Culise din şedinţa PSD. Dragnea vrea să pună batista pe ţambal în conflictul cu Zgonea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă să aplaneze conflictul cu Valeriu Zgonea de teamă să nu fie comparat cu Victor Ponta, care îi elimina pe toţi cei care nu erau de acord cu el. Dragnea nu vrea să dea curs, deocamdată, excluderii lui Zgonea, însă totul depinde de cât de mare va fi riposta liderilor PSD.

Mai mulţi lideri PSD i-au cerut, luni, demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte executiv al PSD şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în semn de solidaritate faţă de Liviu Dragnea, căruia Zgonea îi ceruse să se retragă din funcţia de preşedinte al PSD ca urmare a condamnării penale. Şedinţa a fost convocată, cu o seară înainte, de Liviu Dragnea, după ce a văzut că ia amploare un scandal iscat pe Facebook între preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct.

Deşi s-a arătat, iniţial, deranjat de atacurile lui Zgonea, arătând că „s-a descalificat în faţa partidului“, Dragnea şi-a revizuit, ulterior, părerea, după o analiză la rece. Potrivit unor surse din PSD, pentru moment, Dragnea a renunţat la ideea retragerii sprijinului lui Zgonea, de teamă să nu fie comparat cu fostul lider PSD, Victor Ponta, care îi excludea din partid pe toţi cei care îl deranjau.  Ultimele exemple: Mircea Geoană şi Marian Vanghlie.

„Nu întenţionez să-i retrag sprijinul politic“

În plus, Dragnea vrea să evite un scandal intern în PSD care, pe modelul celor de la PNL, să afecteze partidul, în prag de alegeri. „Eu nu i-am cerut lui Valeriu Zgonea să demisioneze din nicio funcţie. Pentru mine, din acest moment şi pentru cea mai mare parte a partidului Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Acum avem prioritate zero pregătirea candidaţilor, pregătirea campaniei electorale şi câştigarea alegerilor locale“, a spus Dragnea, în semn de pace. Potrivit unor surse apropiate lui Zgonea, şeful deputaţilor se aştepta să fie terfelit în şedinţa PSD de astăzi şi să fie demis din toate funcţiile pe care le deţine.

În acestă situaţie, Zgonea ar fi putut să se victimizeze şi să arate cu degetul spre Dragnea ca fiind un dictator, care nu acceptă o părere contrară. „Domnul Zgonea spunea vineri că se gândeşte până luni dacă îşi dă demisia. Astăzi, luni, face el invitaţii  pentru a i se retrage sprijinul politic. Eu nu intenţionez să fac lucrul acesta pentru că vreau ca în aceste două zile toţi să se reconecteze la campanie“, a mai spus Dragnea, luându-l prin surprindere chiar şi pe Zgonea, dar şi tot partidul, care aştepta să treacă la execuţia numărului doi în partid.

O altă dovadă că Dragnea a amânat deocamdată o încercare de debarcare a lui Zgonea o arătă şi eşcul iniţiativei deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care a mers pe la fiecare deputat PSD pentru a semna pentru revocarea lui Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse din PSD, Rădulescu a strâns doar trei semnături, ce denotă că Dragnea nu se află în spatele demersului său.

Astăzi împăratul este gol“

În şedinţă, liderul PSD chiar a încercat să-l tempereze pe Codrin Ştefănescu, cel care şi-a sumat o răfuială publică cu Zgonea. Dragnea nu l-a lăsat pe Codin Ştefănescu să spună nimic până la finalul şedinţei, în ciuda încercărilor acestuia de a interveni. „Codrin Ştefănescu l-a întrebat pe Zgonea cine îl învârte cu cheiţa? Iar Zgonea a zis: «vă luaţi după Ponta?». Codrin i-a spus apoi: «N-am zis că tu eşti acoperit. Eu doar spun că alţii, acoperiţi, neacoperiţi, nu vorbesc împotriva partidului, să dea peste cap alegerile»“, au mai declarat surse din PSD.

În interior, Dragnea a încercat să calmeze spiritele, deşi un simplu semnal dat social-democraţilor ar fi condus la „decapitarea“ lui Zgonea. „Toată lumea a fost solidară cu Dragnea, dar Liviu a fost diplomat. Vrea să pună batista pe ţambal, dar nu o să poată pentru că Zgonea va continua“, au declarat surse din PSD, pentru „Adevărul“. Nici Dragnea nu a exclus definitiv o eventuală sancţiune a lui Zgonea, dacă nu va reuşi să-i stăpânească până miercuri pe social-democraţii porniţi împotriva lui Zgonea. Întrebat ce va face în situaţia în care social-democraţii îi vor cere în cor demisia lui Zgonea, Dragnea a răspuns: „Atunci o să am o reacţie  în funcţie de ce zic colegii“.

Iar preşedintele executiv al PSD nu dă semne să dea înapoi, arătând că Dragnea trebuie să renunţe la şefia partidului din cauza condamnării primite, care trage în jos partidul. „Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochi închişi către prăpastie. Este datoria mea să spun lucrurilor pe nume. Funcţia pe care mi-au dat-o colegii mei într-un Congres mă obligă să blochez moartea partidului sub povara poblemelor unor lideri. Sunt destui oameni cinstiţi şi corecţi ce pot asigura o conducere interimară a partidului“, a spus Zgonea.

Dragnea ameninţă el cu retragerea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că ia în calcul să-şi dea demisia de la şefia PSD după alegerile locale din 5 iunie. Întrebat dacă va demisiona din funcţie după alegeri, Dragnea a spus: „Am spus că e puţin probabil să doresc să mai continui după alegerile locale. Puteţi să traduceţi din română în română cum doriţi. Eu am spus puţin probabil şi sunt foarte sincer“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite