Politică

articolul anterior articolul urmator

Culise. PSD politizează masiv instituţii-cheie. Şeful AEP decapitează directori care nu au ascultat ordinul de partid. Instituţia devine o afacere oltenească

50
31 Jul 2019 04:03:01
Autor: Sebastian Zachmann
Constantin Mituleţu-Buică, alături de Sorin Lazăr, mâna sa dreaptă din AEP Foto: Inquam
Constantin Mituleţu-Buică, alături de Sorin Lazăr, mâna sa dreaptă din AEP Foto: Inquam

Constantin Mituleţu-Buică, instalat de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă, i-a decapitat pe directorii din instituţie care s-au împotrivit ordinelor de partid. Ultimul şef demis s-a ocupat de sistemul electronic de la europarlamentare, fiind acuzat, fără nicio probă, că ar fi pus umărul al fraudarea alegerilor. În locul celor maziliţi, Buică se pregăteşte să umple AEP cu oltenii săi de încredere.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), una dintre instituţiile-cheie în perspectiva alegerilor prezidenţiale, trece printr-un puternic proces de politizare. Constantin Mituleţu-Buică, numit de PSD la şefia AEP, a propus Parlamentului destituirea a doi directori din instituţie: Gabriel Saucă (Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale).

Indirect, Constantin Mituleţu-Buică invocă faptul că cei doi sunt vinovaţi de fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, unde PSD a obţinut un scor dezastruos. Însă chiar şeful instituţiei admite că demiterea celor doi nu se bazează pe probe, ci pe suspiciuni. „Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmărirea acţiunilor pe care trebuiau să le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezultă, dar suspiciuni clar, atâta timp cât nu au urmărit, nu avem documente, nu avem avize“, a spus directorul AEP.

Concret, Buică îl acuză pe Saucă de faptul că sistemul informatic pentru prevenirea votului multipul (SIMPV) nu a fost „expertizat şi certificat spre neschimbare“ de AEP, aşa cum prevede legea. E vorba de o măsură de securitate pentru SIMPV- sistemul informatic folosit la alegerile europarlamentare cu scopul de a combate votul multiplu. Pe scurt, tabletele care scanează buletinul.  Numai că, într-o conferinţă de presă susţinută cu 10 zile înainte de alegeri, chiar Mituleţu-Buică anunţa că AEP a certificat  sistemul informatic. „Între orele 14 şi 16 s-a desfăşurat şedinţa comisiei constituite prin ordin al preşedintelui AEP pentru certificarea spre neschimbare a aplicaţiilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare“, arăta Mituleţu-Buică pe 16 mai.

Surse din AEP susţin pentru „Adevărul“ că însuşi Buică a fost prezent la şedinţa respectivă. „A venit chiar lângă Saucă, pe care azi vrea să-l dea afară, pentru a-şi asuma şi el munca de la sistemul informatic“, au explicat sursele citate. La certificarea SIMPV au mai luat parte reprezentanţi ai AEP, MAI, MAE şi CERT-RO (Centrul Naţional de răsăpuns la incidente de securitate cibernetică).  „Este pentru prima dată când aceste aplicaţii sunt făcute de o instituţie a statului şi nu de către o societate comercială. Aplicaţia de centralizare a voturilor şi SIMPV sunt făcute de STS. Aplicaţia de centralizare a mandatelor este făcută de AEP. Aplicaţiile sunt auditate de STS şi CERT-RO“, a dat Buică asigurări pentru corectitudinea sistemul informatic. Ulterior,  aplicaţiile au fost testate de partide şi n-au dat nicio eroare tehnică.

Singura „vină“: înfrângerea PSD la alegeri
Primele nemulţumiri au apărut abia după alegeri, când PSD  a început să se victimizeze, ca urmare a scorului foarte slab scos la europarlamentare. Imediat, liderii social-democraţi au dat vina pe SIMPV şi pe STS, acuzând că alegerile au fost fraudate prin intermediul sistemului informatic. Comparativ, la alegerile parlamentare din 2016, câştigate de PSD cu un scor istoric (45%), liderii social-democraţi nu au avut nimic de obiectat faţă de SIMPV. „Tot Gabi Saucă s-a ocupat de SIMPV şi în 2016, când PSD a câştigat, şi la europarlamentare, când PSD a pierdut. Însă acum aveau nevoie de ţapi ispăşitori“, susţin surse din instituţie pentru „Adevărul“.

PSD va reîncălzi tema fraudării alegerilor peste câteva săptămâni, exact înainte de campania pentru prezidenţiale, unul dintre obiective fiind eliminarea SIMPV din procesul electoral, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Fără tablete de prevenire a votului multiplu, alegerile prezidenţiale riscă să fie marcate de suspiciuni de fraudă , mai ales că miza este imensă: funcţia de preşedinte al României. „Partidul a cerut ca persoana din AEP responsabilă cu SIMPV să fie dată afară, iar Buică a executat. Nici măcar nu a avut o discuţie cu Saucă să-i explice care sunt motivele. De altfel, Saucă e în concediu medical şi a aflat decizia din presă. Şi-au bătut joc de un om care munceşte de ani buni în AEP “, susţin surse din instituţie pentru „Adevărul“.

Gabriel Saucă s-a ocupat de sistemul informatic încă dinainte ca el să fie implementat. SIMPV a fost folosit pentru prima dată la alegerile locale din 2016, apoi la cele parlamentare şi europarlamentare. A ieşit scandal doar în mai, când  Guvernul PSD a acuzat nereguli, deşi a organizat alegerile. „AEP va fi curând o instituţie capturată de PSD. Până acum, erau patru directori care nu au plecat capul: Toma Costreie, Gabi Saucă, Cristian Petraru şi Marian Muhuleţ. Primul a fost executat la începutul anului, următorii doi sunt acum propuşi spre demitere. Vor fi daţi afară de coaliţia PSD-ALDE, în cazul în care nu se schimbă majoritatea parlamentară. Mai rămâne Muhuleţ, care e vicepreşedinte susţinut de Opoziţie şi nu pot să-l mazilească“, susţin sursele citate.

Dragnea a încercat să blocheze ancheta DNA
La începutul lunii februarie, majoritatea PSD-ALDE din Parlament l-a destituit pe Toma Costreie de la şefia Departamentului de control al AEP. Motivul oficial e ridicol: nu depusese o declaraţie de neapartenenţă la un partid politic, deşi Costreie era director în AEP  încă din 2016. Motivul real: în noiembrie 2018, Costreie a demarat controlul anual, curent, la toate partidele parlamentare, iar la PSD a descoperit că trezorierul partidului, Mircea Drăghici, cheltuise subvenţia de la stat pe o vilă şi maşini de lux. PSD a încercat să îngroape controlul AEP mazilindu-l pe Costreie, însă pe fir au intrat procurorii DNA, care l-ar trimis în judecată pe Drăghici pentru că a furat de la partid.

„Demiterea unor directori ar trebui să se bazeze pe argumente solide şi imparţiale, mai ales în contextul în care Comisia parlamentară pentru fraude electorale face tot posibilul să distrugă încrederea în alegeri şi în SIMPV. Şi să nu uităm nici că înlăturarea directorului Departamentului de control a finanţării partidelor s-a făcut în condiţii discutabile, fiind demis după doi ani pentru că nu ar fi avut un document fără de care nu ar fi putut fi angajat“, a comentat şi Septimius Pârvu, expert electoral al EFOR.

Cine vine în loc?
Potrivit surselor citate, şeful AEP se pregăteşte să împânzească instituţia cu directorime din Craiova, oraşul său natal. De altfel, actual şef al departamentului de comunicare al AEP, Sorin Lazăr, este unul dintre „locotenenţii“ lui Buică, promovat tot pe filiera Craiova. Ulterior, noii directori vor fi chemaţi la audieri în cadrul Comisiei de anchetă care investighează posibilele fraude la alegerile din 26 mai. Comisia e condusă de Lia Olguţa Vasilescu, cel mai puternic om politic din Craiova.

Cum a ajuns Mituleţu-Buică şeful AEP
În luna februarie, pe fondul anchetei DNA privind modul în care PSD a cheltuit banii primiţi de la stat, Daniel Barbu, şeful de atunci al AEP, susţinut de ALDE, a demisionat de la conducerea instituţiei. În urma negocierilor dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, AEP a revenit PSD, astfel încât social-dmocraţii să blocheze controlul DNA. În primă fază, Dragnea l-a propus şef al instituţiei chiar pe Mircea Drăghici, cel vizat de controlul AEP. „Lupul pus paznic la oi“, au reacţionat mai multe ONG-uri, aşa că Dragnea a dat înapoi. A fost ales Constantin Mituleţu-Buică, secretar general al instituţiei la acea vreme, care îndeplineşte cu sfinţenie ordinele venite de la partid.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Constantin G
31.07.2019, 07:51:42

TARCUL HIENELOR TURBATE ALE SECURISTILOR MILIARDARI, CARE STAPANESC ROMANIA SI ASTAZI. Asta e ANTENA 3. Aici vin, pe rand, marionetele politice ale securimii ascunse, sa dea raportul nemernicului GADEA, angajatul varanului Voiculescu, care ii reprezinta, la vedere, pe cei ce ne stapanesc din umbra. Securitatea a infiintat, din ordinul lui Ceausescu, o firma navala, Crescent, pentru exporturi cu vase navale romanesti. Firma romaneasca Crescent a fost infiintata in Grecia, pe numele (mascat) al unui libian recomandat de Arafat. Aceasta firma a facut pui: mai multe filiale pe glob. La filiala din Ro, a fost numit director Voiculescu, securist de mare incredere al lui Ceausescu. S-a intamplat (!) ca libianul a murit (inainte de Rev.) si Sec. l-a facut ,,mostenitor” al firmei Securitatii pe …Dan Voiculescu. Dupa uciderea Ceausestilor, Voiculescu a vandut activele filialelor Crescent (printre care si 4 nave marine de transport) si n-a mai predat catre firma depozitara Dunarea nici banii sositi in 1990 de la tarile importatoare. Voiculescu a oprit toti banii pentru sine: o suma de aproximativ 300 milioane de dolari. Din aceasta suma uluitoare furata statului, probabil cu acceptul lui Ion Iliescu, varanul a cheltuit 230 milioane de dolari in 1991, cand si-a infiintat cele trei companii: GRIVCO, BIOPROD si INTACT. Voiculescu si-a infiintat si Antenele TV , tot din banii statului delapidati de la Crescent. Latratorii antiromani de la Antena 3 (arma secreta cu ajutorul careia securimea secreta ne tine ostatici si pe noi si tara) sunt platiti lunar cu multe mii de euro, proveniti din banii statului furati de la Crescent. De aceea trebuie sa-i huiduim si sa-i scuipam, pana cand Justitia va putea sa judece pe toti nemernicii care si-au batut joc de aceasta tara dupa 1989.

+25 (25 voturi)
Ionel Marcu
31.07.2019, 08:31:11

Acapararea AEP e încă un motiv să urâm PSD. Escrocii ăștia chiar nu se gândesc că, prin asemenea acțiuni, se acumulează tot mai multă ură împotriva PSD și că, dacă nu sunt eliminați de la putere prin votul de anul viitor, vor fi eliminați printr-o nouă revoluție?!

+15 (15 voturi)
Constantin G
31.07.2019, 07:52:27

GUVERN NATIONAL SI CURTE CONSTITUTIONALA NATIONALA. Pentru ca sa iesim din starea de degringolada nationala creata de banda politica BDT=(Dragnea-Tariceanu si C. Stefanescu, Valcov, Carmen Dan, Dancila, Serban, Iordache, Nicolicea, C. Radulescu, T. Toader, Dorneanu, V.Ciorbea) ar trebui format un GUVERN nou si o CURTE CONSTITUTIONALA noua, cu sprijinul unei COMISII PREZIDENTIALE=C1 si a unei COMISII PARLAMENTARE=C2. Comisia C1 ar trebui constituita din 5 judecatori, 5 academicieni, 5 jurnalisti, 5 oameni de cultura, 5 militari si 10 politicieni Comisia C1, prezidata de presedintele Iohannis, Constituie un GUVERN NATIONAL provizoriu si o CURTE CONSTITUTIONALA provizorie, pe care o supune apoi, spre analiza si aprobare comisiei C2. Cazurile respinse de C2 se vor inlocui din rezervele din C1. Apoi se supune aprobarii Parlamentului varianta aleasa de C1 si C2. Si varianta votata de Parlament se supune votarii de catre popor, intr-un referendum desfasurat odata cu alegerile prezidentiale. Daca nu ajungem, pe cale legala, la inlaturarea starii destructive din tara, care dureaza de 30 de ani, se ajunge la revolutie.

+12 (12 voturi)
Banan Crudu
31.07.2019, 08:25:37

Dacă alegerile din 26 mai au fost "o bătaie" încasată de psd ciuma roșie pe bună dreptate, să vedeți ce urmează la celelalte alegeri, care vin !!! Cu sau fără Muhulețu și pandurii lui, psd va zbura de pe scena politică. Dacă ei își închipuie ca vor fura alegerile, să-i ferească Dumnezeu să facă o greșeală de gen. Furia și revolta societății e la cote mari, nu ar fi bine să o mai pună la încercare.

+14 (14 voturi)
Mos Tagarta
31.07.2019, 08:51:13

Nea Sebastiene, terminati cu sintagma: Olguta Vasilescu "cel mai puternic politician din Craiova" Nu aveti idee cat de multa lume o injura. Trei sferturi de oras. Mai nou am auzit ca este candidatul PSD la primaria Craiova...mai vedem.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările