Politică

articolul anterior articolul urmator

Culise. De ce PSD nu poate amâna alegerile parlamentare. Acord cu PNL. Doar pandemia poate da planul peste cap

45
15 Oct 2020 20:11:33
Autor: Sebastian Zachmann
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban coabitează
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban coabitează

CCR a oferit putere Parlamentului - dominat de PSD - să stabilească data alegerilor legislative, însă Guvernul Orban are un as în mânecă: ordonanţa de urgenţă. Prin urmare, PNL şi PSD s-au înţeles ca data scrutinului să rămână 6 decembrie, cu condiţia ca pandemia să nu capete proporţii apocaliptice, susţin surse politice din ambele tabere. În public, PSD şi PNL se vor lupta din vorbe.

Curtea Constituţională (CCR) a decis că Parlamentul trebuie să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultmii 30 de ani. CCR e dominată de o majoritate PSD. Parlamentul e la rândul său controlat încă de PSD, iar legea care a transferat puterea de la Guvern la Parlament a fost iniţiată tot de social-democraţi. În ciuda ajutorului venit de la Curte, PSD e silit să înghită planul gândit de binomul Iohannis-PNL. De ce?

În acest moment, e în vigoare hotărârea de Guvern prin care data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 6 decembrie, aşa cum îşi doresc preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban. CCR susţine că această hotărâre de Guvern îşi încetează efectele în momentul în care legea PSD - prin care Parlamentul primeşte puterea de a decide data scrutinului - intră în vigoare. Însă până la promulgare mai sunt câţiva paşi procedurali. Va urma un ping-pong între PSD şi PNL. Preşedintele Klaus Iohannis n-are niciun  interes să promulge legea PSD, aşadar va trage de timp: are la dispoziţie 10 zile să analizeze. Apoi va trimite legea înapoi în Parlament pentru reexaminare. Chiar dacă social-democraţii o vor dezbate în procedură de urgenţă, tot e nevoie de minimum două zile să treacă de cele două Camere. Apoi PNL o poate contesta din nou la Curte, cu scopul făţiş de a trage de timp, pentru că magistraţii CCR  nu-şi vor schimba opinia de la o lună la alta. Potrivit calendarului, legea poate ajunge pe masa Curţii cel mai devreme pe 30 octombrie. Să presupunem că decizia va veni cu maximă celeritate, însă tot e nevoie de câteva zile pentru proceduri: opinia părţilor, deliberare, decizie, motivare. Aşadar, o nouă sentinţă a Curţii, chiar dacă e previzibilă pro-PSD, nu poate veni mai devreme de mijlocul lunii noiembrie, când vom fi deja în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Potrivit Constituţiei, preşedintele Iohannis are din nou la dispoziţie 10 zile de gândire, însă de această dată e obligat să promulge proiectul PSD. Asta ar însemna ca legea să intre în vigoare exact cu o săptămână înainte de scrutin. Teoretic, în ultimele zile de campanie, Hotărârea de Guvern prin care alegerile parlamentare au fost fixate pe 6 decembrie ar putea fi anulată de legea PSD, proaspăt promulgată de Iohannis. Pare că va urma un haos generalizat, care poate duce la amânarea alegerilor pe ultima sută de metri. Fals! Guvernul are ultimul cuvânt.

Orice lege promulgată de preşedinte intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. În acest interval de trei zile, Executivul Orban poate veni cu o ordonanţă de urgenţă care să abroge sau să proroge legea PSD. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare imediat, deci ara efect letal pentru legea PSD. Ulterior, orice OUG poate fi contestată la CCR de Avocatul Poporului, însă în acest caz va fi prea târziu: alegerile parlamentare vor fi trecut până la o decizie ulterioară a Curţii. Aşadar, orice încercare a social-democraţilor de a amâna alegerile parlamentare pentru luna martie e soritită eşecului din punct de vedere juridic. ”Adevărul e că Guvernul are la îndemână opţiunea nucleară: ordonanţa de urgenţă. Deci amânarea alegerilor depinde de tandemul Iohannis- Orban, nu de PSD. Iohannis a spus deja că vrea alegeri în decembrie, prin urmare doar un dezastru medical mai poate schimba data scrutinului”, susţine unul dintre juriştii PSD pentru Adevărul. Potrivit surselor citate, liderii social-democraţi se tem că Iohannis va acuza PSD în campanie că nu se dă dus de la putere, discurs care ar afecta rezultatul partidului.

COVID-19, mai puternic decât PSD

Lideri din ambele tabere susţin că a existat de la început o înţelegere între PSD şi PNL pentru ziua de 6 decembrie, în ciuda războiului public de faţadă. ”Atât data alegerilor locale cât şi data alegerilor parlamentare au fost negociate de Orban şi Ciolacu. Listele cu candidaţi sunt aproape gata, peste mai puţin de o lună începe campania. Nu are nimeni niciun interes să mai aştepte primăvara. Sigur, dacă sistemul medical va intra în colaps şi Iohannis va fi obligat să decreteze stare de urgenţă, atunci se vor amâna, dar nu cred că vom ajunge chiar în acest scenariu apocaliptic”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru Adevărul. Potrivit Constituţiei, în cazul în care România va intra din nou în stare de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, mandatul Parlamentului va fi prelungit automat până la reintrarea în normalitate.

Şi liberalii cred că pandemia e singurul adversar care poate amâna alegerile. ”Legal vorbind, orice lege dată de PSD poate fi anulată prin OUG. Problema noastră e virusul nenorocit. Sperăm că numărul zilnic de îmbolnăviri va coborî sub 3.000 de cazuri. Sigur că ne dorim alegeri, pentru că această situaţie în care noi avem Guvernul, dar PSD are majoritate în Parlament nu mai poate continua”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru Adevărul. Până în decembrie, PSD va acuza PNL că pune viaţa oamenilor în pericol prin încăpăţânarea de a organiza alegeri, iar PNL va acuza PSD că nu renunţă sub nicio formă la privilegii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Victor Nagy
15.10.2020, 20:30:17

......... „ Daca voi nu ma vreti eu va vreau pe voi ” „ Sibiu-capitala homosexualilor, pentru două zile ” 15 octombrie 2020, 19:55 Cornel Nistorescu Am primit pe mail un link la știrea publicată de Active News privitoare la Festivalul mîndriei homosexualilor de la Sibiu. Preiau o parte din articolul publicat de activenews.ro: ”Un festival „cultural” al mândriei homosexualilor va avea loc de joi până sâmbătă la Sibiu, finanțat de instituții reprezentative ale Franței și Germaniei, în parteneriat cu celebra fundație MozaiQ și, deloc surprinzător, Consiliul Județean al Elevilor Sibiu. .... festivalul se va desfășura online, însă aceasta nu este decât prima ediție… Atracțiile evenimentului, pe lângă filme, webinarii (seminarii online) și spectacole de teatru, vor fi testările de HIV, Sifilis, Hepatită B și C pentru doritori. „Festivalul cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE se va desfășura anul acesta în perioada 15-17 octombrie 2020 într-o formă online (excepție testările HIV, Sifilis, Hepatita B și C). .... Proiect finanțat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Centrul Cultural German din Cluj, Asociația Română Anti-SIDA, Checkpoint ARAS București, The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Partenerii proiectului: MozaiQ, Consiliul Județean al Elevilor Sibiu, Teatru 3G Târgu-Mureș”. .... De ce în acest festival al mîndriei homosexualilor și lesbienelor este implicat și Consiliul Județean al Elevilor Sibiu?Asta n-o înțeleg. Cu ce rol și cu ce contribuție? Iau lecții cum să evite? Se lucrează la modernizarea sau la eliberarea lor sexuală ? Trecem și la demolarea statuilor și la rescrierea trecutului? De cînd începem?

-9 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.10.2020, 22:34:04

”CCR a oferit putere Parlamentului - dominat de PSD - să stabilească data alegerilor legislative..” Fals..! De doua ori fals..! a) Nu CCR a ”oferit putere parlamentului sa stabileasca data alegerilor”, ci litera si spiritul Constituiei (CCR doar a ..reamintit regimului bolșevico- neosecurist PNL+Iohannis+Noua Securitate de faptul ca Romania are inca Constitutie care trebuie respectata de toata lumea) b) Parlamentul nu-i ”dominat de PSD”, ci de Noua Securitate prin ”dronele” si ”acoperitii” ei (s-a vazut clar asta la votarea ultimei motiunui de cenzura).

-11 (21 voturi)
Tomescu Tom
15.10.2020, 20:45:23

CCR ... dominată de PSD ... oferă putere parlamentului dominat de PSD .. :)))) Celelalte instituții esențiale ale statului român, dominate de PSD .. susțin la unison acest gest al CCR ! . Pentru mulți dintre cetățenii României, instituția CCR .. este înființată de Dumnezeu , pentru beneficiul personal al PSD-iștilor ..și a asociaților lor .. Unele zvonuri spun că de fapt membrii organizației nici nu sunt pământeni ...

+8 (14 voturi)
leuldinpanjshir99
15.10.2020, 20:51:55

Daca numarul infectarilor zilnice ia amploare, se amana alegerile indiferent ce-si doreste unul sau altul .... Totusi interesant cum de 30 de ani Guvernul a stabilit data alegerilor si tocmai acum s-au trezit slugoii Ciumei Rosii din CCR sa mute decizia la Parlament ...

+11 (19 voturi)
eu doar constat
15.10.2020, 21:05:50

Gargara fara sens! Cum adica? OUG este asul din maneca PNL? Pai tocmai ca n-are niciun as. CCR a decis ca OUG nu este constitutionala, deci nu mai poate crea efect juridic. Cine crede altfel, e ori necopt educational, ori rau intentionat. Parlamentul n-a aprobat OUG, deci OUG este moarta. Cand va decide Parlamentul prin lege, sau prin Hotarare a Parlamentului ca vor avea loc alegerile, e treaba Parlamentului. Ca vor fi pe 6 decembrie, sau in martie, nimeni nu poate garanta. Daca guvernul va forta alegerile pe 6 decembrie, fara o confirmare a Parlamentului si-a dat foc la valiza! Devine actiune penala. Dar, starea natiei in Pandemie s-ar putea in martie 2021 sa fie si mai proasta. Vom amana inca odata? Boala lunga- moarte sigura! Poate chiar ar trebui fortata (cu luarea de masuri stricte si neaparat cu observatori de la UE, OSCE etc pentru siguranta respectarii legii electorale, nu asa cum s-a intamplat la locale), ca alegerile sa aibe loc cat mai repede. Daca nu se poate mai repede decat 6 decembrie - fie! Pentru ca daca treaba merge si mai rau, nu va fi bine pentru statul roman si legitimitatea lui. Alegerile se vor amana sine die si chiar daca Klaus sustine ca alegerile sunt esenta democratiei - evident o mare prostie, pentru ca nu sunt decat un mijloc de a asigura esenta democratiei, fara Parlament, care este singura institutie democratica a unui stat si care este esenta oricarei adevarate democratii, vom avea intotdeauna un guvern ilegitim.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările