Culise. Ce mai conţine sondajul prezentat de Pieleanu în CEX-ul PSD. Bădălău s-a revoltat: „Asta nu e analiză!“. Cum se explică creşterea PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul de opinie prezentat de sociologul Marius Pieleanu în Comitetul Executiv al PSD nu a fost axat pe candidaţii partidului la alegerile prezidenţiale, aşa cum se aşteptau liderii social-democraţi. Sondajul a cuprins mai multe detalii despe USR decât despre PSD. „Asta nu e analiză!“, a izbucnit ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în şedinţă, susţin surse politice pentru Adevărul.

„Miza CEX-ului a fost desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale. Aşadar, ne aşteptam ca Pieleanu să prezinte date în care să vedem intenţia de vot pentru Dăncilă, Firea, Teodorovici şi Pleşoianu, astfel încât să ne putem face o părere. Dar sondajul nu a fost despre candidaţi, despre persoane. Ne-a arătat că Iohannis îl devanează pe Barna în preferinţele electoratrului USR-PLUS pentru prezidenţiale, deci asta înseamnă că Dăncilă are şanse mai mari să prindă turul doi. Iar Alianţa 2020 a ajuns la 28%. Defalcat: USR- 25% şi PLUS - 3%“, susţine unul dintre vicepreşedinţii partidului pentru „Adevarul“.

Marius Pieleanu le-a explicat liderilor social-democraţi că PSD a crescut cu aproape patru procente după alegerile europarlamentare, pe fondul unei scăderi surpinzătoare înregistrate de ProRomânia: de la peste 6% la 3%. „Concret, sondajul arată că partidul lui Ponta ar mai primi acum doar 100.000 de voturi, în condiţiile în care la euroalegeri a obţinut peste 500.000. Nimeni nu a crezut aşa ceva“, susţin sursele citate.

Cercetarea a atins şi domeniile în care românii aşteaptă să se îmbunătăţească lucrurile. „Pe primul loc a ieşit infrastructura, apoi sănătatea, educaţia, economia, iar Justiţia era spre finalul clasamentului, drept urmare, Pieleanu a tras concluzia că românii nu sunt interesaţi de Justiţie, că e un domeniu irelevant. Numai că sondajul avea o capcană. Cei chestionaţi au răspuns la întrebarea: «Dacă tu ai fi premier, ce domeniu ar fi prioritar?». Sigur că oamenii au lăsat Justiţia la coadă, dar asta poate însemna că românii n-ar vrea ca politienii să se amestece în Justiţie. În rest, n-am primit nicio explicaţie cu privire la scorul slab de la euroalegeri. În timpul prezentării, Niculae Bădălău chiar a răbufnit: «Asta nu e analiză!»“, susţin sursele citate.

Viorica Dăncilă a intervenit apoi, arătând că au fost trei mari cauze care au dus la prăbuşirea PSD în 26 mai. „Ne-a spus că nu a fost lăsată de Dragnea să meargă în campanie, deci PSD a avut de pierdut, că partidul a comunicat slab măsurile bune luate de Guvern şi că nu s-a făcut numărătoare paralelă în ziua votului, moment în care Marcel Ciolacu a spus: «Haideţi să o facem acum, că am procesele verbale de la Buzău!»“, a declarat unul dintre social-democraţii prezenţi la şedinţă.

Potrivit sondajului prezentat de Marius Pieleanu, pe primul loc s-ar afla PNL cu 31%, pe locul doi USR-PLUS cu 28% şi pe locul al treilea PSD cu 26%. Scoruri foarte mici au cei din ALDE, undeva în jur de 5%, în timp ce formaţiunea condusă de Victor Ponta, Pro România e cotată cu doar 3%. 

Potrivit unui sondaj comandat de ALDE pentru alegerile prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis are obţine un procent de 37%, în timp ce liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu ar obţine 34-35%. Cifrele prezentate nu dau 100%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite