Culisele demiterii lui Alexandru Nazare, explicate chiar de fostul ministru al Finanţelor. Ce rol a jucat refuzul susţinerii lui Cîţu la congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Nazare este primul liberal care părăseşte Guvernul Foto Inquam Photos / George Călin
Alexandru Nazare este primul liberal care părăseşte Guvernul Foto Inquam Photos / George Călin

Alexandru Nazare a dat detalii de culise despre motivele revocării sale de la şefia Finanţelor, fiind prezentate lucruri mai puţin ştiute despre modul cum ar funcţiona Guvernul Cîţu.

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a vorbit pe larg, într-un interviu pentru Aleph News, despre filmul evenimentelor privind revocarea sa şi relaţia aproape inexistentă pe care ar fi avut-o cu Florin Cîţu, cu toate că ar fi trebuit să lucreze îndeaproape, dată fiind cooperarea tradiţională strânsă între responsabilul de finanţe dintr-un guvern şi şeful instituţiei.

Relaţiile între prim-ministru şi şeful de la Finanţe s-ar fi deteriorat în ultimele luni, din luna aprilie Alexandru Nazare fiind evitat de Florin Cîţu. Cu excepţia şedinţelor de Guvern, lui Alexandru Nazare nu i-ar fi fost permis accesul la premier, potrivit propriilor afirmaţii, solicitările ministrului Finanţelor fiind adresate şefei de Cabinet a lui Cîţu. Singurul apel telefonic primit de la premier, înainte de a fi chemat pentru a fi anunţat că va fi demis, ar fi avut loc pentru invitarea lui Nazare la anunţarea candidaturii lui Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL. „M-a sunat premierul ca să particip la poză. Am cântărit foarte bine situaţia. Ce-ar fi însemnat să implic Ministerul de Finanţe în bătălia din partid? I-am spus premierului: prefer să asum o atitudine de neutralitate. I-am urat succes”, a declarat Alexandru Nazare. Fostul ministru al Finanţelor a fost susţinut pentru funcţie, la formarea Guvernului Cîţu, de Iulian Dumitrescu, şeful CJ Prahova şi prim-vicepreşedinte al partidului, care a ales să fie neutru politic în ceea ce priveşte Congresul PNL. Cu toate acestea, şi Orban a încercat să-l convingă pe Nazare, la începutul săptămânii trecute, să intre în cursa pentru PNL Bucureşti, după cum a arătat „Adevărul” zilele trecute. 

Printre diferenţele de viziuni între cei doi a fost şi aceea privind banii pentru investiţii. În ultimul timp, mai ales în contextul atragerii de liberali alături de partea sa pentru Congres, Florin Cîţu a vorbit de necesitatea alocării de bani către administraţiile locale. Pe de altă parte, Alexandru Nazare a vorbit pentru prima dată de un deficit de 13 miliarde de lei, apărut în urma execuţiei bugetare pe luna mai, bani care vor trebui „acoperiţi” până la sfârşitul anului, deci investiţiile trebuie abordate cu prudenţă.

Reorganizarea Finanţelor, blocată de şase ori

Una din marile probleme între cei doi politicieni a fost legată de reorganizarea Ministerului Finanţelor, demers care s-a lovit de opoziţia şefului Guvernului. „Am încercat de şase ori să introduc proiectul de reorganizare a Ministerului de Finanţe pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. Premierul Cîţu nu a dat un motiv pentru care nu a vrut reorganizarea. M-a întrebat o dată dacă e urgent. I-am zis că «da». Nu ştiu ce anume l-a deranjat pe domnul Cîţu. Este adevărat, proiectul prevedea înfiinţarea Direcţiei Juridice a ministerului. Direcţia Juridică a fost desfiinţată de Florin Cîţu”, a declarat Nazare, aluzie la faptul că încercarea anterioară a lui Cîţu de a reorganiza Finanţele a fost un eşec. 

Într-o analiză făcută de Profit.ro la sfârşitul lunii decembrie, adică după plecarea lui Cîţu de la Finanţe, numărul salariaţilor din minister scăzuse cu doar 24, adică de la 1.544 la 1.520. Reducerea de posturi a fost mai degrabă tăierea unora neocupate sau concedierea unor persoane neagreate din cauza simpatiilor politice anterioare. O parte dintre cei cu funcţii de conducere au şi câştigat procesele împotriva conducerii ministerului, cum au fost cazurile lui Ciprian Badea (fost şef al Direcţiei Juridice), Valentin Mavrodin (fost director general al Direcţiei generale de trezorerie) sau Alina Petre (director gradul II la Direcţia pentru administrarea participaţiilor statului).

Fostul ministru al Finanţelor a lăsat de înţeles că în mandatul său nu a putut să pună presiune pe ANAF pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor şi nici să ia o eventuală decizie de îndepărtare a şefei ANAF, Mirela Călugăreanu, aflată în funcţie din perioada guvernării Dăncilă. „Numirea şefului ANAF depinde numai de premier”, a precizat fostul şef de la Finanţe. 

Reevaluarea PSD-iştilor, omisă de Nazare

Alexandru Nazare a omis să vorbească despre reevaluarea mai multor funcţionari apropiaţi de guvernările PSD, în condiţiile în care în ultimele luni acesta a adus alături de el astfel de bugetari. Este drept însă că pentru unii Nazare a cerut aprobarea lui Florin Cîţu, iar prim-ministrul a fost de acord, susţin surse politice din echipa ministrului demis. Cu toate acestea, echipa Cîţu a fost deranjată inclusiv de unele numiri făcute în societăţi aflate în subordinea statului, cum s-a întâmplat la Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite