Culise. Greva minerilor aprinde spiritele în PNL. Ce i-a reproşat Rareş Bogdan lui Virgil Popescu şi cine l-a înduplecat pe Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Mediafax
FOTO  Mediafax

Situaţia tensionată din Valea Jiului a dus la apariţia unor noi dispute în interiorul PNL, motivul fiind reacţia întârziată a liberalilor pe o temă care a fost mediatizată intens, care ar putea aduce probleme de imagine guvernării.

Greva minerilor din Valea Jiului a pus Guvernul Cîţu într-o situaţie ingrată, aceea de a căuta să calmeze tensiunile, cauzate de neplata salariilor, din zona respectivă exact în perioada în care Executivul încearcă să adopte un buget care să nu depăşească deficitul de 7,16% din PIB. La începutul şedinţei de Birou Executiv a liberalilor, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, l-a luat la ţintă pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru faptul că dă impresia că nu se implică în rezolvarea problemei minerilor din Valea Jiului, motiv de muniţie electorală a celor din PSD, susţin surse liberale pentru „Adevărul”. De asemenea, Rareş Bogdan i-a spus că ar fi trebuit să meargă direct unde erau protestele.

Virgil Popescu i-a răspuns că a vorbit cu reprezentanţii lor, dar nu a stat să mediatizeze acest lucru. Mai mult, surse politice liberale au precizat pentru „Adevărul” că în apărarea lui Popescu a sărit Ludovic Orban şi i-a explicat faptul că nu a mers la Lupeni pentru că, pe lângă minerii nemulţumiţi, situaţia a fost inflamată şi mai mult prin intervenţia politică a senatorului PSD Cornel Resmeriţă, care ar fi mobilizat o parte dintre persoane să protesteze.

O altă problemă în interiorul PNL a fost modul cum s-a raportat premierul Florin Cîţu la situaţia din Valea Jiului. Potrivit unor surse liberale, Popescu a trebuit să insiste pe lângă şeful Guvernului ca să fie alocaţi bani pentru plata restanţelor minerilor, Florin Cîţu cedând cu greu. De altfel, o parte a liderilor din teritoriu nu agreează faptul că premierul e foarte strict în ceea ce priveşte alocarea de bani către ministere şi către instituţiile din teritoriu. „Poate el este bine intenţionat, dar fiecare lider din teritoriu se aşteaptă ca Guvernul să aloce fonduri cât mai mari pentru unităţile administrative de care răspunde acesta. De asemenea, în continuare sunt nemulţumiri în mai multe filiale din Ardeal în ceea ce priveşte banii pentru construcţiile de drumuri”, au precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. 

Acuzaţii privind „angajări fictive”

După ce au fost calmate pentru moment tensiunile din Valea Jiului, minerii ieşind la suprafaţă după o săptămână de proteste, ministrul Popescu a dezvăluit faptul că există persoane în rândul minerilor care sunt angajate fictiv şi nu lucrează în mină. „În urma acestui protest, chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care practic nu lucrează în mină. Sunt angajate fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, rezolvate şi curăţată Compania (n.r. – Complexul Energetic Hunedoara) de asemenea practici, pentru a putea pune o bază solidă”, a declarat Virgil Popescu, într-un interviu pentru Digi 24.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a negat faptul că partidul din care face parte, PSD, ar avea vreo legătură cu greva. „Actuala guvernare nu a vrut să stea de vorbă cu minerii şi cred că premierul Cîţu probabil nu avea o pereche de cizme să îşi ia în picioare să vină la mină. Dacă venea în Valea Jiului, i le dădeam pe ale mele şi poate umblam eu desculţ, ca să nu se murdărească pe pantofi. Vreau să vă spun că această grevă a minerilor din Valea Jiului a fost un conflict spontan, pornit tocmai de la faptul că conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a fost ajutată deloc de către ministrul Energiei, de către Guvern”, a declarat Nistor, care a precizat că din martie 2020 minerii nu au primit tichetele de masă şi nici banii pentru transport, iar întârzierea salariilor din februarie a fost picătura care a umplut paharul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite