intarire a puterii personale, de cucerirea unor teritorii si extinderea propriei dominatii,conform moralitatii feudale.Dar esential in aceasta actiune este ca a fost in sensul unificarii feudale a unor parti ale unei populatii sau a populatiilor foarte apropiate etnic.Un bun exemplu este al Frantei.De aici a hiperboliza caracterul cuceritor al Viteazului si a minimaliza importanta actiunilor sale, e o distanta!Fiecare popor-de ce ar face poporul roman exceptie? isi creeaza mituri si istoriografii eroice, care il ajuta sa supravietuiasca iar disecarea acestora pe motivatia adevarului absolut este neproductiva.Iar acum gurul natiunii ne spune el ca moldovenii n-au vrut unirea si ne relateaza el crimele facute de unionisti.Sa presupunem ca este adevarat-dar din perspectiva progresului acestei natiuni, a crearii unei Patrii pentru ea-ce ar fi fost de ales:victoria democratica si politically correctness a taberei antiunioniste retrograde si bigote sau reprimarea acestei tendinte de tabara unionista?"Masele sunt oarbe"(Adolf Hitler),acest act salvator al natiunii romane a fost inceput si finalizat de elita progresista,occidentalizata a Principatelor Romane. "Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de cronici 'Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici"!

+18 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările