Politică

articolul anterior articolul urmator

Cultura managerilor - revistele din Oradea, în pericol

4
14 Dec 2020 16:42:18
Péter Demény

În ultimul timp, cultura a devenit ceva dubios, un lucru care nu aduce bani şi deci nu are niciun rost. Viziunea managerială îi face destul rău.

Revistele Várad şi Familia vor fi desfiinţate - aflu oripilat din ştiri. Consiliul judeţean Bihor nu are lucru mai bun de făcut decît să propună anularea autonomiei acestora, să le treacă sub egida Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Astfel, la Várad din cele 7,5 posturi rămîn doar 3, iar la Familia, 5.
Redactorul-şef László Szűcs a declarat azi că propunerea nu fusese precedată de vreo analiză. Revista Várad a avut tot timpul indicatoare bune, consiliul judeţean însă nu a vrut să audă asta, cum nu a vrut să audă nici propunerea redactorului-şef să i se dea banii destinaţi pentru viitoarea secţie Várad şi el încearcă să publice revista cu sprijin şi din alte locuri.
Nu. Consiliul judeţean crede că se pricepe la cultură pentru că se pricepe la numere. Sau nu se pricepe nici la acestea, vrea doar să-şi ducă pînă la capăt „propunerea”. Nu-l interesează că o revistă de 155 de ani şi una de 18 ani se va desfiinţa. Se gîndeşte la ele ca la nişte fabrici ale căror producţie culturală nu-l îndestulează. Confundă o poezie cu un şurub sau cu o şenilă.
Propunerea îndărătnică a consiliului judeţean vezi Doamne liberal, căreia nu-i pasă ce vor face oamenii concediaţi în plină pandemie (şi zvonurile vorbesc şi despre „raţionalizarea” teatrului şi a filarmonicii, printre altele) este sub orice critică şi sub orice bun-simţ.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Omul UnOm
15.12.2020, 04:01:08

Bine ati venit in capitalism ! Este poate cam dur de zis insa eu ma vazut reactia dumneavoastra si in afara, in special pentru cei care in tara profesau in domenii "umaniste". Aveau impresia ca afara vor avea o cariera nemaipomenita cu sentimentul ca uff, am scapat de o tara care nu ne aprecia. Multi chiar erau buni in domeniul lor poate insa..cultura se vinde greu.Iar afara,mai ales cand mergi intr-o cultura mai indepartata de a ta, se vinde si mai greu. Cand au fost intrebati "bine dar tu ce stii sa faci?" pur si simplu se blocau.

+2 (2 voturi)
fîşniaţă ciufută
16.12.2020, 09:21:47

Cultura intr-o societate capitalista in special in una napoiata cum e in cazoul asta est un activitate neglijata chiar daca se numeste Nagyvarad sau alte vechi orase magyare din Ardeal.

-1 (3 voturi)
apatru apatru as usual
16.12.2020, 21:05:01

Péterke o cre ca ar trebuid evazut cine anume a votat pro :) cati iereau romani parasutati din Walachistan si cati din Moldova ...rezultate peste AUR:)

-1 (1 vot)
Marius Dumitru
17.12.2020, 22:12:58

Revistele astea ce țin de CJ sunt in toată țara pline de amantele boșilor de la cultură și in general sunt sinecurisme. Revista Familia are ZERO contribuții la cultura română recentă, zero dezbateri, zero profunzime. Acolo e un grup de oameni care isi laudă reciproc volumele de poezie, o clică pe bani publici.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările