Culise. De ce nu l-a anunţat Iohannis pe Orban premier. Ce partide intră la guvernare. Contre între Iohannis şi USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Ludovic Orban va fi desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis la începutul săptămânii viitoare, susţin surse politice pentru Adevarul. De ce nu l-a anunţat vineri? Şeful statului va avea luni încă o rundă de discuţii doar cu preşedinţii partidelor pentru a calcula exact pe câte voturi se bazează Orban în Parlament. În paralel, liderii PNL vor negocia cu PMP şi UDMR o posibilă cooptare la guvernare.

Concluzia primei runde de consultări de la Cotroceni: nu vor fi declanşate alegeri anticipate. Preşedintele Klaus Iohannis le-a explicat liderilor USR, partidul care a insistat pentru acest scenariu, că mai devreme de luna martie nu pot fi organizate anticipate, conform legii, iar până atunci ar trebui să rămână la Putere Guvernul Dăncilă, ca interimar. Bugetul pe 2020 e unul dintre motivele pentru care şeful statului nu ia în calcul alegerile anticipate. La consultări, deputatul USR Claudiu Năsui a explicat că România ar putea funcţiona şi fără buget până înprimăvară, susţin surse politice pentru Adevarul. Preşedintele i-a replicat că, fără buget adoptat de Parlament, Guvernul poate plăti salariile angajaţilor şi atât: nu poate demara nicio investiţie, deci România ar bate în continuare pasul pe loc. 

La discuţiile de la Cotroceni, liderul USR Dan Barna şi-a arogat meritul pentru trecerea moţiunii de cenzură: i-a spus preşedintelui că fără voturile USR Guvernul Dăncilă nu ar fi picat niciodată, susţin sursele citate. În replică, Iohannis le-a cerut liderilor USR să coopereze cu PNL, pentru a forma pe viitor un Guvern, pentru că, matematic, niciunul dintre cele două partide nu va putea guverna singur după alegerile din 2020. Dan Barna a pledat pentru o colaborare cu moderaţie, pe motiv că orice gest de apropiere faţă de PNL este taxat de electoratul USR, sătul de partidele tradiţionale.Chiar dacă sunt în dezacord cu şeful statului, liderii USR vor vota pentru Ludovic Orban, fără să intre la guvernare.

Klaus Iohannis va mai avea o rundă de negocieri doar cu liderii partidelor parlamentare la începutul săptămânii viitoare, însă decizia e luată deja: Ludovic Orban – premier.

Cine votează noul Guvern

Pe ce partide se mai bazează liderul PNL? ALDE, PMP şi UDMR vor vota în Parlament pentru Orban fără mari condiţii, susţin sursele citate. Spre deosebire de ALDE, care vrea să rămână în Opoziţie, PMP şi UDMR ar putea intra la guvrnare. Ludovic Orban va purta negocieri zielle viitoare cu Eugen Tomac şi cu Kelemen Hunor. PMP ar putea primi Ministerul de Externe pentru Cristian Diaconescu, susţin sursele citate.

ProRomânia nu s-a hotărât dacă va fi din nou alături de PNL, după votul de la moţiune. Potrivit unor surse politice, Victor Ponta negociază cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu refacerea majorităţii PSD-ProRomânia, fără ALDE. Însă e puţin probabil ca planul lui Ponta să fie pus în practică. Viorica Dăncilă respinge ferm orice asociere cu Ponta. În final, ProRomânia ar putea vota Executivul Orban, ca apoi să rămână în Opoziţie. Victor Ponta nu a fost prezent la consultările de la Cotroceni, gest care l-a deranjat pe şeful statului, susţin sursele citate. 

Voturile lui Victor Ponta sunt din nou decivise, însă este exclus ca ProRomânia să intre la guvernare cu PNL. Fără ProRomânia, Guvernul PNL poate fi învestit doar cu ajutorul PSD. Nu e exclus ca social-democraţii să voteze în favoarea lui Orban, tocmai pentru a torpila ulterior orice măsură guvernamentală, exact ca în timpul Guvernului Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că luni sau marţi va avea un nume de premier şi a explicat de ce este foarte dificil să fie organizate alegeri anticipate.

Primele nume de miniştri

Opoziţia începe să-şi aştearnă pe listă variantele de miniştri pentru un Guvern format în jurul PNL, cu Ludovic Orban premier. Doi dintre liderii liberali care vor prinde locuri în noua echipă guvernamentală sunt Florin Cîţu, cel mai probabil propunere pentru Ministerul Finanţelor, şi Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al formaţiunii care are prima şansă pentru portofoliul Educaţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite