Culisele şedinţei în care Comisia de la Veneţia a nimicit „reforma“ PSD din Justiţie. Ce au spus Toader, Iordache şi Nicolicea în apărarea Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali prezenţi vineri la reuniunea Comisiei de la Veneţia au dezvăluit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, ce s-a discutat în spatele uşilor închise. Ce au spus „avocaţii“ PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea şi cum s-a comportat Tudorel Toader, aflat într-o poziţia ingrată: de membru al Comisiei de la Veneţia şi de ministru al Justiţiei, susţinut de o coaliţie care a rescris Codurile penale în interesul infractorilor.

Comisia de la Veneţia, cel mai important for european în materie de drept constituţional, consideră că modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Legile Justiţiei şi la Codurile penale slăbesc lupta împotriva corupţiei din România. La reuniunea de vineri de la Veneţia au fost prezenţi şi trei politicieni români: Tudorel Toader – în calitate de membru al Comisiei, nu de ministru al Justiţiei; Florin Iordache - în calitate de preşedinte al comisiei parlamentare care a propus modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penale; Eugen Nicolicea - fost preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei Iordache.

Potrivit unor surse participante la dezbateri, Tudorel Toader nu a luat apărarea Guvernului sau a majorităţii PSD-ALDE în faţa forului european. „Toader nu a vorbit deloc. Florin Iordache a fost avocatul PSD, spunând, printre altele, că reforma Justiţiei a fost dezbătută în Parlamentul României, forul suprem de decizie“, susţin sursele citate. „În final, Iordache a spus că a luat act de raportul Comisiei de la Veneţia, extrem de critic la adresa PSD, şi a arătat că Parlamentul va ţine cont de recomandări la Codurile penale“, susţin sursele citate.

PSD coace o nouă păcăleală

Nu mai puţin de două treimi dintre articolele modificate de PSD la Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale de CCR, iar acum Parlamentul este obligat să pună în acord textele cu decizia CCR. Dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi de bună-credinţă, ar ţine cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia, care a solicitat Puterii de la Bucureşti să renunţe la modificarea articolelor din Codul penal privind abuzul în serviciu, darea de mită, traficul de influenţă şi delapidarea. PSD golise de conţinut infracţiunea de abuz în serviciu, astfel încât Dragnea să evite condamnarea, iar alţi politicieni să scape de dosare. De asemenea, Comisia de la Veneţia a recomandat rescrierea tuturor modificărilor aduse de PSD Codului de procedură penală.

Ce urmează? Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că juriştii partidului caută o soluţie de avarie: să  modifice numai unele articole, cu scopul de a arăta că respectă cerinţele Comisiei de la Veneţia, dar, pe de altă parte, să meargă înainte şi cu unele prevederi care i-ar scăpa de problemle penale pe Liviu Dragnea şi pe baronii locali. Exact acelaşi scenariu de la legile Justiţiei, când Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care nu doar că a respctat într-o proporţie infimă solicitările Comisiei de la Veneţia, dar, prin alte prevederi, a bulversat şi mai mult sistemul de Justiţie.

Miza pensionării magistraţilor

La şedinţa de vineri, experţii Comisiei de la Veneţia au dezbătut pe larg tema pensionării anticipate a magistraţilor, cerând nu doar amânarea, ci abrogarea acestei prevederi din Legea 303/2004, privind statulul judecătorilor şi procurorilor. PSD a stipulat iniţial că magistraţii pot ieşi din sistem  după doar  20 de ani de vechime şi cu o pensie calculată la 80% din salariul brut. Preşedintele Klaus Iohannis a fost obligat să promulge legea la începutul lunii, însă Guvernul, la presiunea Curţii Supreme, a Parchetului General şi  Comisiei de la Veneţia, a amânat cu un an intratea în vigoarea a articolului privind pensionarea anticipată, tocmai ca să evite colapsul sistemului judiciar. 

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că experţii Comisei de la Veneţia au solicitat din capul locului ca articolul să fie abrogat, însă Tudorel Toader, cel care a scris textul Ordonanţei de urgenţă, a venit cu soluţia amânării.

Lia Savonea trage sforile pentru ea

Surse din sistemul judiciar au explicat pentru „Adevărul“ că mai mulţi magistraţi din sfera de influenţă a PSD au pus presiune pe Tudorel Toader, astfel încât Guvernul să nu renunţe la pensionarea anticipată. „Există cozi de topor ale PSD în sistemul judiciar care s-au dat peste cap ca pensionarea anticipată să nu fie abrogată. E un cadou din partea PSD pe care unii magistraţi nu vor să-l rateze. Când vreodată se va putea ieşi la pensie cu 80% din salariul brut şi cu o vechime de numai 20 de ani? Un calcul rapid arată că astfel de pensii ar ajunge la 15.000 de lei lunar. În plus, nici nu e nevoie să se pensioneze imediat: unii magistraţi au nevoie doar de decizia de pensionare, dar ei pot rămâne în continuare pe funcţii, cumulând salariul cu un procent din pensie“, a explicat un magistrat pentru „Adevărul“.

Într-adevăr, articolul 83 (alin.3) din Legea 303/2004, modificată de PSD, prevede că un magistrat care iese la pensie poate rămâne în funcţie, iar la salariu i se adaugă, lunar, încă 15% din pensie. „Şi chiar dacă ies din sistemul judiciar, pot deveni avocaţi sau profesori de drept, deci alţi bani în plus la pensia imensă“, susţine magistratul.

Potrivit surselor citate, judecătoarea Lia Savonea, apropiată de PSD, a tras sfori ca Tudorel Toader să nu abroge pensionarea anticipată, ci doar să o amâne cu un an. „Savonea, în prezent membru CSM, va candida la începutul anului viitor la funcţia de preşedinte al CSM, acolo unde e cel mai mare salariu din sistemul judiciar. Aşadar, după ce va expira amânarea de un an impusă de Tudorel Toader, Savonea va putea ieşi din sistem anticipat, iar pensia i se va calcula la 80% din salariul brut de preşedinte al CSM, repet, cel mai mare din Justiţie“, au explicat surse din magistratură pentru „Adevărul“.

Iniţial, ordonanţa lui Tudorel Toader, aşa cum a fost transmisă spre avizare către CSM, prevedea că schema de pensionare anticipată urma să se amâne până în 2022. Însă în ordonanţa aprobată de Guvern, se prevede că această măsură se amână până pe 1 ianuarie 2020 – adică exact în momentul în care Lia Savonea ar urma să-şi încheie mandatul de şef al CSM. 

S-a dezmorţit Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări zilele viitoare, după raportul extrem de critic al Comisiei de la Veneţia, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Marţi, şeful statului va fi la Strasbourg, unde va susţine un discurs în plenul Parlamentul European, iar spre sfârşitul săptămânii îi va invita pe liderii politici la Cotroceni pentru a discuta despre situaţia sistemului judiciar.

Cine sunt experţii Comisiei de la Veneţia

Deşi teza PSD e că avizul Comisiei de la Veneţia pentru legile Justiţiei şi pentru Codurile penale este unul strict consultativ, motivând astfel faptul că Parlamentul şi Guvernul nu au obligaţia de a respecta recomandările experţilor străini, instituţia rămâne unul dintre cele mai importante foruri internaţionale în materie de drept constituţional, reunind experţi din 61 de state ale lumii. Iată cine sunt membrii Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Klaus Iohannis, preşedinte
Este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim! Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. 
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite