Culisele rocadei Buşoi-Orban pentru Primăria Capitalei. Cum au ajuns liberalii să meargă pe mâna unui fost candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban (dreapta), deşi era cotat cu a doua şansă, i-a luat faţa lui Cristian Buşoi. FOTO Mediafax
Ludovic Orban (dreapta), deşi era cotat cu a doua şansă, i-a luat faţa lui Cristian Buşoi. FOTO Mediafax

Liberalii au anunţat, pe baza unui sondaj de opinie încheiat în urmă cu două zile, că Ludovic Orban va candida pentru Primăria Capitalei. Decizia l-a surprins chiar şi pe Orban, în condiţiile în care Cristian Buşoi pornea ca mare favorit în cursa pentru Bucureşti. În plus, relaţia dintre Orban şi conducerea PNL nu este cea mai caldă.

PNL va merge pe mâna lui Ludovic Orban la alegerile locale pentru Primăria Generală a Capitalei, după ce liderul PNL a ieşit primul la capitolul intenţie de vot  în cel mai recent sondaj de opinie comandat de liberali. Potrivit unor surse politice, scorul a fost foarte strâns: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi au ieşit aproape la egalitate, decizia în favoarea lui Orban fiind mai degrabă un calcul politic bazat pe notorietate şi pe potenţialul său de creştere. „Cei doi stau umăr la umăr, sunt cotaţi la 30%. A fost o decizie obiectivă, plecând de la şansele pe care le au cei doi candidaţi“, a comentat liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, responsabilul cu desemnarea candidatului pentru Capitală.

Rezultatul sondajului, ţinut secret până ieri dimineaţă, a fost surprinzător pentu majoritatea liberalilor, care se aşteptau ca europarlamentarul Cristian Buşoi să câştige. „Ştiam că Buşoi nu stă extraordinar, pentru că aşa s-a ajuns să o punem şi pe Adrian Săftoiu pe lista de candidaţi şi să o măsurăm în sondaje. Însă, sincer, nu mă aşteptam ca Ludovic să câştige. Buşoi şi-a făcut o campanie foartă bună, în afară de dubla gafă- Colectiv şi cutremurul din 77-, în timp ce Orban părea resemnat că nu el va fi candidatul”, a spus unul din liderii PNL pentru „Adevărul”.

„Colegii mi-au făcut o surpriză”
Decizia partidului l-a luat prin surprindere chiar şi pe Orban. „Colegii credeau că încă mai măsurăm candidaţii, dar cercetarea s-a încheiat duminică seară. Numai Cătălin Predoiu, copreşedinţii şi încă o mână de oameni au ştiut. Înainte de şedinţa de luni dimineaţă ( în care s-a anunţat rezultatul sondajului - n.r), chiar l-am întrebat pe Ludovic Orban: «cum stai în sondaje, candidezi la Capitală?» Iar el mi-a spus: «habar n-am cum am ieşit, dar nu am nicio şansă în faţa lui Buşoi╗” , au povestit surse din PNL pentru „Adevărul”. „E drept, colegii mi-au făcut o mare surpriză”,a recunoscut Ludovic Orban.

Deşi pare absolut normal ca un partid să-l pună candidat pe cel care stă cel mai bine în sondaje, cazul Orban este curios pentru realitatea vieţii politice, care ne dezvăluie zilnic lupte de culise. Să existe chiar atât de multă transparenţă în PNL? „Vă spun sincer că am respectat sondajul. Nu poate nimeni să-l acuze pe Orban că a tras sfori, pentru că e de notorietate că n-are o relaţie foarte bună cu Alina Gorghiu, ce să mai vorbim de Vasile Blaga”, susţin sursele noastre, amintind de faptul că Ludovic Orban a pierdut şefia PNL în detrimentul Alinei Gorghiu, după „recomandarea” preşedintelui Klaus Iohannis. Mai mult, Orban îşi pierduse şi mai mult influenţa în partid, după ce  Eugen Nicolaescu l-a înlocuit în fruntea grupului PNL de la Camera Deputaţilor,, la „recomandarea” Alinei Gorghiu.

„N-am găsit ceva mai bun”
Un alt lider PNL susţine că liberalii au căutat totuşi un candidat mai bun, dar cum nu l-au găsit, au ales să ţină cont de sondaj. „Ne-am gândit la un candidat din afara partidului pe care să-l susţinem, organizaţia de Bucureşti a luat în calcul o asemenea variantă, dar n-am găsit ceva mai bun. Atunci am decis că vom merge pe omul care iese cel mai bine în sondaje. A ieşit Ludovic Orban şi nu cred că mai e loc de întors. Candidatura sa urmează să fie validată  de Biroul Permanent Naţional şi gata”, a explicat liderul liberal pentru „Adevărul”. Nu toată lumea a fost mulţumită de rocada Buşoi-Orban. Potrivit unor surse liberale, principalul contestatar a fost Marian Petrache, fostul secretar general al partidului, care, în şedinţă de ieri, i-a întrebat pe liderii PNL cine îşi asumă răspunderea în cazul unui eşec. Oficial, Cătălin Predoiu, preşedintel PNL Bucureşti, este cel care girează pentru Ludovic Orban.

Rivalii pozează în prieteni
„Îl felicit pe Cristian Buşoi pentru campania frumoasă şi profesionistă pe care a desfăşurat-o. L-aş fi sprijinit cu toată forţa şi cu toată priceperea mea dacă ar fi candidat”, i-a transmis Orban lui Buşoi, vorbe dulci, ca de la învingător la învins. “Nu mă opresc, nu dezertez, doar predau o ştafetă unui coleg, conform deciziei luate împreună cu conducerea PNL ”, a răspuns Buşoi.

PSD, mulţumit de soluţia Orban

La scurt timp după anunţul schimbării candidatului PNL, PSD-ul a ieşit la atac. Preşedintele Liviu Dragnea a avut o afirmaţie ironică la adresa nominalizării lui Orban  pentru Primăria Capitalei. „Candidatura domnului Orban nu că ne bucură, dar ne avantajează. E un candidat care a obţinut un scor foarte mare, nu mai ştiu 11-12%, odată, când a candidat. Deci este un contracandidat serios, adică fără discuţie“, a declarat, srcastic, Liviu Dragnea, rememorând  momentul alegerilor din 2008. Ludovic  Orban a mai fost candidatul liberalilor pentru Primăria Capitalei în 2008, atunci când a obţinut 11,85% din voturi, clasându-se al patrulea, după Sorin Oprescu, candidat independent, Vasile Blaga, reprezentant al PDL şi social-democratul Cristian Diaconescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite