Culise. Cine a tras sforile pentru ca Mihai Chirica să fie candidatul PNL la Primăria Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chirica a fost reevaluat de Ludovic Orban şi conducerea PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Chirica a fost reevaluat de Ludovic Orban şi conducerea PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mihai Chirica e tot mai aproape să fie desemnat candidat al PNL pentru Primăria Iaşiului, deşi până în urmă cu doi ani a fost membru PSD. Costel Alexe, preşedinte PNL Iaşi şi ministru al Mediului, a fost cel care a tras sforile pentru a convinge conducerea liberală că o candidatură a lui Chirica i-ar mări şansele pentru a câştiga şefia CJ Iaşi, potrivit unor surse politice. Cazul Chirica ar putea fi tranşat lunea viitoare.

PNL l-a reevaluat pe Mihai Chirica, până de curând criticat pentru apartenenţa sa la PSD. Astfel, din adversar politic, Chirica a devenit frecventabil şi are şase mari să fie candidatul PNL la Primăria Iaşiului, deşi până în februarie 2018 a fost membru PSD. „În primul rând, domnul Chirica, din momentul în care PSD a adoptat Ordonanţa 13, a devenit opozantul lui Dragnea şi al PSD. Guvernul PSD când a făcut şedinţa de guvern comună cu guvernul Republicii Moldova nu a făcut-o la Iaşi, ci a făcut-o la Piatra Neamţ numai ca să îl pedepsească pe Mihai Chirica pentru faptul că a protestat public împotriva aberaţiei numite Ordonanţa 13. Domnul Chirica nu mai are nicio legătură cu PSD de trei ani de zile, dacă nu şi mai mult”, a răspuns Ludovic Orban, întrebat despre o eventuală candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL la Primăria Iaşi. Aşadar, aproape peste noapte Chirica a devenit opţiunea numărul unu pentru Primăria Municipiului Iaşi.

Cum s-a ajuns aici? Potrivit unor surse politice, Costel Alexe, preşedinte al PNL Iaşi şi ministru al Mediului, a fost cel care susţinut în discuţiile cu conducerea centrală alegerea lui Chirica drept candidat. Motivul: Chirica are clar prima şansă la funcţia de primar, având un avans considerabil faţă de contracandidaţii anunţaţi. Astfel un tandem Costel Alexe - Mihai Chirica, primul candidat pentru şefia CJ Ilfov, iar al doilea pentru Primărie, ar putea să aducă voturi în plus pentru liberali, un judeţ în care PNL a cam pierdut din votanţi, odată cu ascensiunea USR.  

Costel Alexe FOTO Mediafax 

Imagine indisponibilă

Discuţiile despre Chirica au fost purtate doar cu câţiva oameni din conducerea centrală. Potrivit unor surse politice, au fost ignoraţi la negocieri inclusiv liderii PNL care răspundeau de zona Moldovei, cum e cazul lui Ioan Bălan, vicepreşedinte PNL pentru zona Nord-Est. Situaţia candidaturii lui Chirica ar urma să fie tranşată luni, au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.

Liderii PNL din Iaşi contestă racolarea lui Chirica

Alexandru Muraru, prim-vicepreşedinte PNL Iaşi, l-a criticat pe actualul primar al Iaşului: „Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguţei Vasilescu: clanuri, reţele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal! (...) Actualul primar este implicat în numeroase scandaluri imobiliare şi financiare, are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iaşi, iar recent a fost condamnat pentru declaraţii rasiste de către CNCD.” O poziţie foarte dură la adresa conducerii a avut şi deputatul PNL, Marius Bodea, care ar fi vrut să fie candidatul pentru Iaşi. Surse politice din PNL susţin că lui Bodea cel mai probabil I se va promite un loc eligibil la parlamentare, pentru a înceta criticile la adresa conducerii de la Iaşi şi a celei de la Bucureşti. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite