Culisele permutării filosofului Fifor de la Economie la Apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor
Mihai Fifor

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a pus un om de încredere la Ministerul Apărării, după ce Adrian Ţuţuianu începea să se profileze ca un viitor lider al partidului, după cum au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a venit cu o propunere-surpriză: l-a mutat pe Mihai Fifor de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării, în locul demisionarului Adrian Ţuţuianu. Iar locul lui Fifor a fost luat de Gheorghe Şimon, vicepreşedintele Comisiei economice din Camera Deputaţilor. 

Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea a vrut să blindeze şi fotoliul de la Apărare cu un om fidel, după ce Adrian Ţuţuianu începuse să-i iasă din cuvânt. „Ţuţuianu urma să facă şi vizita în SUA, era din ce în ce mai prezent în spaţiul public, deci îşi creiona o imagine de lider“, au suţinut sursele citate. Prin execuţia lui Ţuţuianu, Dragnea a făcut un nou exerciţiu de forţă în faţa partidului, dar mai ales în faţa premierului Mihai Tudose, care s-a trezit că partidul decide schimbarea unui ministru, fără ca el să se poată opune. După „experiementul“ Ţuţuianu, Dragnea n-a mai riscat, aşa că l-a ales pe Mihai Fifor, poate cel mai de încredere om pe care îl are în partid.

Aşadar, Mihai Fifor, licenţiat în filosofie, se va muta de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării. Întrebat dacă fiolosofia nu se bate cap în cap cu armata, Dragnea a răspuns: „Mihai Fifor cred că va fi un ministru bun. Ştiţi că sunt foarte mulţi filosofi în serviciile secrete. Nu numai la noi, ci în toată lumea. În general, filosofii şi istoricii sunt recrutaţi“.

Întrebat de ce nu a rămas la Ministerul Economiei, Mihai Fifor a răspuns: „Pentru că e nevoie şi la Apărare. Iar când partidul îţi indică această cale, e bine să mergem pe această cale“.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a ironizat numirea lui Fifor la Ministerul Apărării. „Fifor e bun la toate. L-au luat din Oltenia şi l-au pus preşedinte la Arad, a trecut prin diverse ministere – a fost propus la Transporturi, mai înainte a fost ministrul Economiei şi acum e bun şi de ministrul Apărării. Fifor ăsta e bun la toate. Probabil, absolvind filosofia şi stând mult în bibliotecă, a avut acces, în bibliotecă se găsesc cărţi din mai multe domenii şi probabil ştie titlurile, le-a citit titlurile. Va face exact ceea ce a făcut şi la celelalte ministere, adică nimic”, a declarat Ludovic Orban.

În locul lui Mihai Fifor a fost instalat Gheorghe Şimon, de profesie inginer. „Gheorghe Şimon a făcut o facultate grea –TCM ( Tehnologia Construcţiilor de Maşini - n.r)  - iar asta îl ajută să fie un ministru bun“, a spus Dragnea. Şimon este membru PSD din anul 1992 şi este deputat de Maramureş, la al doilea mandat.

Înţelegere cu Iohannis

Votul conducerii PSD a fost doar o formalitate, pentru că Liviu Dragnea îi prezentase propunerile cu o seară înainte preşedintelui Klaus Iohannis. „Am făcut acest gest pentru că este unul de bun-simţ, ca preşedintele să nu afle din presă“, a motivat Dragnea. Iar preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerile PSD.

Mihai Fifor cred că va fi un ministru bun. Ştiţi că sunt foarte mulţi filosofi în serviciile secrete. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite