Culisele şedinţei în care Dragnea a executat toţi puciştii şi o treime din Guvern VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea s-a răzbunat pe Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Mihai Fifor Foto: Mediafax
Liviu Dragnea s-a răzbunat pe Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Mihai Fifor Foto: Mediafax

Preşedintele PSD i-a eliminat, rând pe rând, pe toţi cei care i-au cerut demisia: Gabriela Firea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Adrian Ţuţuianu, Mihai Fifor. În Guvern, Dragnea a schimbat 10 din cei 27 de miniştri. „Adevărul“ vă prezintă detalii din şedinţa PSD în care Liviu Dragnea şi-a luat puterea absolută înapoi.

Liviu Dragnea are din nou putere absolută în PSD. Cu mâna Comitetului Executiv  (CEX), liderul PSD l-a schimbat din funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării pe Paul Stănescu, liderul puciştilor. Potrivit unor surse politice, Paul Stănescu nu a vrut să renunţe de bunăvoie la funcţie şi a cerut ca liderii PSD să voteze. Rezultatul a fost covârşitor: 55 de voturi pentru remaniere, cinci împotrivă şi 5 abţineri.

Cel care i-a cerut demisia lui Paul Stănescu în şedinţa PSD a fost Marian Oprişan, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. Oprişan i-a reproşat lui Stănescu, în primul rând, că nu a comunicat absolut deloc, deşi a condus unul dintre cele mai importante ministere. În locul lui Paul Stănescu a fost instalat Ilan Laufer, fost ministru pentru IMM-uri în Guvernul Tudose. Laufer a fost susţinut de liderul PSD Neamţ Ionel Arsene, cel care l-a retras din Executiv pe Dănuţ Andruşcă, fostul ministru al Economiei.

În locul lui Andruşcă a venit baronul de Giurgiu Niculae Bădălău, cel care iniţial a semnat scrisoarea anti-Dragnea, apoi s-a răzgândit. În 1988, Bădălău a furat patru saci cu grâu de la CAP şi a fost condamnat la un an de închisoare, pe care, cu şansă, n-a mai executat-o. Nicolae Ceauşescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani. Bădălău apucase totuşi să stea totuşi două săptămâni în arest. Nicolae Bădălău este poreclit baronul-Ficăţel, din cauza unui dosar penal în care este acuzat că a luat şpagă carne de pui pentru o campanie electorală.

Firea a pierdut trei funcţii dintr-un foc

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a intrat în şedinţa CEX cu trei funcţii şi a ieşit fără niciuna. Firea a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei Bucureşti, o filială extrem de importantă în partid, mai ales după ce, la alegerile locale din 2016, PSD a reuşit să obţină Primăria Capitalei plus toate cele 6 primării de sector.

Conducerea PSD a dizolvat şi conducerea organizaţiei Ilfov, deţinută tot de Gabriela Firea. Ilfov e fieful soţului său Florentin Pandele. Rămasă fără cele două organizaţii, Gabriela Firea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte PSD. A rămas primar al Capitalei, însă va avea un rol pur decorativ, în condiţiile în care Liviu Dragnea i-a stricat majoritatea în Consiliul General. Potrivit unor surse politice, cel mai vehement lider PSD la adresa Gabrielei Firea a fost Codrin Ştefănescu, pe care Dragnea l-a promovat ieri în funcţia de secretar general al PSD, post rămas vacant după excluderea lui Marian Neacşu din partid.

„Un domn venit de la PRM conduce PSD alături de un alt domn venit de la PDL. E o pagină neagră pentru istoria PSD“, a acuzat primarul Capitalei. Gabriela Firea a fost înlocuită în fruntea organizaţiei Bucureşti cu Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6. „În momentul în care îţi asumi declaraţii care aduc atingere partidului trebuie să-ţi asumi şi consecinţele“, a comentat Mutu schimbarea Gabrielei Firea.

Mihai Fifor a demisionat de la Ministerul Apărării fix înainte de CEX, pentru că oricum ar fi fost remaniat. Motivul: a semnat scrisoarea anti-Dragnea, deci trebuia şi el să primească o lecţie. În locul lui Fifor a fost instalat Gabriel Leş, fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu. Ministerul Transporturilor a fost preluat de Lia Olguţa Vasilescu, iar în locul său, la Ministerul Muncii, a venit Marius Budăi, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor. Surpriza şedinţei PSD a fost Tudorel Toader, care a rămas la Ministerul Justiţiei, deşi mai mulţi lideri PSD i-au cerut lui Liviu Dragnea să-l schimbe.â

Un domn venit de la PRM şi unul venit de la PDL conduc PSD. E o pagină neagră pentru istoria PSD. Gabriela Firea, primar al Capitalei

Selecţia miniştrilor: din rău în mai rău
Senatorul Bogdan Matei este propunerea PSD pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, acesta înlocuind-o pe Ioana Bran. La începutul mandatului de parlamentar, Matei a fost autorul unei gafe memorabile. Social-democratul a crezut că pe masa aleşilor va ajunge la vot şi Codul lui Hammurabi, adică o serie de legi de acum 3.700 ani. „Ştiţi că există un pachet de legi al lui Hammurabi care nu a fost votat de Parlamentul anterior, ce veţi face când va veni proiectul de lege în Parlament?”, l-a întrebat un reporter al Antenei 1, în încercarea de a testa dacă senatorul PSD a auzit sau nu de aceste texte de lege din Antichitate.  „Aşa cum am spus, suntem la început. Daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem”, a fost replica noului ministru.  Matei a fost prins în ofsaid şi cu o a doua întrebare „Ştiţi câte examene se dau în sesiunea parlamentară?”, l-a întrebat reporterul.  „Vom avea timp pentru orice studiu în parte”, a răspuns noul ministru, care a ajuns în Parlament în 2016 şi care acum va ocupa un fotoliu în Guvernul Dăncilă 2.

Gabriela Firea a făcut cel mai grav lucru pe care poate să-l facă un preşedinte de organizaţie: le-a cerut parlamentarilor PSD de Ilfov să demisioneze din partid. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, este la primul mandat de deputat, din februarie 2018 fiind preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Cameră, după ce colegul său de partid, Viorel Ştefan, a fost numit vicepremier responsabil de problemele economice în Guvernul Dăncilă. Anterior, Budăi a fost instalat de PSD în funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Botoşani. Marius Budăi a terminat Facultatea de Finanţe şi Bănci la Universitatea  Spiru Haret, în 2008, la 36 de ani. Ulterior, noul ministru al Muncii a terminat şi un masterat (Management financiar-contabil al administraţiei publice) la Universitatea Spiru Haret.


Cine vine şi cine pleacă

Ministerul Dezvoltării:  Ilan laufer, în locul lui Paul Stănescu;
Ministerul Apărării: Gabriel Leş, în locul lui Mihai Fifor;
Ministerul Educaţiei: Ecaterina Andronescu, în locul lui Valentin Popa
Ministerul Economiei: Niculae Bădălău, în locul lui Dănuţ Andruşcă;
Ministerul Muncii: Marius Băudăi, în locul Liei Olguţa Vasilescu;
Ministerul Transporturilor: Lia Olguţa Vasilescu, în locul lui Lucian Şova;
Ministerul Comunicaţiilor: Alexandru Petrescu, în locul lui Bogdan Cojocaru;
Ministerul Tineretului şi Sportului: Bogdan Matei, în locul Ioanei Bran;
Ministerul pentru Afaceri Europene: George Ciamba, în locul lui Victor Negrescu;
Ministerul Cercetării şi Inovării: Nicolae Hurduc, în locul lui Nicolae Burnete. 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite